Csökkentsék a parlamenti képviselők létszámát? Mennyire? Miért igen, miért nem?
Én megszüntetném a megyei listákat, mert feleslegesek. Helyette országos listára kellene szavazni, innen 100 képviselő jutna be. Maradna az 5 %-os küszöb.
Meghagynám az egyéni képviselőket is, de csökkenteném a körzetek számát 176-ról 100-ra. A töredékszavazatokat az országos listán keresztül kompenzálnám.
Tehát így összesen 200 képviselő lenne. Ez nagyjából a fele a mostaninak, s bőven elegendő.
"Ha nem akar a parlamentbe ücsörögni,"
A parlament nem egy teremből áll. A munka pedig nem ücsörgés. Ha valamit konyítanál hozzá, nem beszélné hülyeséget.
Mint már mondtam a fidesznek nem érdeke. az mszp mért nem fogadta el a fidesz 200 fős ajánlatát a ciklus elején, amikor még nem lehetett tudni,hogy mi lesz a helyzet a következő választásokkor?
Mert sumák tetük.
Én hiába csökkenteném, 0 szavazatom van.
Igen csökkenteném.
Előnye a kevesebb költség, bár nem e miatt van csődben az ország.
Hátránya inkább az ellenzéknek lenne belőle, főleg ha nagy fölénnyel nyer a FIDESZ, mert a kevés ellenzéki képviselő nehezebben tudja kontrollálni a kormányt. Ezért mondom, hogy nem komoly felvetés ez az MSZP-től.
Teljesen felesleges ekkora parlament. Elég lenne a fele is.
Persze az apparát az kell ha serkezetet akarunk válltoztatni mert a parlamenti munka csak a felszín ahol kimondják a szavakat. Ahol az inováció fojna" ha lenne" ott nincs lehetőség a lefaragásra,
( fenyő)
"Hallottam egy ilyen tervezetet, állítólag a legnagyobb jelenlegi ellenzék nem támogatja. Szerintem jó lenne, ha csökkentenék"
Óh, a te aranyos naivitásod!
Az MSZP terve a következő: eltörölni az egyéni körzeteket és csak 200 listásat megtartani. Így minden pártnak annyi %-a lenne a parlamentben, ahányat a választáson szerzett. Ezt azért javasolja az MSZP most, mert be van sz*rva egy 2010-es fideszes többségtől. Ez a valósi indok, persze a szocik úgy érvelnek, hogy ez hű de demokratikus lenne, mert arányos, bla-bla-bla.
Én meg azt mondom: miért álljunk meg 200-nál? Csak az egyéni körzeteket tartsuk meg, és akkor 176 képviselő marad (és közülük, ahogy most állnak a dolgok, egy emeszpés sem lenne).
"Az MSZP terve a következő: eltörölni az egyéni körzeteket és csak 200 listásat megtartani. Így minden pártnak annyi %-a lenne a parlamentben, ahányat a választáson szerzett. Ezt azért javasolja az MSZP most, mert be van sz*rva egy 2010-es fideszes többségtől. Ez a valósi indok, persze a szocik úgy érvelnek, hogy ez hű de demokratikus lenne, mert arányos, bla-bla-bla.
Én meg azt mondom: miért álljunk meg 200-nál? Csak az egyéni körzeteket tartsuk meg, és akkor 176 képviselő marad (és közülük, ahogy most állnak a dolgok, egy emeszpés sem lenne)."
A csak egyéni képviselős rendszer nagyon kirívó dolgokat produkál:
- 40 % támogatással 80 % többséget lehet szerezni,
- semmi esélye nem csak a kicsi, de a közepes pártoknak sem.
Lásd: Anglia. A Munkáspárt kapott 37 %-ot, a konzervatívok 34 %-ot, a liberálisok meg 23 %-ot. Viszont a parlamentben a Munkáspártnak 55 %-a van, a konzervatívoknak 32 %, a liberálisoknak meg 10 %.
"A csak egyéni képviselős rendszer nagyon kirívó dolgokat produkál"
Hát, a nem arányos választási rendszer nem arányos, ezzel túl sok újdonságot nem mondasz.
A helyzet az, hogy a csak egyéni képviselős rendszer jobb minőségű politikusokat nevelhet, mert a jelölteknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük a választóikért, hogy megszerezzék a jelöltséget. Engedelmes gombnyomkodók nem kerülnek a parlamentbe egy ilyen rendszerben. A másik előny, hogy az ilyen rendszerben könnyű többséget szerezni. Ezáltal a győztes párt nincs állandó koalíciós kényszerben. Magyarországnak a koalíciók (SZDSZ-szel, FKGP-vel) eddig csak ártottak, nem is nehéz egy kis logikával rájönni, miért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!