Az elkövetkezendő években az ingatlanok ára nőni, vagy csökkeni fog?
Ugye van msot ez a törvényi változások, megszorítások és miegyéb, és így ésszerű az eladó félnek viszonylag olcsóbban árulni a házat/lakást, amennyiben el szeretné az valaha is adni.
Mit gondoltok, kb 2020 környékén drágább, vagy olcsóbbak lesznek a házak? És miért?
Leginkább a mostani magyarország helyzete és az elkövetkezendő időszak miatt vagyok erre kiváncsi.
2020 még soká van, de az előttem szólóval egyetértve a következő egypár évben nagy áremelkedésre nem számítanék.
Olyan hatalmas áremelkedés pedig, mint ami mondjuk 2000 és 2008 között lezajlott, biztos nem lesz, mivel akkor a keresletet a hatalmas hitelkiáramlás fűtötte, és ez most már nem ismétlődhet meg.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Lényegében pont ez az én érdekem hogy "olcsó" maradjon még egy jóideig az ingatlanok értéke.
6-os, és mégis miért?
Az árakat a kereslet-kínálat határozza meg. Szerinted ki az a fizetőképes kereslet, aki vásárolna nálunk?
Akkor nőnének az árak, ha
- gazdasági fellendülés lenne (ez nagyon kizárt, optimista esetben is max stagnálunk),
- könnyebb és támogatott lenne a hitelezés (ami a mostani szoros büdzsé mellett elképzelhetetlen - és nem is lenne jó ötlet),
- óriási bevándorlás lenne, ahol a bevándorlók meg tudnák fizetni a lakások árát/bérleti díját (erre sincs sok esély, nem vagyunk vonzóak a jómódú bevándorlókhoz).
2020-ig lehetetlen ezt megmondani, de a következő 2-3 évben még csökkenés, de maximum stagnálás várható. (Ne higgy az ingatlan közvetítőknek, ők mindig azt hirdetik, hogy a következő fél évben már nőni fog).
Most én egy jó helyen lévő mondjuk új építésű megyeszékhelyen lévő lakást vettem alapul.
De ha szétnézel a falvakban rengeteg 30 éves 2-300nm-es hodályon kint van, hogy eladó. Na ezeket a válság után se lehet majd normális áron eladni. Okait gondolom nem kell nagyon magyaráznom (horror rezsi, brutális felújítási költségek).
Sokszor hallod idősebb emberektől, hogy árulják már 5 éve de nem veszik meg. Kérnek mondjuk érte 30-at de a piaci ára még talán 18 sincs. Hiába hatalmas 3 szint, szép kert, stb. de a fenntartás miatt nem veszik meg, mert pénztemető.
A másik ok amiért nem várható az árak növekedése az a népességszám csökkenés. Egyszerűen nincs ember aki lakjon bennük. Magyarország lakossága évente 30-40 ezerrel lesz kevesebb, ezzel szemben még mindig építik a lakásokat. Nálunk konkrétan 50-60db eladatlan új lakás van piacon jelenleg (megyeszékhely). Az országban több 100 ezer lakóingatlan áll üresen.
Én tulajdonképpen 1 50-70m2 körüli házat akarok venni pesten max 5-6 milla értékben.
Ezért várok vele, hátha még olcsóbb lesz, mert ennyiért már lenne, csak rossz helyen.
Panelban gondolkozok, vagy ilyen "többrétegű társasház" (vagyis nem családi) parkolóval, erkély előny + egyedi mérős paneles ház.
Ugye okos ember így leszűkít és ott lyukad ki hogy "6-7" milliónál kezdődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!