Ha Románia nemzetállam akar lenni, akkor miért van náluk Erdély?
Hülye kérdés.
Erdélyben elég alacsony a nemzetiségek aránya már. Romániában összesen vannak 1200000 körül a magyarok. (És ebbe valószínűleg belevették a magukat magyar identitásúknak valló c.gányokat is.) A németek (szászok) létszáma néhány ezerre tehető, már rég kivándoroltak. A c.gány kisebbség aránya viszont magasabb az átlagnál, de igy is a románok vannak többségben.
"A nemzetállam olyan államot jelent, amely népessége összetétele etnikai szempontból homogén."
Amúgy tudom kedves köteldni akaró válaszoló, de azt is tudom, hogy nagy részén meg nem.
"akkor miért van náluk Erdély"
Volt valami világháború és egy Trianon is, ha jól emlékszem vissza tanulmányaimra.
Erdélyt nagy többségben románok lakják. A szászokat már elűzték, a magyarok is fogyatkoznak. Jelenleg inkább a cigányok elszaporodása veszélyezteti a nemzetállamot.
Egyébként azt olvastam, volt olyan román elképzelés, hogy a második világháború után visszaadtak volna 7 ezer négyzetkilométer határ menti területet, ha cserébe egy lakosságcsere program keretében megszabadulhatnak az erdélyi magyar kisebbségtől. De mivel a Szovjetunió trianoni határ visszaállítást támogatta, ez lekerült a napirendről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!