Aki parasztnak születik, az is marad?!
Most, hogy a felsőoktatási szakokat fizetőssé kivánják tenni ezzel több százezer tehetséges, de szegény anyagi helyzetű fiatalt zárnak ki a rendszerből.
Különben is nagyban folyik a Horthy- rendszer bálványozása, úgyhogy ez pont beleillik az egészbe.
Az marad, de ez nem egy negatívum.
A paraszt az nem szitokszó, nem azt jelenti, hogy műveletlen, vagy bunkó, hanem azt, hogy vidéki, földműves.
Igen, a gyökerek nagyon erősek!
Magamon is látom, úgy gondolkodom, mint a szüleim, nem földművesek vagyunk, nem az a példa, de annyira hoztam magammal az ő mentalitásukat, hogy nem tudtam megváltozni, pedig nagyon akartam az exem kedvéért.
És nem ment!
Hát még az, aki földművelők gyerekeként nőtt fel!
De, mondom, ez nem baj, mert ez egy szép és értékes hivatás.
Ma már ha szegény szülők gyermeke valaki, nem csak akkor,ha paraszt, nagyon nehezen tud tovább tanulni! Jó,ha le tud érettségizni. Egyetemhez nem elég a tehetség,az okosság. Kell hozzá néhány százezer,esetleg még több is. Csak mese,hogy kapnak annyi támogatást,ami fedezi a költségeiket.
Pl. az orvosi egyetemen a tankönyvek ára 65.000.- Ft. a Támogatás csak 12.000.- Ebben még a jegyzetek nincsenek is benne.
Kevés az olyan szak,ahol tanulás mellett lehet dolgozni.
"Különben is nagyban folyik a Horthy- rendszer bálványozása, úgyhogy ez pont beleillik az egészbe."
válaszolónak is írom: az én édesapám a(z "átkos") Horthy rendszerben, paraszt gyermekként "emelkedett" ki értelmiségivé.
Azért tettem idézőjelbe az emelkedettet, mert a földművesi tevékenység nem alantas. Nővére, aki gazdálkodó maradt, vagy unokatestvére, (aki a legnagyobb tsz-esítés dacára is, egyetlenként a falujában, nem lépett be) művelt, olvasott emberek voltak.
"Most, hogy a felsőoktatási szakokat fizetőssé kivánják tenni, ezzel több százezer tehetséges, de szegény anyagi helyzetű fiatalt zárnak ki a rendszerből."
Ezzel viszont egyetértek.
De ez nem a Horthy-rendszer felélesztésének következménye.
Ez egy kvázi rablókapitalista rendszer, amibe belekevertek bennünket, amelyben mi és az országunk vagyunk a megrablottak.
:-(
Köszönöm az eddigi válaszokat, mindenkinek ment a zöld kéz!
Igazából az én szüleimnek 60 ha (ha az soknak számít) földjük van, apának 2 traktorja meg kombájn is, én pedig orvosira szeretnék jelentkezni, és a könyvek árát épp ki tudjuk fizetni :D Csak ki szeretnék szakadni ebből a vidéki, túl nyugodt és csendes, egyhangú életből. Pesten szeretnék tanulni is és majd Ny-Európában dolgozni...
"De ez nem a Horthy-rendszer felélesztésének következménye. "
Akkor javaslom olvass utána, milyen lehetőségei voltak egy szegény nincstelen tehetséges fiatalnak a felemelkedésre a Horthy - korszakban.
Nem hogy tanítatásra, de még élelmezésre sem volt pénz és lehetőség, főleg a szegény paraszti és munkás származású családoknál.
Az adott társadalmi besorolást egyszerűen "bebetonozták". Az adott "rétegek" között ne volt átjárás, legfeljebb "lefele".
Az ,hogy volt 9 millió között egy -két kivétel az csak a szabályt erősíti. De ez sem a szegény paraszti családoknál volt.
De azért dicsérjük csak tovább a Horthy- korszakot!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!