Ha a baloldal nyer 2014-ben elveszik a szavazati jogot a határon túl élőktől?
Én nem hiszem két okból.
Egyrészt ugye ez is egy kétharmados téma, és ha netán nyernek is (a közvélemény-kutatások alapján ez se így látszik), akkor is valószínűtlen, hogy kétharmaduk lenne.
A másik ok meg az, hogy félnek, gyávák. A jobboldal akkora hisztériát kelt a téma körül, hogy nem mernék meglépni a visszavonást. Már csak azért sem, mert amikor az Orbán-kormány első törvényként ezt behozta 2010-ben, bizony az MSZP és az LMP is megszavazta Gyurcsány kivételével. Esetleg azt el tudom képzelni, hogy amit egy válaszoló írt, hogy úgy alakítanák át a dolgot, hogy csak pár határon túli képviselő legyen, de rájuk csak határon túlról lehetne szavazni. De szerintem még ennyire se bátrak. Pedig ahogy itt a válaszokból is kijött, meg bárkivel beszélek (még jobbikossal is), mindenki azt mondja, hogy nonszensz az, hogy nem itt élők szavaznak a mi választásunkon. Ilyen alapon, mint kárpát-medencei polgár én is szavazhatnék Szlovákiában vagy Romániában. De eszem ágában se lenne, még ha meg is kapnám a választójogot.
Remélem!
Azt nem is említve hogy míg ők simán feliratkozhatnak levélben is a választói jegyzékbe, addig nekem ez nem lehetséges!! Most gondold el hogy a vidéki nénike nem fog ügyfélkapuba regisztrálni emiatt így marad az hogy bebuszozik, bevonatozik a hivatalba és regisztrálja magát vagy akár többször megteszi ezt ha valami papír hiányzik vagy rossz helyre megy. Míg a határon túliaknak csak egy formanyomtatványt kell visszaküldeniük és kész!
Nincs bajom a határon túliakkal de ne szavazzanak az itteniek életéről mert utána nem ők szívnak vele... Pláne ha emiatt nyer a fidesz... hát akkor már lesz bajom velük!!
Hát nagyon remélem!
A külföldön élő magyarul beszélő valakik csak kussoljanak a mi belügyeinket illetően! Költözzenek ide, éljenek itt, fizessenek adókat itt, meg kapják az itteni béreket! Majd esetleg ezután szavazzanak...
"Úgy lenne igazságos, hogy minden olyan ember kaphasson magyarországi szavazati jogot, akinek legalább egy felmenője Nagy-Magyarország polgára volt. Vagy senki."
Szerintem ez most is így van, csak nyilván a románok meg a szlovákok nem tolonganak az állampolgárságért. Nyilván ha Ausztria szintjén lenne Magyarország, akkor teljesen más helyzet lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!