Milyen pártot támogatnátok? Milyen ideológiát és milyen gazdasági tervet?
GAZDASÁGI TERVEM arra épülne hogy a hazai termékeket illetve azoknak az itthoni megvásárlását támogatnám, ezzel felfuttatva a gazdaságunkat. Pl az Erzsébet utalványban felvehető összeget 5000-ről 15-20e-re emelném (vele a céges adókedvezményt is megadnám rá) viszont csak olyan boltokban lehetne elkölteni amik kizárólag Magyar árút forgalmaznak.
Illetve külön bank lenne rá ahol el lehet tenni úgy hogy nem jár le! Svájcban kb ilyen a WIR-nevű helyi fizetőeszköz, a GDP-jük 50%-a abban keletkezik!
A másik elem hogy csökkenteném az ország energia import igényét. Mivel jelenleg úgy működünk hogy bejön az Energia a nyersanyag a pénz, kifizetik az energiát és nyersanyagot amivel kimegy a pénz, hozzáadjuk a munkánkat amiért kapunk pénzt majd mi is elköltjük a külföldről jött energiára amivel megint csak kimegy a pénz. A nyersanyagon nem tudunk fogni, hát az energián kell.
Tehát:
Új autópályák/hidak építése helyett le kell szigetelni az összes közintézményt és lakóházat lehetőleg UNIÓ-s forrásokat is fölhasználva. (Ez már csak azért is jó mert egy nagy építkezés helyett az ország egész területén sok kisebb építkezés és munkahely jönne létre, és a kis pénzekből a politikusok is nehezebben lopnak mint az egy nagy államiból.).
Adót kell kivetni azokra a cégekre akiknek rossz szigetelésű sokat fogyasztó stb üzemük van. (Zöldkártya kell az épületeikre)
Következő lépcsőben adókedvezményt kell nyújtani a lakosságnak pl napkollektor (a napelem nem hatékony) vásárlásra és a magyar cégeknek befektetői csoportoknak szélturbina vásárlásra. (Nyugaton egész városnyi emberek állnak össze hogy közösen vegyenek egy szélturbinát.)
Államilag meg kell támogatni biogáz illetve biomassza üzemek létesülését, lehetőleg UNIÓ-s forrásokat is igénybe véve.
De még van pár ötletem pl a sokat vitatott gépjármű regisztrációs adót kiváltani környezetvédelmi adóval, azaz pl: a CO2-t ki nem bocsájtó (elektromos/sűrített levegős) járműveket adómentesen, a hatékony energia felhasználásúakat mondjuk 50% adókedvezménnyel, egyéb energiatermelő kiegészítéssel szerelteket (napelem) 25% adókedvezménnyel lehessen behozni. A BIO üzemanyagokat nem szabad támogatni, ha érdekel leírom miért.
IDEOLÓGIAI TERVEM egyszerű: Mindenkinek egyenlő jogokat és támogatásokat (pozitív diszkrimináció kizárt). Az kapjon segélyt aki dolgozik / dolgozott akinek soha nem volt 1 perc munkája sem az még gyerektartást sem kaphat, semmit sem. Ha külön fizet az orvosi ellátásért havonta azt is csak akkor.
Iskolarendszerről alkotott ötletem azért ide leírnám:
A múltban az ment hogy jajj ez a TSZ elnök kisfia, ez meg a polgármesteré, ezek csak ötöst kaphatnak, a jó munkás ember gyereke kaphat kettest is hiába tehetséges. Jelenleg is ez megy csak most a politikusokra meg a gazdag vállalkozókra megy a dolog. A tanárok egymást értékelik (egy kezdő tanár mikor fog leértékelni egy 20 éve tanítót még ha az rossz módszerrel tanít is?).
Másrészt pl a főiskolák pontosan tudják hogy melyik iskolából hányas jegyekkel érdemes fölvenni a tanulókat, ott ahol erős a tanár 3 -as al is szívesen fogadják, ahol gyenge onnan az 5-össel is nehezen.
Tehát a rendszer NEM OBJEKTÍV.
Na ez megszűnne mert központi számítógépes rendszerben menne minden vizsga, dolgozat, zh... Óriási feladat adatbázisból véletlenszerűen az adott tantárgy akkor kért szintjéhez igazodva kiválasztva. Tehát még az egy osztályban ülők közt sem lenne olyan hogy egyforma feladatot kapnak (puskázás kizárva). A vizsgát a számítógépes vizsgaterem felügyelője felügyeli a tanárok nem léphetnek be sem abba a terembe! A gyerekek az első osztályt kivéve (ahol még csak ismerkednek majd a számítógéppel), mind így vizsgáznának, és ujjlenyomat alapján kerülnek azonosításra, ami után arcfelismerő és hangfelismerő rendszer figyeli hogy nem -e más ül a helyére, vagy nincs -e más a közelben aki segít szóban.
A tanárok maximum magatartás jegyet adhatnak.
A tanárokat is objektíven értékeli a rendszer és a fizetésemelésnél figyelembe fogják venni hogy mennyire sikerül leadnia az anyagokat.
Szkeptikusoknak írnám hogy ez nem csak a reál tárgyakra matekra fizikára ... érvényes, hangfelismerő sw-el az éneklésből vagy hangszer használatból is kideríthető fejlődött-e a nebuló.
És testnevelésből is hogy az erőnléte a tornaórák hatására javult vagy stagnált esetleg romlott, ehhez már mondjuk speciális mérő gépek kellenek, talán ez a része túl drága lenne a kivitelezéshez.
Van még egy előnye egy ilyen rendszer bevezetésének, tudja ki mi iránt érdeklődik és esetleg a továbbtanulásnál javaslatokat tehet milyen szakmát válasszon vagy hova jelentkezzen tovább ahova a jegyei és képességei alapján föl is veszik.
Igazán hosszú távon (kb 20év) érződne a hatása, mert politikus abból lehetne akinek a képességei és iskolái megfelelnek, nem úgy mint jelenleg hogy abból lesz akit maguk közé befogadnak mondjuk az alapján hogy ki fia borja esetleg régebbi politikusok gyereke...
Tehát ha pl Viktor fia csak a focihoz ért akkor a focista lesz és a politika közelébe nem megy többé. Ha Gyurcsány gyereke meg csak WC pucolónak alkalmas akkor az lesz!
Jelenleg a Jobbikot támogatnám, ha nem is mindenben de a legtöbb dologban egyetértek velük.
Én az elsővel értek egyet, de az EU-ban nem lehet nyíltan protekcionista gazdaságpolitikát folytatni.
Aki a Tescoban veszi a külföldi élelmiszert, Electrolux hűtőgépet vesz Zanussi-Lehel helyett, Suzuki helyett Skodát vesz, Horvátországba jár nyaralni a Balaton helyett az mitől várja a magyar gazdaság fejlődését?
Vegyetek magyar árut, akkor is ha az esetleg kicsit drágább mint a külföldi!
Én mindenkinek zöld kezet nyomtam.
Amúgy valóban a magyar terméket kéne venni és nem az osztrákot...
Az első írásában sok igazság van, de tévedésben is bővelkedik. Legalábbis sok minden nem kivitelezhető, vagy egyszerűen nem értünk egyet.
Egyrészt kezdeném azzal, hogy mélyen egyet értek azzal, hogy a magyar termékeket kellene vásárolni, de azt már nagyon visszásnak tartom, hogy Erzsébet utalványt csak olyan helyen lehessen elkölteni, ami kizárólag magyar termékeket forgalmaz. Gondoljatok arra, hogy ennek következtében ezekben a boltokban mesterségesen feltolhatnák az árakat (kartel) mert máshol nem lehet elvásárolni. Vidéken egyszerűen felborulna minden, főleg a kisebb falvakban, ahol jó, ha egy bolt van. Legjobb szándékkal is mit tehet szegény boltos, ha Magyarországon nem készítenek fehérítőt, de a faluban igény van rá? Az emberek vásároljanak nála, de azért az egy cikkért menjenek a tesóba? - Ez fenntarthatatlan.
Nem is tudnák elkölteni, és az lenne a vége, hogy jönnének az utalvány felvásárlók, akik a névérték töredékéért vásárolnák csak fel.
A környezetvédelemmel kapcsolatos véleményeddel kapcsolatban is vannak fenntartásaim. Sok társasházban - főleg panelekre gondolok - gyakori a G, vagyis a legrosszabb energiabesorolás. Ezeknél elég bünti az, hogy magas a rezsi, és ha lenne pénzük, nyilván újítanának, de nincs. Ebben az esetben pont hátráltató tényező, ha még jobban megsarcolják őket.
A rászorulókat igenis támogatni kell, mert segítség nélkül még jobban leszakadnak, és itt nem csak azokról beszélek, akik nem akarnak dolgozni.
Én az LMP-vel értek egyet.
Válasz 7-esnek :) :
A panelprogram pont azért van hogy támogassák a rászorulókat, UNIO-s és állami vissza nem térítendő támogatás is van rá. Így csak egy részét kel kifizetniük és nem egyesével hanem a lakóközösségnek, a lakásfenntartó vesz föl erre hitelt és a közös költségből gyűjt rá.
A baj az hogy évente elég kevés állami pénz jut erre, ezt kellene megtolnia egy kicsit a kormányoknak. Meg kamatmentes állami hitelt biztosítani a lakóközösségnek (nem az egyes embereknek).
A boltokkal kapcsolatos észrevételed elfogadom, valóban zűrt okozhatna ahol kevés a bolt, ha ilyen kikötést tennénk hogy csak Magyar terméket...
Viszont a példád pont nem jó, mert egy ilyen rendszernek nem csak a belső fogyasztás növelés lenne a célja hanem az is ha valamiből nincs hazai akkor valaki álljon neki csinálni, vállalkozzon befektessen. Azt ugyan nem írtam le de ha már van egy bank aki begyűjtheti (jutalékra és nem kamatra) és elrakhatja (nem jár le) az utalvány értékét akkor abból hitelezhet is pl vállalkozás indításához!
Meg kiadhatja annak a aki betette nem utalványban ilyen vállalkozás indítására. (Ha "csak úgy" veszed ki akkor utalványt kapsz vissza is.)
Kedves, hetes, én a hatos vagyok, de azt hiszem, mégis nekem válaszoltál! :D Még egy apróság: mondat közben a magyar-t - mint jelzőt (pl. magyar termék), vagy mint népcsoportot - hazaszeretet ide, vagy oda - kisbetűvel kell írni a magyar helyesírás szabályai szerint.
Nem szeretnék azonban kötözködni, és ezzel elterelni a témáról a figyelmet, ezért írtam e két dolgot elkülönítve. A többi helyesírási hibádat nem említem, mert senki, így én sem vagyok tökéletes, de ez a Magyar dolog annyira szúrja a szememet, pedig nagyon szeretem a hazámat, ha úgy tetszik nemzetemet.
A többire a válaszom:
Írtad, hogy a Jobbik áll hozzád a legközelebb. Nos, a Jobbik ki akar lépni az EU-ból, így nem számolhatsz az EU támogatására sem. Sőt, az államnak rengeteg pénzt kellene visszafizetni, amibe beleroppanna a gazdaságunk.
Ami a társasházi témát illeti, szerintem te tévedsz.
"Így csak egy részét kel kifizetniük és nem egyesével hanem a lakóközösségnek" - a lakóközösség résztulajdonosokból, azaz az egyesekből áll. A társasház nagy részénél jelentkezik az a probléma, hogy a lakók tartóznak a háznak (közös költség). Persze három hónapnál nagyobb elmaradást lehet végrehajtani, stb., de ez nem oldja meg a problémát, főleg ha a lakásra már vettek fel jelzáloghitelt, és azt sem fizetik. Ekkor a társasház még az eljárási díjat sem tudja behajtani, tehát még többet veszít. A panel- ill. panel plusz program egyik pályázati feltétele az volt, hogy nincs semmilyen elmaradás. Tehát sokakat ezzel kizártak. Pont a szegényeket.
"a lakásfenntartó vesz föl erre hitelt és a közös költségből gyűjt rá" ebben a mondatrészben önmagában is rengeteg tévedés van. A "lakásfenntartó" a haszonélvező, legtöbb esetben a tulajdonos, tehát cáfolod az előző mondatrészedet. Gondolom, társasház a közös képviselőjére gondoltál, de nem úgy van ám, hogy ő gondol egyet, és felvesz hitelt, és belátása szerint költekezik belőle, hanem a társasházi közgyűlés elé viszi a témát, és a lakástulajdonosok szavazással döntenek.
Sok esetben bizonytalanok a tulajdonosok, hogy az energiamegtakarítás kitermeli-e minimum azt a hasznot, amennyi megközelíti a törlesztőrészletet, mert ha nem, akkor a közös költséget meg kell emelni. (A "közös költségből gyűjt rá" helyett feltételezem, azt akartad írni, hogy a közös költségből TÖRLESZT.) Nos az a jellemző, hogy a megemelkedett közös költséget kevesebben tudják fizetni, és általánosságban az a helyzet, hogy aki egy kis részt nem tud fizetni, az az egészet nem fizeti, így eladósodik a társasház.
Egyébként az eredeti javaslatod burkoltan benne van az LMP programjában: az energia támogatás helyett a megtakarítást, vagyis a megtakarítási beruházásokat, kivitelezéseket kellene támogatni. Ez azonban nem egyenlő az általad támogatott büntetéssel: ha valakinek A+ kategóriás meleg vizes medencéje van, akkor hurrá, buksi simogatás, de ha G kategóriás 25 wattos villanykörtéje, akkor dádá?!
A boltos példám nagyon is jó. A kis falvakban a boltok gyakran épphogy nyereségesek (jó esetben), egy kis községben kell mondjuk (hasra ütve) havi 100 liter fehérítő, 10 liter öblítő, 105 csomag rágó, fogkrém... Akkor a boltos gyorsan kotyvasszon hátul?! Tudod, hogy ehhez mennyi berendezés, idő, mennyi engedély, és szaktudás kell? És ilyen kis mennyiségben mennyire veszteséges lenne az egész - legalábbis ha annyiért árulnák, mint a külföldit?
Tudomásul kellene venni, hogy ezek a kisboltosok általában családi vállalkozások, és nem üzletláncok.
Sajna úgy látom, hogy arról, amit beszélsz, gőzöd nincs, csak utópiád! Ne haragudj!
Többek között ezért is rossz a Jobbik politikája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!