Ha Soros György "felvásárolta" volna az államadósságot a 90-es években hol tartana ma az ország?
Soros NEM akarta felvásárolni az államadósságot. A németek ajánlották fel az átütemezést és részbeni elengedést.
De az országnak NEM az államadósság a legnagyobb gondja. Románia kifizette, még sem szuper a gazdasága. A nyugati országoknak magasabb, még is jól működik a gazdaság, és ezért nem gond a törlesztés.
A gazdaságot kellene rendbehozni, nem lezülleszteni, akkor nekünk sem lenne gondunk az államadósággal.
Na akkor most hogy döntsem el mi az igazság? 2 eltérő válasz.
2:Tudom, sok országnak nincs államadóssága, mégsem fürdenek a pénzben. De abban is biztos vagyok hogy ártani nem ártana ha nem hiteltörlesztésre menne el a GDP jónéhány százaléka, legalább nem tudnának erre hivatkozni mikor újabb megszorításokat eszközölnek. A gazdaságos résszel egyetértek.
Én valahogy nem értem ezt az egészet, itt van egy hatalmas koponya aki magyar származású és a világ egyik leggazdagabb embere, miért nem kérünk tőle segítséget az ország helyreállításában?
Miért segítene? Attól, hogy magyar származású, miért érdekelné ez a légypiszok méretű ország?
Aki eljut ilyen gazdagsági szintekre, az már bőven felül van hasonló "nemzetiség" és egyéb marhaságokon (különben sosem lenne ennyi pénze...)
Meg miért érné meg neki, hogy a kemény munkával összeszedett pénzt eldobja valahová? Semmi érdeke nincs ebben.
Ma már nem az államadósság a legnagyobb gond, de sajnos időről időre a rossz gazdaságszerkezetünk miatt problémássá csúcsosodik. A rossz gazdaságszerkezetünket viszont a rendszerváltás után közvetlen kialakult magas államadósságnak köszönhetjük. Egyszerűen a tőke kierőszakolta amit akart az országunkkal szemben a magas állad révén. Egyszerűen diktálták a spontán privatizálást mint feltételt. Bokros A csúszóleértékeléssel gyakorlatilag generálta a 28% os banki kamatokat miközben a spontán privatizáció is erőltetve lett. Így a esélye nem volt a magyar tőketulajdon széles kifejlődésének, a fejlődőképes közép cégek kialakulásának, ami helyett a legprosperálóbb ágazatain mind nyugati kézbe jutott.
Nem nehéz megérteni hogy kapitalista gazdaság tőke jövedelem nélkül nem fejlődhet ki. És lett egy mai duális gazdaság ahol a magas hozzáadott értéket szinte csak a nyugati cégek állítanak elő. Az az a cserearányunk rossz és folyamatosan romlik, a gazdaságunk nem nem fejlődik.
Hogy mi lett volna , azt nem lehet tudni.
Hogy ez a mai nem fenntartható az biztos.
Így a feltételezés kézenfekvő, hogy talán egy szabályozottan értékesített rendszer jobb lehetett volna.
"Ítélethozó válasza:
Nem tudom az állításból mi igaz, de egy mások teljesítményéből élő, ingyenélő tolvajnak kiszolgáltatni az országot nem igen lett volna jó ötlet.
Ezzel az a gond, hogy a tőke karöltve az IMF el stb így is úgy is kikényszerítette amit akart.
Sőt, így szerintem 5× annyi kakamatyi semmizett ki minket a saját hazánkban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!