Miért jó az nektek és az idősebb generációnak, hogy elüldözitek a fiatalokat ezzel?
NEM provokációnak szánom, de mindenhol ezt látom.
Az emberek többsége (sajnos tényleg többsége) úgy tekint az egyetemistákra, mint valami daganatra Magyarország testén.
De miért?
Mindenki azzal jön, hogy adó így, adó úgy. Az adónak nagyon kevés százaléka megy az oktatásra, manapság meg még kevesebb.
Apám, meg nagyszüleim a ma dolgozó emberek diplomájába "adózott", és most ez a generáció van ezellen a legjobban felháborodva.
Mindenki a kivándorlással jön, holott bebizonyították, hogy amíg ingyenes volt az oktatás, sokkal kevesebben vándoroltak ki, mint most. És erre rátett a "fúj egyetemisták"-at skandáló, és utálkozó tömeg.
Mire jó ez?
Aki most véres szájjal tüntet a diákság ellen az tisztában van azzal, hogy a kormány üldözéses politikája miatt az ő nyugdíját senki sem fogja finanszírozni?
Miért kel a fiatal generációt ezzel a mentalitással a határ túloldalára száműzni?
Utána meg mindenki csodálkozik meg utálkozik, hogy kimennek külföldre.
Ilyen mentalitás mellett maradjon valaki itthon?
Tényleg nem provokációnak szánom, de egyszerűen egyetemistaként képtelen vagyok megérteni, hogy most miért kell az egyetemisták ellen hangolni mindenkit, miért kell utálkozni.
Lehet itt a büfészakokkal jönni, de a közgáz meg ezek egyáltalán nem büfészak, révén, hogy egy nagyobb cégnél minimum 30 közgazdász dolgozik. Most a mérnökit támogatják, de pl Németországban nagyon kevés mérnököt képeznek....agrármérnök Magyarországon mit fog csinálni? Mert mezőgazdaságunk nincs. (nem a gépészmérnökre értem mert az hasznos)
Miért kell olyanokat terjesztgetni, hogy az egyetemisták semmit nem tanulnak, csak isznak és szexelnek? Amikor ez a nagy többségre egyáltalán nem igaz.
Sokan még a legkisebb szórakozást is megvonnák úgy, hogy ő ingyen tanult és kitombolta magát...nem 1 ilyennel beszéltem és találkoztam.
Emberek, mire jó ez? Miért kell ezt?
A fiatalok nem azért mennek külföldre, mert jobboldali vagy baloldali kormány van, ez csak propaganda. És az főleg nem igaz, hogy a társadalom utálja az egyetemistákat.
Azért mennek külföldre, mert ott sokkal magasabbak a fizetések.
És az állam által a felsőoktatásra költött évi 150 milliárd tényleg nem sok, szociális segélyekre kétszer ennyit, nyugdíjakra húszszor ennyit költ az állam.
"amelyik egyetemista fél év alatt nem tud mondjuk 90 ezret összerakni, az gázos"
Nézd meg, mennyi egy féléves tandíj. Nem 90 ezer forint a szakok többségén. De nem is diákmunkából kell összeszedni a tandíjat, kitalálták a diákhitelt. És aki a tandíjra fordítható Diákhitel2 2%-os kamatát sokallja, azzal tényleg nem lehet mit kezdeni.
"Teljesen érdektelen. A lényeg az, hogy jó szakember legyen belőle."
Nem értem, ez hogy cáfol meg engem. Akiből államilag finanszírozott szakon jó szakember lesz, abból önköltséges képzésen is jó szakember lesz. Ez megint nem érv az állami finanszírozás mellett.
"hehe, hagyd már ezeket a kivételeket, főleg a skandináv kivételeket.:) amelyik egyetemista fél év alatt nem tud mondjuk 90 ezret összerakni, az gázos. én is dolgoztam egyetem mellett és hihetetlen: túléltem."
Valószínűleg nem járhattál valami színvonalas helyre, a jobb egyetemeken egyes előadók kifejezetten "üldözik" az egyetem mellett dolgozókat. Persze nem véletlen, hiszen minimum egy teljes munkaidős állásnak felel meg.
Magyarországon minden csak a pénzről szól. Le lehet pontozni, de ez az igazság.
Az oktatás olyan terület, ahonnan utolsóként, és nem elsőként kellene pénzt kivonni. Sok épületet még fűteni sem tudnak.
Lehet hogy nem többség az, akik az egyetemisták ellen tüntetnek, de több lett az ellenszenves ember.
Külföldre azért megy sok diák, mert ott megéri kamatoztatni a tudást. Itt nem. Ez az ország, a kormány stb, csak és kizárólag a gazdagoknak kedvez. Aki okos, eszes, de nem tehetős az eláshatja itt magát. Van ismerősöm aki majdnem mindenből szín ötös lett, nagyszerű érettségivel, és őt sem vették fel államira, mert hiába volt nagyon magas pontszáma, nem érte el a határt.
Sok ember nem érti meg, hogy egy átlag család nehezen él meg (mint mindenki), nem tehetik meg azt mint egyeseknél, hogy zsebből kifizetik a tandíjat + jó vaskos boríték a tanárnak hogy engedje át a vizsgán, hiába holt hülye az illető. És sajnos az ilyenekből indulnak ki, és általánosítanak.
A nyugdíjasok nyugdíjemelkedésével csak annyiban nem értek egyet, hogy csak és kizárólag azért nő, mert a nyugdíjasok a legnagyobb szavazótábor, be akarja a fidesz magát 2014-re biztosítani.
Egyik válaszolónak :
×××××××××
Diákmunkából nem lehet az egyetemet finanszírozni, max akkor lehetne, ha annyit fizetnének a diákmunkákért, mint amennyit Ausztriában.
Diákhitel sem jó megoldás, mert 1. senki nem akarja az életét egy nagy adóssággal kezdeni, 2. van ismerősöm aki 20 éves korában felvette (hasonló körülmények között), ma 31 éves, és még mindig fizeti vissza.
Engem nem érdekelnek a nyugdíjasok, vagy a dolgozók, mert nem rám tartozik az ő ügyük. De akkor a társadalom nekem se tiltogassa meg, hogy a barátaimmal beüljek valahova.(mert ez így nem fer) Manapság nagyon elterjedt az, hogy "minden egyetemista csak bulizik, iszik".
Az egyetemisták nem magukért tüntettek, hanem azokért, akik még középsuliban vannak. Anyum pedagógus, tőle tudom, hogy rengeteg gyerek hátrányos helyzetű, sokak vannak úgy, hogy vagy az egyik szülője meghalt, vagy nincs munkája.
"A válasz 25%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad."
Képzeld igen. Sokkal nagyobb a fiatalok körében a kivándorlás, mióta ennyire bizonytalan az oktatás + tandíj.
Volt közvélemény kutatás, tandíj előtt kb 2-3 diák ment volna ki, most a bizonytalan helyzetben 6-7 biztos, de nem ritka a 8-9 sem.
De sokan azért mennek ki, mert élhetetlen az ország, nincs semmire se lehetőség. És most jöhetnek a nagy hazafiak lepontozni.
Nem tudom hova fog ez vezetni, de hogy jó útra nem, az is biztos. A fidesznek egyáltalán nem érdeke a diákság, a fiatalok megnyerése, mert jóval kevesebben vannak mint a nyugdíjasok, így kevesebb lenne a szavazat is.
Ezt a kérdést nagyon szerencsétlen megközelítésnek tartom, mert indulatkeltő, felületes, és elfogult, továbbá rengeteg igaz(ság)talanság van a megjegyzésben is. Egy sértett fél vagdalkozását látom a megnyilvánulásodban és ez nem csupán haszontalan, de nagyon visszás is, de betudom az elkeseredésnek, és nem bunkózok.
(Megjegyzem, nagyon is egyetértek a hahások követeléseivel, szóval nem vagyok „ellenség”.)
Szép sorjában az állítások:
Mi az, hogy „nektek, és az idősebb generációknak”?!
Egyrészt rengetegen vannak akik egyetértenek és szimpatizálnak „veletek”. És sokan nagyon büszkék az egyetemista tüntetőkre.
Mindenhol ezt látod?
Hát sajna jól működik a Fidesz-propaganda a királyi tévék, és minden, ami a Fidesz.
A Fidesz rontotta el a gazdaságot, és osztja meg a népet. A nyugdíjasok önmagukban nem törnek rátok. Az azért érdekes, hogy a Fidesz mellé beállt a Jobbik is másodhegedűsnek. Érdekes, krízishelyzetben mindig egymásra találnak. Ez lesz majd a választásokon is.
Előítéletek és általánosítások mindig is voltak és lesznek. Te is ezt teszed. :(
"Diákhitel sem jó megoldás, mert 1. senki nem akarja az életét egy nagy adóssággal kezdeni, 2. van ismerősöm aki 20 éves korában felvette (hasonló körülmények között), ma 31 éves, és még mindig fizeti vissza."
Aha. Hát a Diákhitel1 más tészta, annak alig valamivel a piaci kamatok alatt van a kamata, úgyhogy az tényleg nagy szopóroller, tényleg csak annak ajánlott felvenni, akinek nagyon muszáj. Tandíjra most már nem, mert arra ott a jóval kedvezőbb kamatozású Diákhitel2. De 11 év futamidő egy feltehetőleg 2 millió forint feletti összeggel indult tartozásra igazán nem sok. Ráadásul a barátod bármikor előtörleszthet bármekkora összeget, extra költségektől mentesen.
És ha a röghöz kötés és a 2-3 millió forintos adósság között kell választanom, akkor az utóbbit választom. Ha menet közben meggondolom magam, hogy én mégis csak külföldre szeretnék menni, hát hadd legyen meg ehhez a jogom mindenféle retorzió nélkül. Lehet, hogy nem mindenki gondolja így, nekik továbbra is ott van az állami finanszírozás.
"mióta ennyire bizonytalan az oktatás + tandíj."
Hát persze. A bizonytalanságban senki nem szívesen marad. De ennek semmi köze a tandíjhoz, bizonytalanság nem csak a tandíjat illetőleg van, hanem úgy általában. Ez teljesen más tészta - hogy a bizonytalanság, a kilátástalanság a kivándorlás első számú oka, azt aláírom. De, hogy a tandíj önmagában, az egy emeletes baromság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!