2050-re elérjük Szlovénia, Görögország, Portugália jelenlegi fejlettségét?
Ezekben az országokban a GDP/fő 60-70 százalékkal magasabb, mint Magyarországon, a fizetések körülbelül kétszeresek.
Ehhez az kellene, hogy a munkaerő termelékenysége (GDP/munkaóra) évente 1,8%-kal nőjön (Németországban ez 1991-2010 között évi 1,3% volt). Az ország gazdasága évente átlag 0,8 százalékkal növekedne.
Figyelembe vettem, hogy 2050-ig az ország lakossága 8 millióra, a dolgozók száma a jelenlegi 3,8 millióról várhatóan 2,6 millióra csökken.
20-25 év kellene a jelenlegi spanyol szinthez.
A munkanélküliség tényleg magas ott , de jóval fejlettebb ország , mint a miénk.
Ez nem valószínű.
Ahhoz, hogy elérjük Spanyolország jelenlegi fejlettségét 25-30 év múlva, az kellene, hogy az egy dolgozó által előállított GDP évente átlag 4%-kal növekedjen.
Összehasonlítva az 1989-2004 időszakkal, amikor jelentősen modernizáltuk a gazdaságot, termelést a térségben:
Magyarország - 3,8%
Lengyelország - 3,4%
Szlovénia - 2,8%
Szlovákia - 2,7%
Csehország - 2,4%
Ausztria - 1,8%
Románia - 1,4%
Bulgária - 1,2%
Ezért gondoltam évi 1,8%-ra, az még talán hosszabb távon is reális lehet.
Én már most előttük járok keresetben.
Ha visszafogom magam /kevesebbet dolgozok/ akkor le tudok ereszkedni az ők fejlettségi szintjükre.
3-as: "Összehasonlítva az 1989-2004 időszakkal, amikor jelentősen modernizáltuk a gazdaságot,"
Mit is modernizáltunk a gazdaságon?
Az nem modernizálás, hogy szétloptak, eladtak, bezártak mindent!
A nyolcvanas évek végén közelebb voltunk az osztrák élet-színvonalhoz mint napjainkban - és a távolság egyre nő!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!