Az állam már szó szerint a seggünkbe is be akar nézni?
Preventív szemlélet.
É-Eu s országokban nagyon kifinomult.
Az első években többletkiadás, de azután egy hosszabban elnyúló időszakra vetítve folyamatosan hasznot hoz.
Az időben felismerés és olcsóbb kezelhetőség a kulcsa.
Két oldalról is hasznos.
1, A korai felismerés olcsóbb kezelési eljárásokat tesz lehetővé.
2, Sokkal jobb a munkában maradás esélye a korai felismerés után ami több adó bevételt és kevesebb szoc kiadást jelent.
Mindenképp támogatom.
Az ötlet nem lenne rossz. De hol van ehhez a szükséges egészségügyi kapacitás? Már most is túlterheltek a háziorvosok, laborok, szakrendelők. Heteket, hónapokat kell várni egy vizsgálatra.
De kinek van ideje elmenni a beutalókért, és a vizsgálatra? Melyik munkáltató engedi el az embereit erre? Vagy a kisgyerekes anyukák hova teszik addig a gyerekeiket?
Átgondolatlan az egész tervezet. Bár, lehet, hogy az állandóan telefonon zaklató "mozgó" társaságokra akarják bízni az egészet?
Fenntartásokkal ugyan, de támogatom a dolgot (ennek a kormánynak talán ez lenne az eddigi legjobb húzása, de hát igencsak kevés jó húzása van).
Hogy miért jó, azt már előttem elmondta valaki.
A fenntartásom az, hogy kevés jelenleg az orvos, a többletfeladatot nehezen tudnák lelkiismeretesen elvégezni, sok orvos sumákolná el a dolgot.
Azt sem tartom jónak, hogy a kortól tartanák függővé a kötelező vizsgálatokat. Én bizony egyes betegségeknél ahol, nő a kockázat, vagy jobban oda kell figyelni, gyakrabban írnám elő egyes vizsgálatot, stb.
Fontosnak tartom, hogy a tüdőszűréshez hasonlóan küldjenek "behívókat". A nemi betegségekre is kiterjeszteném a vizsgálatot, bár ez nagyon kényes, és kérdéses, hisz van, akinek nincs is nemi élete, más meg naponta... viszont ha egy embert is meg lehetne menteni pl. az AIDS-től, akkor megérné.
Nehéz kérdés. Egyrészről érthető a dolog, mert a magyar társadalom nem igazán ügyel az egészségére. Gyanítom, nem csak az én szomszédasszonyom olyan, hogy amikor szóba került a dolog, felháborodva közölte, hogy ő ugyan nem megy nőgyógyászati szűrésre, mert benne ne nyúlkáljon semmiféle idegen... az ilyen emberek pedig komoly költséget okoznak, mert későn, súlyos stádiumban derül ki a betegségük, ami elkerülhető lenne szűréssel.
Én valami olyasmit tudnék elképzelni, mint a tgyás rendszere. Nem kötelező elmenni a vizsgálatra, de ha kiderül egy betegséged, ami vizsgálattal kiszűrhető lett volna, és te nem mentél el, akkor ne járjon táppénz. Vagy valami hasonló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!