Akik annyira ajnározzák a sorkatonaságot, azok miért nem vonulnak be önként?
NEM provokációnak szánom, de komolyan nem értem egyes emberek viselkedését, és álláspontját.
Azt mondják, hogy elpuhult a mai fiatalság. Meg hogy a mai generáció semmit sem ér stb. És egyesek PÉLDÁNAK hozzák fel a náci Németországot, ahol a 12-14 éveseket is besorozták, és küldték őket ölni, mert szerintük "az még mindig normálisabb volt mint ma".
Komolyan ekkora sötétségben élnek egyesek?
És még mielőtt vki nekem esne:
Papám, aki most 91 éves, harcolt a II. VH-ban a DON kanyarnál. Apám is volt sorkatona. Én 20 éves vagyok, nem voltam.
Miért nem értik meg egyesek, hogy a nevelés az a SZÜLŐ feladata, és hogy a katonaságban ilyesmiket nem tanítanak meg?
Apám is, meg a papám is mondta, hogy a besorozottakat inkább megalázták, mert a seregben kiélhették magukat a "ki ha nem én" típusú neveletlen bunkók. Apám mesélte, hogy semmit nem csináltak, ellenben rengetegen pont ott lettek alkoholisták, masszív dohányosok, sőt egyesek már drogoztak is. Senkit nem tanítottak fegyelemre, csak arra, hogy az alkoholista tiszteknek hogyan kell engedelmeskedni, mert ha nem engedelmeskedtek, akkor nem megettek haza akár hónapokig.
Szívatták az embereket, a gyengébbeket, vagy a lelkileg kevésbé vagy nem alkalmasakat rengetegszer megverték. Apámat is megverték párszor csak úgy "poénból". Apámat nagyon dühíti az, amikor valaki azt mondja, hogy "kár hogy nincs már sorkatonaság", mert idézem apámat : "A fotelből mindenki könnyen pofázik, de amikor kötelező volt bevonulni, akkor a sorkatonaságot ajnározók BÚJTAK KI LEGELŐSZÖR alóla, és kértek haveri orvosoktól felmentést."
Miért gondolkodnak egyesek úgy, hogy a nevelést 18 éves korban kell elkezdeni? Rengetegen jöttek ki úgy, hogy masszív alkoholisták lettek. Apám mondta, hogy a haverjai közül sokan már nem élnek, mert sokukat megverték, és megtörtségükben halálra itták magukat.
Mire lenne ez jó most úgy kíváncsiságból? Mire?
Régen sokkal "jobb" volt a fiatalság, erőnlétileg a toppon voltak, nem voltak elhízva, és megedződtek az életre.
Az a sorkatonaság, amit mi csináltunk régen, az gyakorlatilag az életre nevelt. Kis torzítással egy picit a spártai rendszerhez lehetett hasonlítani. Ugyanis a fiatalokat már az értelmes szülők már alapból elküldték edzeni, még a sorkatonaság előtt, mert tudták jól, hogy ott vagy erősen, vagy holtan-lelkibetegen jön ki.
Rengeteg volt a gyenge ember a kezdetekben. Aztán 4 hónap alatt 4 öngyilkos lett, mert folyamatosan szivatták őket.
Az első 3 tényleg egy igazi semmirekellő volt, a mai lányfiúkhoz lehetne hasonlítani őket. Egyedül a 4.-et sajnáltam, neki csak annyi volt a bűne, hogy valami irtózatosan kövér volt, és egyszerűen nem bírta a feladatokat, és annyira nem volt szerencséje, hogy nem tudott felmentést szerezni senkitől se.
Próbálkozott ő szívével lelkével, igazi hazai is volt, meghalt volna bármikor a hazájáért az elején, de annyira szétszivatták, mert egyszerűen 5 fekvőtámaszt alig csinált meg a végén. Ő volt a 2..
Szóval jah, vannak rossz-jó oldalai is, attól függ hol nézzük. A jó az, hogy életképes, erős emberek jönnek ki, akik biztos, hogy elhelyezkednek majd az életben valahol, viszont ennek az az ára, hogy pár ember belehal. Szó szerint.
Hála az égnek, nem nekem kell ilyen döntéseket hoznom a nép számára.
Ezek az emberek pont olyanok, mint akik a csendőrséget ajnározzák.
Valami idióta elszólta magát, hogy "legyen csendőrség, mert az húúú, de jóóó!!!" és erre a sok gondolkodásban visszamaradott elkezdte sorban skandálni, hogy persze, hogy legyen.
Ugyanez áll fenn jelen esetünkben is, csak itt ugye az a szöveg megy, hogy "na majd jól meglesznek nevelve a puhapöts fiatal emósok, juhéééé!!!". Egyik gyökér elkezdte nyomatni, erre a többi meg utána...
A kecskeméti rep-napon láttam egy huszonéves nyálgépet,aki az AK 63D-t úgy fogdosta mint 1 nyalókát:)) Csodáltam hogy nem maga felé tartja a csövet annyira béna volt. Nagy nehezen felhúzta célra "tartotta" (persze az az előtte álló tiszt helyettesre) majd fesztelenítette. Váltottam pár szót a Törm-el hogy ugye ezt nem lehet a facebokkon és a playstationon megtanulni? Persze csak vigyorgott ő is!!
Ezt csak azért írtam le mert szerintem alapvető fegyverzeti ismeretre minden férfi jelöltnek szüksége van!
Neked meg T.kérdező azt mondom közel 10 szolgálattal mögöttem hogy a sorkatonaságot neked kellett volna átélned,nem valaki(akár apád akár nem) fantazmagóriáit hinni avagy nem.
"Régen sokkal "jobb" volt a fiatalság, erőnlétileg a toppon voltak, nem voltak elhízva, és megedződtek az életre."
És szerinted a sorkatonaság miatt?
Hát nem. Régen még a 18 éven aluli lakosság nagy része vidéken élt, ahol rengeteg munka van még ma is - bár manapság már nem annyira - és az megedzette őket.
Városban mit csinál a fiatalság? Nem kell kertet ásni, kapálni, fát vágni, egyszerűen nincsen semmi meló, csak iskola van, otthoni takarítás, mosogatás, aztán lógás a haverokkal.
A szülő persze nevelhetné a gyereket, hogy táplálkozzon egészségesen, menjen futni, úszni (Budapesten pl. rengeteg uszoda van), fekvőzzön, felülésezzen, konditerembe is lehet menni, ezerféle sportlehetőség van, de a szülők nem teszik meg, nem látják el szülői feladatukat. Emiatt tartunk itt fizikális téren.
"Ezt csak azért írtam le mert szerintem alapvető fegyverzeti ismeretre minden férfi jelöltnek szüksége van! "
Úgy vélem a nőknek is, még ha nem is vonulnak be de az alapismereteket meg kell szerezniük. Én a saját barátnőm még bajonettel való aknaszedésre is kiképeztem.
"A szülő persze nevelhetné a gyereket, hogy táplálkozzon egészségesen, menjen futni, úszni (Budapesten pl. rengeteg uszoda van), fekvőzzön, felülésezzen, konditerembe is lehet menni, ezerféle sportlehetőség van, de a szülők nem teszik meg, nem látják el szülői feladatukat. Emiatt tartunk itt fizikális téren."
Ma már a legtöbb szülő is egy semmirevaló.
Én 93-94ban voltam sorkatona.
Igen valóban a szülő dolga a nevelés, de vannak olyan dolgok amiket a szülő nem tud megtanítani és azt a sorkatonaságban megtanultad.
Például az összetartást és hogy a saját érdekeidet hátratéve a csoport érdekeit nézzed.
Én sose voltam nagy darab , amikor bekerültem a seregbe 55kg voltam de egyszer se vertek meg ott, mert elég szigorúan büntették. Például az őrmesterem egyszer megvert valakit a laktanyában és 20 nap fogdát kapott.
Ami nem épp kellemes volt. Szerencsére engem nem zártak be de voltam fogda felügyelő és tudom mi volt ott.
Nappal az ágyakat kivittük és óránként egy vödör hideg vizet kellett beborítani, hogy ne tudjanak ülni. Vinni kellett őket árkot pucolni és nálunk a wc-ket is velük soroltattuk fel. Ott az őrmesteremnek is ugyan azt keltet csinálnia mint a többieknek, mert ott ő is ugyan olyan volt mint a többi elítélt.
A pokrócozás valóban volt, de ahogyan már leírták nem volt gyakori és nem mindenkivel csinálták, csak akik úgy viselkedtek.
Sokan mondják, hogy csak szívatásból állt az egész.
A szívatás és a kiképzés azért nem összekeverendő. Igaz nem leányálom a tűző napon teljes vegyvédelmi ruhában rohangálni, de ez a kiképzéshez tartozott.Vagy egyedül kelet vonszolnom a 110kg-os csövet. Igaz voltak fölösleges dolgok is mint például az, hogy a vegyvédelmi készletet mindenhova cipelnünk kellett. Vagy a honvédség hülye felfogása, hogy ami kerek volt azt vinni kellett ami meg szögletes azt pedig gurítani.
De azt is be kell vallani, hogy voltak rossz dolgok is amit nehéz volt elviselni.
A legrosszabb a bezártság elviselése volt, ami tényleg meggyötört sok embert, ahogyan engemet is.
Az ivászat valóban volt főleg amikor a Bakonyban voltunk, mert folyton behívtak az emberek a pincékbe és nem egyszer volt hogy hoztak üvegbe nekünk bort és ugye kidobni pazarlás, és ha megtalálják nálunk irány a futkosó.
Összességében véve én azt mondom, hogy megérte sorkatonának lenni, mert olyan dolgokat próbálhattam ki amiket nem lenne alkalmam. Például RPG-el lőni, harckocsival menni és még sorolhatnám.
"szerintem alapvető fegyverzeti ismeretre minden férfi jelöltnek szüksége van"
Igen szükség lenne, de nem biztos, hogy egy olyan országban pont ideális dolog, ahol egyébként fegyvert egész életedben nem fogsz többet látni, mert képtelenség beszerezni.
Még egy egyszerű pisztolyra is szinte lehetetlen engedélyt szerezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!