Erdély miért nem válik ki romániából és utána becsatlakozna hozzánk?
"A magyarság két megyében alkot többséget: Hargita megyében a lakosság 84,8 százalékát, Kovászna megyében pedig 73,6 százalékát teszik ki a magyarok."
De az Erdély egy kis része.
Ez olyan mintha 2 borsodi városban többségében lennének a cigányok, így akkor már az övéké a megye.
Kedves 10:09-es válaszoló!
"Erdély 19,6% magyar. Román 74,68."
Mint mondtam, attól függetlenül, hogy egész Erdélyt tekintve a románok alkotnak többséget, őközöttük is él Erdély függetlenségének gondolata. Ahogyan Moldova is független Romániától. Bukarest a kiszipolyozó politikájával elérte, hogy a saját országrészei is ellenszenvvel tekintsenek rá.
De ha például csak Észak-Erdély magyarok által sűrűn lakott megyéit nézzük, ott 40% is megvan a magyarság aránya együttesen.
------------
Kedves 08:40-es válaszoló!
"Hiába vallják magukat magyarnak, attól még nem azok, nem ennyire egyszerű a helyzet."
- De, azok, Románia sem tartja őket másoknak, csak az állampolgárságuk nem magyar.
ma 16:12
ÉS akkor azok a Románok akik ki akarnak válni, akkor hozzánk akarnak csatlakozni? A kérdésben ez volt.
Kedves 17:15-ös!
Nem, nem mondtam, hogy csatlakozni akarnának. Sőt, még a függetlenedés sem nagyon elképzelhető, első kommentemben leírtam, miért.
Kedves 17:22-ös!
Az állampolgárságuk nem magyar, ezt írtam. Attól ők még magyarok, Románia sem vitatja ezt.
Egyfelől nem lenne nehéz meghúzni az összeköttetést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__305..
Másfelől az sem ördögtől való, ha nincs közvetlen összeköttetés az anyaországgal.
Ilyen Oroszországnak Kalinyingrád, vagy az USA-nak Alaszka.
Nem akarok kötözködni, de a két példa esetében közvetlen tengeri kapcsolat van.
De tegyük fel, hogy Erdély kiválik. Melyik része váljon ki? Az egész, vagy csak a magyarok lakta? Mi lesz a szórványterületeken élőkkel?
Csak etnikai vagy gazdasági alapon jelöljék ki a függetlenedő területeket, tehát a természetes vonzásközpontokat tartsuk együtt a vonzáskörzetükkel?
Akarnak-e kiválni, vagy csak autonómiát Románián belül? Ha kiválnak Romániából akarnak-e csatlakozni, vagy önálló állam akarnak-e lenni? Ha Magyarországhoz csatlakoznak nem akarnak-e autonómiát, valamiféle saját törvényhozással?
Látható, hogy nem egyszerű az egész kérdéskör. Az egész határontúli magyarokkal kapcsolatos dolgokat nem Budapestről eldöntve kell kezelni, mert ők csak jobban látják a problémáikat és a lehetőségeiket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!