Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Tényleg olyan sok az egyetemi...

Tényleg olyan sok az egyetemi szintet elérő középiskolás mint amennyit felvesznek?

Figyelt kérdés

Előre jelzem, hogy nem értek egyet az oktatási rendszer ötletszerű variálásával, de egy valami szöget ütött a fejembe. Megnéztem a statisztikákat, és azt találtam, hogy 94-ben amikor a népességi csúcs volt 29000 hallgatót vettek fel a felsőoktatásba, tavaly amikor már jóval kevesebb volt a gyerekszám 67000 főt. Vagyis fajlagosan majd 3x annyian kerülnek be a felsőoktatásba mint régen. Ezzel nekem az a problémám, hogy a felsőoktatás szerintem nem való mindenkinek; amikor én jártam oda, gyakorlatilag csak a leg tehetségesebbek tudtak egyáltalán bejutni, és még azok közül is sokat kiszórtak az első két évben. Tanulás mellett dolgozni/szórakozni esély sem volt, olyan mennyiségű órára, vizsgára kellett készülni. Az, hogy mindenki járjon egyetemre szerintem nem lehet cél, mert ez olyan lenne, mintha mindenkiből úszóbajnokot szeretnénk nevelni: van akiből lehet, van akiből csak jó úszót lehet és valaki reménytelen.

Ha visszaállítanák a 90-es évek elejéig jól működő és valóban világszínvonalú oktatást (arányaiban kevesebb fővel) szerintetek nem lenne jobb mindenkinek? A diplomának lenne értéke, olcsóbb is lenne, és az egyetem nem a pályakezdő munkanálküliség elrejtéséről szólna. Valójában az is jól járna aki nem lenne képes bejutni és elvégezni a számára túl nehéz képzést, mivel hamarabb kezdene dolgozni.

2012. dec. 16. 12:15
 1/10 anonim ***** válasza:
63%

" mivel hamarabb kezdene dolgozni."

HOL??? Mikor 1 millió munaknélkülire van kb. 4-5000 álláshírdetés, aminek 80%-a KAMU!

2012. dec. 16. 12:33
 2/10 A kérdező kommentje:
Ha amúgy is kiesik az egyetemi képzésből akkor mind1 hogy HOL "nem" dolgozik. A munkahelyteremtés nem a felsőfokú oktatás feladata.
2012. dec. 16. 12:40
 3/10 anonim ***** válasza:
82%

Én sem értek egyet ezzel a fajta döntéssel, de egy tény.

Soha ennyien nem tanultak a felsőoktatásban, soha ennyi "diplomás" nem volt az országban, és persze soha nem volt ennyi diplomás munkanélküli.

Minden esetre szabályozni kell valahogy, hogy a kereslet és a kínálat összhangban legyen.

Mi értelme annak, hogy elvégez valaki egy egyetemet, aztán meg sír, hogy nincs állása.?

2012. dec. 16. 13:03
 4/10 anonim ***** válasza:
80%
Kérdező, aki nem oda való, az úgyis kiesik. Nyilván az egyetem nem az az elitképző ma már, mint ami régen volt, de szerintem ez nem feltétlen probléma, egyszerűen megváltoztak a körülmények. És szerintem az is túlzás, hogy mindenki egyetemre készül a középiskolások közül. Én egy közepes pesti gimibe jártam és a harminc fős osztály nagyjából harmada ment egyetemre vagy főiskolára. Többiek OKJ-ra jelentkeztek vagy elmentek dolgozni vagy külföldre költöztek. Szóval a lényeg, hogy a sok közhelyet, amit sikerült elterjeszteni a felsőoktatásról a lakosság körében, nem szabad maradéktalanul elhinni.
2012. dec. 16. 13:14
 5/10 anonim ***** válasza:
68%
A munkanélküliség pedig még mindig a diplomások körében a legalacsonyabb. (KSH)
2012. dec. 16. 13:15
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat. Azt hiszem az alapvető kérdés az, hogy legyen-e egy alacsony színvonalú, de az állam és a hallgatók számára is költésges felsőoktatás, tovább erősítve a diplomás árufeltöltők létszámát, vagy a vállalatok felejtsék el hogy elvárják az államtól hogy minden titkárnőt egyetemi képzésben részesítsen, cserébe a munkaköri kompetencia felmérést végezzék el tisztességesen.
2012. dec. 16. 13:26
 7/10 anonim ***** válasza:
81%

Igen én is úgy érzem, hogy manapság már szinte bárki bejuthat és a színvonal meg elég gáz DE!

Gyakorló munkanélküliként mondom /és ezt már leírtam pár hasonló kérdésnél/, hogy sajnos olyan világot élünk, amibe a munkáltatók is alaposan belerondítottak és nagyon sok mindenről ők is tehetnek!

Ma már sajnos egy érettségi nem ér semmit a legalja melóhoz is diplomát kérnek. Amit eddig prímán elvégzett egy érettségizett ember némi nyelvtudással, szakmai tanfolyamokkal ahhoz ma már diploma kell. Minek? Nevetséges, ami a munkaerő piacon folyik néha sírni támad kedvem.

Arról ne is beszéljünk, hogy hány olyan diplomást ismerek, akik csak azért tanultak munka mellett, hogy a minimálbérük nagyobb legyen!

Ha egy kicsit is megbecsülnék a szakmunkásokat meg a gyakorlattal és egyéb tudással rendelkező érettségizetteket akkor tized ennyien nem taposnák egymást a felvételiknél!

Rengetegszer tapasztaltam a saját bőrömön, hogy inkább jöjjön a fiatal, diplomás, aki egy napot nem dolgozott azon a területen, mint egy harmincas-negyvenes szakember!

Az nem baj, ha az a diplomás helyesen írni nem tud, beszélni normálisan nem tud mert életében nem olvasott el rendesen egy jó könyvet, nem baj ha egy levelet nem tud megírni mert azt sem tudja, hogy kezdje, nem baj ha egy ajánlott levél feladása gondot okoz, hogy nem tudja mikor volt a második világháború, az alapműveltsége nulla de ő kell mert neki van diplomája, ő van előnyben!!!! Ezek után nem csodálom, hogy inkább bevállal még néhány húzós évet.

Szóval senki sincs jó helyzetben.

Diploma nélkül nem kellesz, de nem kellesz diplomával se ha nincs gyakorlatod.

És ezért ülsz végig éveket az iskola padban, ahol már rég nem azt a színvonalas oktatást kapod.

Amíg a munkáltatók nem változtatnak az idióta szokásaikon, és az illetékesek nem teremtenek ismét minőségi oktatási feltételeket a közép és felső oktatásban, addig kénytelen leszel még évekig gyúrni az agyad ha van rá lehetőséged!

Nincs ma már senki sem irigylésre méltó helyzetben sem a diplomás, sem a gyakorlott érettségizett. A szakmunkásokról meg ne is beszéljünk.

Ennek a megváltoztatása csapatmunka lenne.

Politika: megfelelő oktatási rendszer kidolgozása.

Munkáltató: tessék már elhinni, hogy húszon túl, középfokúval is értékesek vagyunk, és ne sajnálja a befektetést a továbbképzésekbe.

Munkavállaló: ha lehetősége van rá fejlessze magát ne ragadjon le.

2012. dec. 16. 13:41
 8/10 anonim ***** válasza:

"valóban világszínvonalú oktatást"

Ez az oktatás valóban világszínvonalú volt, vagy csak megszépítette az idő?

2012. dec. 16. 15:05
 9/10 anonim ***** válasza:

Jóhogy nem.

Mennyi ismerősöm van, h szerdán már nem is volt órája vagy ha volt az is, mert előre felvette.

Na de nem baj, nem én vagyok most munkanélkül, a lényeg, h ő diplomát szerzett, kormány meg mekkora szar, mert mindenféle kamu diplomával nem lehet elhelyezkedni.

2012. dec. 16. 15:20
 10/10 szuperpocok ***** válasza:

Én nyakig benne vagyok a felső oktatásban, és csak most ébredek rá arra, hogy már a közoktatásban is óriási gondok vannak. Nemhogy a felsőben.

A felsőoktatást simán rendbe lehet hozni azzal, hogyha mondjuk a ponthatárokat szigorítanák. Az államilag támogatott helyeket azokat mindig is nehéz volt elérni.

Viszont a fizetős helyek megpályázása az már tényleg felháborítóan könnyű. 200 pont volt most 240.

De amit a gimiben tettek velünk azt nem bocsátom meg sohasem a tanárainknak. Az a gond, és erről egy jó cikket is írt valaki, hogy a reál tárgyakat a gyerekekkel egyszerűen megutáltatják. Az olyan tárgyakat mint a fizika,kémia,matek csupán egy leküzdendő akadálynak tekintik ahol a cél a 2-es.

A gyerekek mind mennek el bölcsésznek, vagy valami "kommunikációs" szakra ahol tömik a fejükbe a globalista eloit által előírt tantárgyakat.

Inkább azt tanulják, hogy hogyan kell az embereket rávenni arra, hogy megvegyenek valamit amire nincsen szükségük, ahelyett, hogy a természetet tanulmányoznák.

Arról meg már nem is beszélek, hogy az egyetemisták nagyrésze csak a "szúrás-szívás-ivás"-hoz ért...

Sok mindent tanulunk aminek van értelme. De ezzel párhuzamban egy csomó olyat aminek kurrvára nem fogjuk a hasznát venni.

2013. márc. 2. 14:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!