Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem szokta senki említen...

Miért nem szokta senki említeni Ta trianoni béke pozitívumait?

Figyelt kérdés
Én alapból nem is értem h miért sír mindenki emiatt. Pl. Horvátország már gyakorlatilag nem is hozzánk tartozott annak idején mikor a békekötés megtörtént. Azt a nagy Magyarországot nem lehetett egységbe tartani, mert a magyarság már kisebbségben volt. Való igaz, hogy igazságtalan volt Trianom. Szerintem egy, olyan lett volna igazságos döntés, amit visszakaptunk a két bécsi döntés értelmében. A nagy egészet, viszont nem lehetett megtartani, mert széthulottumk volna, mint Jugoszlávia v. Szovjetúnió. De a kérdésben említett pozitívumok: Hosszú idő után újra függetlenek voltunk. Mivel nem volt az Anschlussig nagyhatalom a közelünkben, így volt önálló külpolitikánk. A magyarság újra többségbe került a saját országában.
2013. szept. 15. 11:10
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
7%

Nem divat, és nem hoz elég hasznot. Egyébként is a tisztánlátás nem cél, függetlenül a valós helyzettől.

Ma az acsarkodás hasznosabb.

2013. szept. 15. 11:20
 2/14 anonim ***** válasza:
73%
Mert nem volt pozitívuma.
2013. szept. 15. 11:32
 3/14 anonim válasza:
35%
A háborút megelőzően azért küzdöttek, hogy egy egységes magyar állam jöjjön létre. És meg is kapták! A megmaradt területeken a magyarok részaránya a kisebbségekkel szemben magasabb lett, tehát egy egynemzetiségű ország jött létre egy többnemzetiségű birodalommal szemben. Arról nem is beszélve, hogy igaz: igazságtalan döntés született, azonban nem lehet azt elfelejteni ebben a hibás kisebbségi politikának nagy szerepe volt, amit korábban folytatott a magyar politika, ezért a kisebbségek kifelé húztak a birodalomból. Azt is sokan elfelejtik, hogy mások nálunk nagyobbat szívtak az első világháború után, az osztrákok egy egész világbirodalmat veszítettek és sokkal több területet, mint mi. A török is így jártak. Persze manapság nagyon durván terjed a nacionalizmus, amit sokan összekevernek a hazaszeretet fogalmával (nem kell ahhoz mindenki mást utálnom, meg védenem a "fajomat", hogy szeressem a hazámat) Múltkor meglátogattuk a Trianon múzeum nevű létesítményt és nagyon szomorúnak találtam, hogy a saját történelmünket nem vagyunk képesek reálisan vizsgálni: az egész kiállítás arról szólt, hogy velünk, hogy elbántak és csak azért, mert utáltak minket a francia politikusok és valójában mi nem is vagyok ezért felelősek. A történelem nem fekete és fehér, hanem szürke és a magyaroknak rá kéne ébredniük, hogy mi nem vagyunk valami kiválasztott és meg nem értett nép, a saját sorsunkért csak is mi vagyunk a felelősek. Csak könnyebb utálni a másikat, mint beismerni, igen tévedtünk és veszítettünk! Szomorú, ami manapság történik a magyar történelmi eszmével: túlidealizálják, ha kell még hazudnak és összeesküvéseket tanítanak, inkább mint bemutatni, hogy milyen összefüggések vezettek a tragédiákhoz és ezzel felelősségre tanítani az embereket, hogy végre egyszer tényleg tanuljunk a történelemből!
2013. szept. 15. 11:34
 4/14 anonim ***** válasza:
36%

"Én alapból nem is értem h miért sír mindenki emiatt. Pl. Horvátország már gyakorlatilag nem is hozzánk tartozott annak idején mikor a békekötés megtörtént. Azt a nagy Magyarországot nem lehetett egységbe tartani, mert a magyarság már kisebbségben volt. Való igaz, hogy igazságtalan volt Trianom. Szerintem egy, olyan lett volna igazságos döntés, amit visszakaptunk a két bécsi döntés értelmében. A nagy egészet, viszont nem lehetett megtartani, mert széthulottumk volna, mint Jugoszlávia v. Szovjetúnió. De a kérdésben említett pozitívumok: Hosszú idő után újra függetlenek voltunk. Mivel nem volt az Anschlussig nagyhatalom a közelünkben, így volt önálló külpolitikánk. A magyarság újra többségbe került a saját országában."

Fent lehetett volna tartani, Horvátország kivételével ami viszont soha nem volt Magyarországé..

A szlovákok beolvadtak volna vagy Csehországba vándorolnak a románokat és a szerbeket a rasszizmus kiüldözte volta Szállasi idejében..

A németek ma is nagy kisebbséget alkotnak idehaza.

A szlovénok békésen csöndbe ellenének..

A Horvátok mindig perszonáluniót képeztek majdnem teljesen független törvény hozással..Valószínűleg az 50-es években békésen leszakadtak volna..problémák nélkül csak mondjuk esetleg Eszék (Osijek) még magyar város lenne..tehát egy picivel kisebb területet kaptak volna..

Tehát Horvátországon kívül nyugodtan fentlehetett volna tartani

2013. szept. 15. 11:41
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Mert azt kéne végre felfogni, hogy rengeteg magyarlakta területet is elcsatoltak tőlünk.

Normális ember nem hőbörög azon, hogy a kisebbségeink szabadok akartak lenni, de itt nem ez a probléma, hanem az, hogy 3 millió magyart is magukkal vittek.

Valóban az lett volna a legigazságosabb, amit visszakaptunk a 2 bécsi döntéssel.

2013. szept. 15. 11:51
 6/14 anonim válasza:
100%
Nyilván a határok meghúzásakor az antant a szövetségeseik igényeit vették figyelembe, akik pipák voltak ránk, és azt is el kell ismernem, hogy náluk is terjedt erősen a nacionalizmus!
2013. szept. 15. 11:55
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Milyen "pozitívumok"?

Az, hogy nem a valós etnikai határokat húzták meg, az nektek "pozitívum"?

2013. szept. 15. 13:20
 8/14 anonim ***** válasza:
32%

Persze hogy nehéz megérteni, hogy mások nem azért hoznak egy intézkedést, mert "pipák". Nem, az Antant nem pia volt ránk (ez fel sem merült), hanem mások voltak az érdekei, és a szempontjai. Továbbá voltak tapasztalatai, mert nem felejtette el a történelmet. Ezek a különbségek. De ebből nem következik, hogy az Antant jó döntést hozott. Akkor ők jónak, pontosabban tartósnak gondolták (nagypolitikában nem ismeretes olyan fogalom, hogy jó-rossz. Csak olyan, hogy hasznos, stabil, előnyös, vagy ezek ellenkezője). A döntés hátrányai (a világpolitika és nem a magyarok szempontjából) a harmincas évek közepére vált nyilvánvalóvá sok akkori politikai szereplő számára. Amikor szembesült azzal, hogy a döntés Magyarországot a hitlerizmushoz fogja vonzani, és nem ellene.

Tökéletesen mindegy, ma ki mit gondol, de akkor a hitleri birodalom végnapjaiban, vált ez világossá és nyilvánvalóvá. Románia, amint nem volt halálos kényszerben, hátat fordított (saját érdekei szerint), Magyarország érzelmileg akkor is onnan várt segítséget, amikor már máshonnan kaphatott volna. Ha nem béklyózzák meg ezek a dolgok, ma nagyobb lenne Magyarország.

A 93.000 km^2-t így vagy úgy, de magunknak köszönhetjük. A 260.000 viszont az illúziók világa. Értem én, hogy rohadt nehéz felébredni, de akkor is az.

2013. szept. 15. 14:34
 9/14 anonim ***** válasza:
pia=pipa
2013. szept. 15. 14:35
 10/14 Dick Esmen ***** válasza:
Talán mert nem nagyon volt.
2013. szept. 15. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!