Melyik királyunk volt a legjobb?
Ő fejedelem volt. És a hunoké. Egyelőre nem bizonyított a magyar-hun rokonság.
Lehet hogy ezért sokan lepontoznak, de én Magyarország fejlődését a dualizmusban láttam, így Ferenc Józsefre szavazok.
Amit írtál az Gézára és Istvánra teljes mértékben igaz. Mátyásra szerintem nem.
Mátyás Magyarországot egy alapnak tekintette hogy birodalmat építsen ki, és dinasztiát alapítson. A magyar jobbágyokat sanyargatta, hogy legyen pénz Bécs elleni hadjárataira, meg hasonló önös célokra. Magyarországnak ez nem szolgálta érdekét.
"A magyar jobbágyokat sanyargatta"
Ez igaz, de az adók ellenére viszonylag háborítatlanul éltek, és több joguk volt mint előtte/utána.
Szerintem egyébként I. László volt a legjobb királyunk, utána a két Anjou, Károly Róbert és I. Lajos.
Az uralkodás alatt véghezvitt teljesítményt nézve Szent István és őt követi tetszőleges sorrendben I. Károly, Nagy Lajos és Ferenc József.
Ha viszont az a kérdés, hogy ki volt a legtehetségesebb királyunk, akkor - a saját szubjektív véleményem alapján - II. Lipótot mondanám. Benne úgy volt meg a modernizálásra és az emberek életének jobbátételére való törekvés, a politikai zsenialitás és bátyjának, II. Józsefnek a küldetéstudata, hogy közben, Józseffel szöges ellentétben, mindig racionális tudott maradni és nem vállalt teljesen felesleges konfliktusokat. Nagy balszerencséje az országnak, hogy csak két év adatott meg neki a trónon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!