Mi a véleményetek az önkényes földfoglalásokról 2012-ben Magyarországon?
Nem gondoltam volna de Mo-n 2012-re újra létrehozott a Fidesz egy nagybirtokos réteget, amely 'bizonyos zártabb' versenytárgyalásokon sok száz hold földet kap potom áron évtizedes tartósbérletbe. Ők sok esetben nem odavalósiak semmi közük a területhez a településhez nem gazdálkodnak, csak továbbadják haszonnal művelésre a földet.
Most több helyen ellen lázadnak azok a helybéli gazdák akik egy kanyi földet nem nyertek, de eddig művelték bérelték a pár holdnyi földjüket, azzal hogy önkényesen elfoglalják és művelni kezdik.
Öszintén: Most sajnálni kellene azokat az "agrárvállalkozókat", akik vesztettek?
Ő nekik ugyanúgy a nyerészkedés lenne a céljuk, a havi több százezeres föld alapú támogatást felvennék ők is.
Ha ők nyertek volna abból mi lenne a haszon?
Nagyüzemi kultúrás (búza, kukorica) növények, amit "szétgépesítve" egy ember termeszt, a falu munkanélküleinek munkát nem ad.
Egy ember lehet, jól jár, de mi lesz a többiekkel?
Kertkultúrás nagy munkaigényű növények részbeni termeléséhez kellett volna kiírni a pályázatot, ami munkát is adott volna.
És nagy hozzáadott értéket képviselő termények termesztése: Pl.:Dánia, Hollandia példája
Igazából ezzel kapcsolatban is csak a szokásos véleményem tudom leírni:
A Fideszt már rég el kellett volna takarítani a közéletből.
Pont nem a vesztes agrárvállalkozókra, hanem a helyi saját magát és a környéket ellátó kisgazdákra gondoltam.
Velük mi van? Mi lesz?
4.!
Itt a fogalmak nincsenek tisztázva.
A többségnél a gazda kifejezésre mindenki a bajszos kalapos, kertjét kapálgató "parasztemberre" asszociál közben meg több száz hektáron gazdálkodó, több tízmillliós gépparkkal termelő, terepjárós személyekről van szó, akiknek a profittermelés, és a nyeresség az elsődleges.
Szóval itt az agrárvállakozó kifejezőbb.
1 hektár termőföld 1,5- 2 millió forint átlagosan. Akkor ki lehet számolni, hogy egy 150 -300 hektáros termelő (ami még kicsinek is számit) mennyire "szegény gazda", és nincstelen.
UI.:A földeket meg a rendszerváltáskor fillérekért szerezték meg.
Csak hogy a legtöbb, több száz ha-os nagygazdaság bérelt földeken gazdálkodik. Amik vagy (akár több száz) magánszemély osztatlan közös tulajdonában van, vagy pedig nagytőkés befektetőkébe (neveket gondolom te is tudsz).
A sok milliós gépek túlnyomó többsége pedig EU-s pályázatokból (értsd: német, holland, svéd stb adófizetők által megtermelt pénzből) vett gépek, amiket még évekig banki hitel is terhel.
Amúgy pedig valamilyen szinten érthető amit tettek. Lehet nekem is ki nyílna a bicska a zsebembe, ha azt látnám, például hogy M. Lőrincz egész családjában (kezdve a magán Lőrinczen át, egészen pesti díszp***a lányáig, de talán még a kutyája is) mindenki száz ha-okat kapott, míg a helyi emberek semmi nem jutott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!