Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Minek ez a sok munkanélküli...

Minek ez a sok munkanélküli diplomás Magyarországra?

Figyelt kérdés

A munkaügyön minden harmadik regisztrált munkanélküli diplomás, ráadásul nagyon sokan nem is regisztrálnak s sokan mennek külföldre, főleg orvosok.

A fejkvóta rendszert kellene eltörölni, amit a dicsőséges szadesz hozott a nyakunkra.

2012. dec. 12. 08:54
1 2 3 4
 21/36 tetro ***** válasza:
50%
Ne térj ki, mutasd a bölcsész szakot :D
2012. dec. 12. 12:19
 22/36 anonim ***** válasza:
50%

www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_konkret?szak_id=91&kpzt=2&kepzes=A

gondolom erre gondolnak nem érdemes belekötni, hogy szabad bölcsészet vagy bölcsész, mert gondolom ez egyfajta rövidítés

2012. dec. 12. 12:19
 23/36 anonim ***** válasza:
95%
vmiért nem jó a link de lényeg, hogy bölcsésztudomány és azon belül szabad bölcsészet...
2012. dec. 12. 12:22
 24/36 tetro ***** válasza:
64%
Nem. Nem rövidítés. Bölcsész szak nincs. Bölcsész karok vannak. Arra lennék kíváncsi, hogy ezek körül mi a felesleges, vagy úgy simán minden? Például felesleges angol tanárokat képezni, mert olyan jól állunk nyelvtudással?
2012. dec. 12. 12:22
 25/36 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem bölcsész szakra a szabad bölcsészetet értik de neked adok igazat mert nem egyértelmû
2012. dec. 12. 12:23
 26/36 tetro ***** válasza:
35%
Igen, de nem arról az egy-két tucat szabadbölcsészről beszélnek, hanem a bölcsész karokról. Csak annyira jártasak a témában, hogy nem tudják az nem a szak, hanem a kar, ami több tucatnyi szakra tagolódik. Na innentől kezdve végképp ökörség az ilyen általánosítás.
2012. dec. 12. 12:24
 27/36 anonim ***** válasza:
97%

"A diplomásoknak úgyis az a szlogenjük, hogy az eszük meglenne hozzá.."

Olyan érdekes hogy ezeket a szlogeneket én még életemben nem hallottam diplomás szájóból.

"akkor a diplomások hajlamosak megjegyezni, hogy mert a szakmunkához nem kell annyi ész, amit egy szakmunkás megcsinál, azt egy diplomás is megtudná csinálni(ha akarná), a szakmunkás viszont nem tudná elvégezni a diplomás feladatát."

Valójában tanulás nélkül egyik sem tudná elvégezni a másik feladatát, csak míg mondjuk egy kőműves tanfolyam 5 hónapos, addig egy építészmérnöki képzés 5 év.

"Aztán amikor jön a kérdés, hogy akkor miért nem építik fel maguknak a házat, stb.Akkor megakad a lemez és csak azt ismétli, hogy "megtudná csinálni, ha akarná"

Ez megint hülyeség, és benne van a "mindent magamnak csinálok" jómagyar szokás is. Tekintve hogy mérnöknek készülök, nem kőművesnek, így valószínűleg ELSŐRE én sem tudnék megcsinálni jól egy házat, mivel a másiknak meg az a szakmája, azt gyakorolta évekig így neki remélhetőleg jobban megy. Plusz, hogy is mondjam, szakmunkás és szakmunkás között is megvan a különbség, szakmunkánál ahogy a nevében is van egy "szak" dologhoz kell értenie, de ahhoz nagyon. Ha te mondjuk kőműves vagy, akkor értesz a falazási munkákhoz, de mondjuk gőzöd sincs a bitumenes szigetelésekről, amihez megint van egy szakember.

És igen, meg tudná csinálni, te is meg tudnád csinálni a másik szakmunkás melóját, csak kevésbé jól, és kétszer annyi idődbe tellene, mint egy gyakorlott melósnak. Plusz lehet fordítani is a kérdéseden, TE meg tudnál csinálni egy kiviteli tervet, és elintézni hozzá a hatóság felé a dolgokat? Vagy mondjuk le tudod mérezetni statikailag, gépészetileg, hőtechnikailag? Tudsz mondjuk talajmintát venni hogy megtudd egyáltalán milyen alapozás kell a házad alá?...Már akár egy családi háznál is felmerülhet legalább 2-3 "diplomás" mérnök neve.

És akkor ne is beszéljünk egyéb dolgokról, mint hidak, sportcsarnokok, mert gondolom te azt is meg tudnád csinálni.

"a kőműves munkája nem olyan fontos, fontosabb a mérnöké, minden azon múlik, bla-bla-bala" és hajtogatja, mint a verkli, hogy miért okosabb, fontosabb a diplomás. Itt a gyakorin is belefutottam pár ilyen vitába."

Az a röhej, hogy ezeket a vitákat legtöbbször a "kőművesek" indítják el azzal, hogy fikázzák, és semmibe nézik a mérnök munkáját, és jönnek a "magadtól nem tudnád megcsinálni" hozzáállással. És pont hogy nem a mérnök fog rátok mutogatni, mert egy mérnök tudja hogy a kőműves munkája is fontos...csakhogy a kőműves mellett még ott van 10 másik szakma és a mérnöknek az egészre figyelnie kell. Ja, és ráadásul ha a kőműves valamit elront, akkor nem őt fogják elővenni, hanem a mérnököt perelik.

2012. dec. 12. 12:50
 28/36 anonim ***** válasza:
83%
A diplomások körében a legalacsonyabb a munkanélküliség, kedves Kérdező.
2012. dec. 12. 13:22
 29/36 anonim ***** válasza:
93%

Nem tudom, miért kell azt állítani, hogy lenézett szakmunkás réteg. Tegnap itt volt a gázszerelő, berakta a tűzhelyet nem több, mint fél órás munkával, és 15.000 Ft + kiszállási díjba fájt nekem. Hát mondjátok meg, milyen diplomával lehet 30.000 Ft-os órabért elérni??? (És még számlát se adott.)

Nekem két diplomám is van, közgazdász vagyok, 10 éve szereztem, de nem hiszem, hogy ilyen bérről valaha is álmodhatnék.

Ha én újra kezdhetném, biztos inkább gázszerelőnek mennék el!!!

Miről is beszélünk?

2012. dec. 12. 23:03
 30/36 anonim ***** válasza:
56%

De más egy maszek szakmunkás és más egy alkalmazott szakmunkás!És ne felejtsük el azt sem, hogy a gázszerelődet lehet, hogy csak két ember hívja ki az adott hónapban(mivel elég nagy a választék gázszerelőkből),tehát ha ritkán jut munkához, akkor nyilván nagyobb összeget kénytelen elkérni egy-egy munkáért.Hasonló a helyzet az ácsoknál, szobafestőknél is.Én ismerek ilyen foglalkozású maszek mestereket, és hiába kérnek egy alkalommal sok pénzt, mégsem gazdagok, mert kevés felkérés jut egy emberre.

Az alkalmazott szakmunkásoknak sem jobb, megkapja a minimálbérét és többről ne is álmodjon.Nem hiszem, hogy örülnél egy varrónő, egy eladó, vagy egy pék fizetésének például.

2012. dec. 13. 11:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!