Ha nincs pénz akkor miért osztogatnak a hivatalokban?
Egy megyejogú város polgármesteri hivatalában dolgozom és a fideszes polgármester 10%-os bérleépítést hajtott végre.
Hát tényleg osztogat? Ha az újságokból élsz és nem a valóságból, akkor tévesen leszel tájékoztatva.
Mindenekelőtt nem Gyimesi, hanem Gémesi.
Van osztogatás, nem is kevés. Konkrétan a gödöllői polgármestert nem tudom, de sok mást igen. És ebben nem az a felháborító, hogy tényleges többletmunkáért egyesek kapnak, hanem inkább az, amikor semmiféle munkáért kapnak nem jutalom nagyságrendet, hanem annak sokszorosát. Ez tehát létezik és hatással van a gazdaságra.
De sok más is létezik. Fizetéscsökkentés is, kényszerből, vagy ésszerű megfontolásból. Az utóbbi ritkább, de van.
A jutalom fogalmáról. Jutalom nem a tisztességesen elvégzett munkáért jár. Azért fizetést adnak. Jutalom az olyan többletmunkáért jár, ami a munkahely egészét valamilyen szempontból előbbre vitte. Lehet, hogy a cég ezáltal nem lesz veszteséges, vagy éppen nő a nyeresége, de lehet, hogy csak a hírneve (ebből később lesz pénz). De ilyen jutalmat csak létező pénzből lehet adni, vagyis ez sem jár. Ha egy intézménytől elvonják minden pénzét, hogy elemi dolgokra sem marad, hiába végez megfeszített és minőségi többletmunkát az intézmény fele, lehet hogy a "jutalom" bércsökkentés lesz. Csak nem akkora, mint a többletmunka nélkül. Erre is van példa mostanság bőven.
És akkor még nem beszéltünk a felelőtlen hanyag munka miatt ki nem fizethető jutalmakról, vagy éppen bérekről. Mint például a közmunkások ki nem fizetése az átutalás hiánya miatt.
7-es vagyok, de az 1-es nem én voltam :)
Egyébként ne lepődj meg az általad leírtakon, sajnos nagyon tipikus jelenségek. A hivatalbeli "osztogatás" viszont a világon senkit nem zavarna, ha annak megfelelő teljesítményt is nyújtanának mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!