Magyarország szempontjából jó lenne ha bevezetnék az eurót?
Teljesen laikus vagyok ebben a témában, és jó lenne pár érvet gyűjteni és megismerni... (Mielőtt még valaki jönne, hogy mekkora egy buta felnőtt vagyok, nem, nem vagyok az, mármint butának buta, ilyen szempontból, de még nem felnőtt:))
Miért lenne jó? Többet érne a pénzünk? Több mindent tudnánk venni a fizetésünkből?
Tényleg buta vagy mint a föld.
Tökmindegy hogy 295 forintod van vagy 1 euród ugyanannyit ér. Ennek inkább a külkereskedelemre lenne hatása.
Nem lenne jó. Még sérülékenyebb lenne a gazdaságunk.
Ahhoz, hogy bevezethessük, sokkal jobban kellene teljesítenünk.
Ha az euró övezetbe lennénk, akkor igaz, hogy nem kellene az árfolyam ingadozástól tartanunk. De nem lenne több jövedelmünk akkor sem.
A jövedelmek nem a használt valutától függnek, hanem a gazdaság fejlettségi állapotától.
Most nincs erőm mindkét oldalról megvizsgálni a kérdést, és mindkét álláspont mellett érvek sorát felsorakoztatni, úgyhogy bedobok egyet, ami most hirtelen eszembe jut.
Nyitott gazdaság vagyunk, azaz nagy az export- és az importhányad (a GDP-hez viszonyítva). Ezeknek a kiszámíthatóság (nem ingadozik az árfolyam) és a pénzváltás költségeinek eltűnése adhatna egy kis löketet.
Meg az ugrott be még így hirtelen, hogy ha eurónk lenne, akkor a forintkamatoknál lényegesen alacsonyabb eurókamatok lennének itthon is az uralkodók, ezáltal talán nőnének a beruházások (ugyanakkor talán az infláció is). Ez viszont már hosszabb kifejtést igényelne.
Nekünk mindenképpen jót tenne, de az Euro zónának nem feltétlenül. Nézd meg Portugália és Görögo. példáját. Magukkal ránthatják akár a teljes Euro zonát.
Amíg nincsen fiskális unió, addig teljesen felesleges egységes európai pénzről beszélni.
Nem!
Egyedül talán az lenne az előnye, hogy nem tudnának úgy szórakozni vele mint a forinttal
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!