Magyarország népessége miért nem növekedik a környező államokéhoz hasonlóan?
Ma, 2013-ban alig vagyunk többen, mint száz évvel ezelőtt.
Ezalatt az idő alatt az osztrákok 6,6 milliós lélekszámból 8,5 milliósra duzzadtak. (Feleannyiból indulva már majdnem beértek minket.)
A szlovák népesség 1.688.413 fő volt ugyanekkor. Ma 4.352.775. Azaz közelel két és félszer annyian vannak.
Nekünk a népességünk 2013-ban 9.999.000, pont annyi, mint a '40-es, '50-es években.
Ha ehhez hozzátesszük, hogy a gyerekvállalási kedv már régóta nem a magyar családok között a nagyobb, illetve hogy a gyermekek 40%-a házasságon kívül születik, az átlagos anyává válás pedig Magyarországon 30-35 éves korra tehető, akkor a helyzet még rosszabb képet fest.
Mindezek mellett, ha születik is gyermek, rendszerint családokként csak egy, márpedig egészséges népességnövekedéshez legalább három kellene (egy az apát, egy az anyát pótolja számban, egy pedig a növekedést adja).
Ez nem magyarázható rossz gazdasággal, vagy egyébb ilyennel. Magyarországon _nem rosszabb_ az életszínvonal az átlagos közép-európaihoz viszonyítva. Ráadásul nálunk 30 éve folyamatosan negatív a demográfiai mutató, egyetlen év sem volt másképp.
Miért van mindez?
"15:19-es
A számaim az angol wikipédiáról valóak. "
Last edited by: Rober Fico? :)
"Ja és a népességnövekedés nem (csak) az aktuális gazdasági helyzettől függ, hanem inkább magától a tendenciától. Ez alapján is össze lehet hasonlítani a három országot."
- Akkor kifejthetnéd bővebben ezt.
"Plusz a legendás magyar optimizmusról is megemlékezhetünk amit pozitív felhangjaikkal, nomeg szavatartásukkal 30 éve tendenciózusan erősítenek honatyáink oldalfüggetlenül
,míg a másik két tagállam valamilyen cosda folytán egy kicsit normálisabb politikai elitet fogott ki."
- Ezt is.
"És én tévedek nagyot, mintha csak két szomszédos állam lenne itt?"
- Jogos, csak szemléltető példának mutattam e kettőt, de lassuk Erdélyt. A trianoni döntésekkor összesen 2,8 millió román élt, és 1,6 millió magyar. 2002-es adatokban: 5,4 millió román és 1,4 millió magyar.
A románok száma itt milliós számban növekedett, és ez nem tudható be a betelepítéseknek.
Az angol wikipédia szerint 1945 és 1977 között 630.000 ember vándorolt a Regátból Erdélybe, és 280.000 ember Erdélyből a Regátba, főleg Bukarestre.
Igaz, Csehország népessége is stagnál 10 millió környékén, de náluk ez hol csökken, hol nő, és nem harminc éve folyamatosan csökken, mint nálunk. Illetve nem elhanyagolható az sem, hogy náluk '45 után 2,5 millió németet telepítettek ki, azaz összességében a cseh populáció nőtt, hiszen ennek ellenére lakja 10 millió ember az országot.
Igen, Ausztria esetében, ahogy utánaolvastam 1,6 millió ember bevándorló, vagy az egyik szülője. Ilyen áron igaz, ne legyen inkább növekedés.
Az sem elhanyagolható, hogy a magyarság fogyása még ezen számadatoknál is nagyobb, hiszen, mint írtam, főleg nem a magyar népességre jellemző a többgyermekes családmodell Magyarországon.
Nincs türelmem hosszú és kimerítő válaszokat adni, csak röviden és lényegretörően:
"Ja és a népességnövekedés nem (csak) az aktuális gazdasági helyzettől függ, hanem inkább magától a tendenciától. Ez alapján is össze lehet hasonlítani a három országot."
- Akkor kifejthetnéd bővebben ezt."
Nézd meg hogyan alakult az elmúlt 25 évben szlovák az osztrák illetve a magyar GDP, valamint az államadósság változása is beszédes.
"Plusz a legendás magyar optimizmusról is megemlékezhetünk amit pozitív felhangjaikkal, nomeg szavatartásukkal 30 éve tendenciózusan erősítenek honatyáink oldalfüggetlenül
,míg a másik két tagállam valamilyen cosda folytán egy kicsit normálisabb politikai elitet fogott ki."
- Ezt is."
A klasszikus P&P technika, politkába való átültetése és az ebből fakadó gazdasági bizonytalanság nem éppen gyerekvállásra ösztönö.
Ahogy az emberek életét sem nyújta túl hosszúra a folytonos aggodalmaskodás, meg az ország szerencsétlenebbik fele/harmada már a létminimumot elérő összeget sem tud összekaparni.
"Ez nem magyarázható rossz gazdasággal, vagy egyébb ilyennel."
Pedig de. Senki sem akar egy ilyen világban szülni. Ahol dilettáns kormányok zsigerelik ki az embereket, miközben rombolják a demokráciát. Az emberek szabad gyerekeket akarnak szülni, bőségben.
Akkor még egyszer leírom a legutóbbi két válaszolónak: harminc éve csökken a magyar népesség. Nekem ne mondja senki, hogy Magyarországon ilyen régóta és ennyivel rosszabb a helyzet, mint például Szlovákiában, pláne hogy itt volt a legpuhább a diktatúra.
Ez a jelenség - hangsúlyozom - évtizedes, nem magyarázható azzal, mi van ma, vagy mi volt akár 5 éve.
Bár már régi a kérdés, de azért kifejtem a véleményem. Egyetértek a kérdezővel, szerintem sem elsősorban gazdasági tényezőkben kellene keresni az okokat.
Először is, akárhogy is vesszük, Magyarország a világ országainak fejlettségi szintjét tekintve még mindig a felsőbb kategóriához tartozik (pl. ha a GDP / fő-t vesszük alapul). Magas népszaporulat épp, hogy a fejletlen, szegény országokban figyelhető meg (lásd Afrika).
Vagy úgy gondoljátok, hogy például Japán népessége is a rossz gazdasági kilátások miatt fogyatkozik? Ugyanez vonatkozik a fejlett Nyugat-Európai születésszámra is, hisz a természetes szaporulat ott is negatív, a mérsékeltebb csökkenés vagy esetenként növekedés a bevándorlóknak köszönhető.
Én elsősorban szemléletváltásban keresném az okokat. Túlságosan pénzközpontúvá váltak az emberek. Úgy vannak vele, hogy a kevesebb gyerek stabilabb gazdasági biztonságot teremt, holott hosszú távon épp, hogy ezzel hozzuk nehéz helyzetbe saját magunkat.
Ugyanígy természetesen a túlnépesedés is hatalmas veszélyekkel jár világviszonylatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!