Ha a következő kormányoknak nem lesz 2/3-a, attól még létezik megoldás, hogy rendbeszedje valaki az alkotmányunkat?
Tegyük fel, hogy valaki szeretne egy letisztult, pártérdekektől mentes alkotmányt csinálni. Van erre törvényes megoldás, ha nem lesz 2/3-a? Például úgy, hogy az utóbbi pár év módosításait semmisnek tekintik, vagy hasonló.
Egy volt alkotmányjogász szerint elvileg ez megtehető lenne, de ő is inkább csak véleményt mondott.
az a probléma, hogy az alkotmány módosításához 2/3-kell.
De mivel a fidesz jelenleg magasan vezet a pártok élén, ezért szinte lehetetlen hogy az alkotmány módosuljon, mert több mint 1/3-juk lesz.
Mellesleg nemhiszem hogy majd 2015-ben megváltoztatnák a saját alkotmányukat.
Mely pontokat kifogásolod a jelenlegi alkotmányban?
Mert én sokszor hallom, hogy "hát ez és ez a hiba benne", de konkrétumot még SOHA nem hallottam.
"Mely pontokat kifogásolod a jelenlegi alkotmányban?"
Például hogy az alkotmánybíróság nem szólhat bele az alkotmányt érintő tartalmi kérdésekbe. Vagy hogy a választási kampányból kizárják az ellenzéket.
Szerinted ez mind normális? :DD
Vagy hogy a média cégek nem kérhetnek pénzt politikai hirdetésért!!
Ennek mi keresnivalója egy alkotmányban? Csak annyi a célja, hogy nehogy valaki megváltoztassa. És csodálkozunk, hogy rajtunk röhög a fél világ.
kicsit félreértelmezed az alkotmányt.
sok pont épül egymásra. Nagy botrány volt a hajléktalanokról is, mégis csak egy egymásra épülő folyamat, nem tudom hogyan volt ez megfogalmazva pontosan már, de így néz ki valóéletben.
a, az önkormányzatnak kötelezsége melegedőhelyeket biztosítani.
b, ha az első pont megvalósult a hajléktalanok nem élhetnek az utcán.
c, ha az első pont nem valósult meg, a második pont nem lép érvénybe.
Alkotmánybíroság kérte a mostani módosítást, ennek is járj picit utána. Hatáskörüket akarták bővíteni épp, nem csökkenteni.
Médiahirdetés se úgy megy ahogy ott van, a pénzes lehet, de hát szerintem az normális is. Egyébként meg megvan szabva hol lehet hirdetni és mennyivel azthiszem, de ez minden pártra igaz, még arra is, aki nincs a parlamentbe.
De szerintem te fórumokon tájékozodtál, és nem az alkotmányt töltötted le a gépedre hogy elolvasd.
"kicsit félreértelmezed az alkotmányt."
Pont ez a baj vele: értelmezhető így is úgy is. Egyértelműnek kell lennie és csak a legalapvetőbb demokratikus alapelveket szabad tartalmaznia!
"Vagy hogy a választási kampányból kizárják az ellenzéket."
Írnál erre egy pontos idézetet?
"Vagy hogy a választási kampányból kizárják az ellenzéket."
"Írnál erre egy pontos idézetet?"
5. cikk..
"(1) Az Alaptörvény IX. cikk (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(3) A demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges megfelelő tájékoztatás, valamint az esélyegyenlőség biztosítása érdekében, politikai reklám médiaszolgáltatásban kizárólag ellenérték nélkül közölhető. Az országgyűlési képviselők általános választásán országos listát, illetve az európai parlamenti képviselők választásán listát állító jelölő szervezetek által és érdekében, az országgyűlési képviselők és az európai parlamenti képviselők választását megelőzően, kampányidőszakban politikai reklám — sarkalatos törvényben meghatározottak szerint — kizárólag közszolgálati médiaszolgáltatások útján, egyenlő feltételek mellett tehető közzé."
Olvass a sorok között! Vajon a királyi médián kívül (akik csak kormány kampányt szolgálnak ki) ki fog ingyen reklámozni bárkit is? De biztos ami biztos, konkrétan le is vannak tiltva a dologról a többiek! :DD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!