A hivatás, szakma összefügg a pártszimpátiával?
Baráti körömben csináltam egy kis felmérést.
A jogtudományi karon végzettek, jogi hallhatók, illetve valamilyen műszaki szakon végzettek, műszaki szakos hallgatók körében, a jobboldal vezet toronymagasan.
Akik valamilyen közgazdasági,társadalomtudományi karon végeztek, illetve hallgatók, ők főként baloldaliak vagy liberálisok.
És mi volt a mintanagyság?
Reprezentatív volt a minta?
Csináltál Khínégyzet-tesztet?
Mert ha én csinálok a 2 fős baráti körömben felmérést, mindketten közgazdászok és mondjuk jobboldaliak, akkor mennyi a tévedés esélye, ha kijelentem ez alapján: a közgazdászok mind jobboldaliak?
Ezt én is tapasztaltam Budapesten.
A műszakiak, mérnökök nagy része jobboldali szimpatizáns, míg a közgazdászok (lásd Corvinus) és a bölcsészek, kommunikáció, média szakosok jellemzően baloldaliak, liberálisok.
Hát... habár én sem csináltam felmérést, főleg nem tudományos igényű pontossággal, de ez részben megfigyelhető.
A műszakiaknál egyértelműen a "jobb", a bölcsészeknél pedig jó közelítéssel "bal" az uralkodó irány - igaz közülük kilógnak a történészek, akik pont az ellentettje.
Jogászokra sem merném kijelenteni hogy főleg jobboldaliak lennének.
Igen: A prolik szélsőségesek (akár bal akár jobb), a műveltek nem.
Mérnök vagyok, nálunk a munkahelyen egyetlen náci vagy kommunista sincs. Szinte mindenki középpárti, liberális vagy csak enyhén húz valamelyik oldalra.
Apám orvos, nála a kórházban sincsenek szélsőségesek: Sem jobbik, sem vak-fideszek, sem vak-mszps.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!