Szerintetek milyen lenne az életünk ha nem lett volna Trianon?
Trianon igazságtalan volt, de nem égből kapott
nézd meg a nemzetiségi térképet, Magyarországon sok egyéb nemzetiség volt "összezsúfolva", pl. a horvát, szlovák, román stb.
igazából nekik joguk volt önállósodni, bárki bármit mondd
Magyarország folyamatosan gyengült, vesztes világháború után, haderő nélkül, gyenge politikusokkal...
persze a területelcsatolások elég igazságtalanok voltak, de az a helyzet, hogy még mindig Magyar királyságról beszéljünk úgy, hogy azt semmivel nem tudtuk megtartani, az is illúzió...
a magyarokat sem kellett félteni, kő keményen elnyomtuk a nem magyar népeket hosszú ideig, igazán itt volt az ideje a függetlenedésüknek, csak picit túlzó lett és ezt már a magyarok sínylették meg
Már a kérdés feltevése is azt mutatja, tévesek a Trianon bekövetkezéséről alkotott nézetek.
Az etnikai alapon történő szétválasztás módszer volt, nem cél. A célt az az új helyzet határozta meg, hogy létrejött a Szovjetunió. A feldarabolást a nagyhatalmak határozták el. Mégpedig azért, mert a Monarchia betöltötte egyensúlyteremtő szerepét, tovább nemhogy szükség nem volt rá, hanem káros volt.
A királyság senkinek se fájt, hiszen Anglia, Hollandia, Belgium és mások azok maradtak. Viszont ha itt az marad, akkor megindul a marakodás az utódlásról, és ez nem hiányzott senkinek. Hogy kisemmiztek, az múlott a nagyhatalmak közönyén, a szomszédos népek bosszúvágyán és mohóságán, (volt mit megtorolniuk), bizonyos mértékben a magyar belpolitika alakulásán.
Vagyis a Nagy Magyarország vízió tökéletesen alaptalan, így a "mi lett volna ha" is az. Vélekedések lehetnek, de ezek a politikai beállítottság függvényei és semmi realitásuk nincs.
" nyomor lenne meg folyamatos nemzetiégi
alapú viszályok, forradalmak, terrorizmus."
Kár volt a 2. regisztrációddal beírni ugyanazt a sz.rt! :)
Elég régi a kérdés így lehet hogy nem nagyon fogják olvasni az én válaszomat. Én már megbántam hogy ránéztem erre, hiba volt részemről. Úgy látszik túlbecsülők másokat szellemi szinten, annak ellenére hogy tudom hogy a hülyeség határtalan, na de ennyire? Szerintem okoskodó "észlényeknek" nem kellene írniuk ha a tudásuk nincs meg hozzá.
Én hülye meg elolvasom ezeket és így már muszáj írnom egy választ mert úgy lesz nyugodt a lelkiismeretem habár valószínű nem fogják látni már a válaszom, de eltudom képzelni hogy az ilyen válaszoloknak milyen lehet a szellemi szintje/iskolai végzettsége. Na de ennyi volt a véleményemről.
Van aki abból indul ki hogy az ország úgyis szétszakadt volna, csak azok akik ebből indulnak nem tudják vagy elfelejtik hogy ahhoz kell valami támogató erő, és mivel ez a erő az arisztokrácia volt sokáig akik magyarok voltak így ez nem lett volna meg, a nemzetiségiek nagyrészt jobbágyok voltak akiket legfeljebb csak a vallási vezetők hergeltek a magyarok idején a 19.század vége felé főkent tudtommal úgy hogy mezőgazdasági területeket ígéretével, de ezek azért nem érhettek el sok sikert mivel Magyarország gazdaságilag jóval fejlettebb volt a nemzetiségiek anyaországánál, azonban a magyarok elkövették azt a hibát hogy az erőszakos asszimiláció útjára álltak ami immár a külföld véleményét megváltoztatta az országgal kapcsolatba, habár még háború után is voltak elképzelések magyar részről, mégpedig az hogy Magyarország legyen Kelet-európa svájca azonban ez sajnos nem valósult meg, mert szerintem tény hogy ahol több nemzetiség él békésen egymás mellet hogy nagyobb a kulturális és gazdasági fejlettség ilyen ország Belgium, Svájc. A Közel-kelet nem tartozik ebbe mivel ott ahelyett hogy egymás közt békésen megállapodnának ami által sok háborúra szánt pénzt megspórolhattak volna és mondjuk kb olyan életszínvonal lenne jelenleg ott mint például Dél-Amerikába nem valósult meg, de ez csak feltételezés részemről nem kell általánosan venni mert vannak kivételek.
Aki terrorral és nyomorral jön az meg nem tudja hogy a gazdasági jólét garanciája fékezi az indulatokat, például ezért volt/van sok polgárháború Afrikába mivel ott egy elit rendelkezik az ország felett és ott nyomor van, ilyen friss példa Líbia.
Tény szerintem mindenki elismerheti hogy mikor az ország akkori kiterjedésbe volt akkor a gazdaság jobban fejlődött mivel akkor minden régió versenyezhetett egymással ami jó volt az embereknek de miután új országok jöttek létre mindenki csak saját maga lehetőleg önellátó ellátására törekedett még akkor is ha ez sokkal drágább volt és egy gazdasági megegyezés által kikerülhető lett volna sok kiadás.
De egyébként megemlítem az ország magyarosodását ami kisebb részt történt asszimiláció által mivel a zsidóság, szlovákság magyarósodott leginkább, ez olyan kismérték hogy az országos arány így képtelen lett volna ennyit ugrani, ez amiatt volt hogy a népességrobbanos főleg magyarokat érintette, emellet a túlnépesedett területekről kivándoroltak külföldre, és mivel a szlovákok olyan helyen éltek ahol nem tudtak ennyi embert felszívni azok külföldre távoztak, vagyis a magyarosodás folyamata akkortájt kezdett éppen jobban megindulni mikor a háború kitört.
Egy kis szerény vélemény tőlem, szerintem nem kéne ellenségesen hozzá állni a dolgokhoz, ez megtörtént, azzal csak rontunk ha folyamatosan felhozzuk, helyette diplomáciai úton kellene megoldani a dolgokat, igaz mindenki hibás aki részt vett ebbe. De szerintem ha fölöslegesen mérgelődünk ezeken akkor saját magunknak ártunk. Szerintem az lenne a megoldás hogy világszerte megbékélés felé kéne haladni, és a hátarok megszüntetésére mivel az ember egy faj mégis saját magát írtja mondacsinált okok miatt, pedig csak egyszerű okok miatt csinálja, ez pedig a hatalom és a pénzt. Aki valójában harcol igaz nem ezek miatt csinálja azok vagy kötelezettség miatt vagy személyes okok miatt.
Remélem megértette az amit mondani akartam aki olvassa ezt a választ, mivel nem tartom jó dolognak ahogy állnak a dolgok, és szerintem csak úgy tehetünk ez ellen ha minél többen kiállunk valami mellett és ekkor a dolgokat irányító elitet meglehet változtatni vagy le lehet váltani ha az képtelen az alkalmazkodásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!