Az már törvénysértésnek minősül, ha valaki például busz- vagy vasúti pályaudvaron Náci karlendítés mellett "Heil Hitler! "-rel üdvözlik egymást?
Apám felfigyelt az egyik buszpályaudvaron erre a "jelenségre", ami szerintem nemhogy abnormális dolog, hanem törvénybe ütközõ.
Szerintetek is az?
"mert másokban "félelmet /megbotránkozást/ kelt."
Ha mindenki mindenhez rendőrt hívna, ami félelmet kelt benne, akkor zsúfolt programja lenne a fakabátoknak.
Napkirály! Én is biztos vagyok benne, hogy ez nem önkényuralmi jelkép :)
Önkényuralmi jelkép pl a Horogkereszt, vörös csillag stb...
Nem tudom, hova tartozik ez a karlendítés, de ha jól emlékszem, vki azt mondta, ez "Közösség elleni izgatás"-nak minõsül, vagy hasonló.
Közbe a neten utána jártam, mivel büntetik azt, aki ilyet csinál...
Külömbözõ országokban a bíróság "jobbik esetben" súlyos, több tíz-, több százezer eurós (1-2millió Ft.) bírsággal, rosszabbik esetben 1-tõl 3 év terjedõ felfüggesztett, veszélyes helyzetben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéli az illetõt.
Utánanéztem én is; előbb még azt írtam, hogy tiltott jelkép. Bocsánat, tévedtem. Több országban tényleg az, de nálunk nem (a törvény szerint).
A közösség elleni izgatásról én is hallottam. Nálunk elvileg az adott ügytől függ, a bírónak széles mérlegelési joga van az ilyen esetekben.
Szóval ha egymást üdvözölték, és senkit se akarta vele megfélemlíteni, akkor szerintem a törvény szerint (sajnos) nem büntethetők. Erkölcsileg természetesen messzemenően elítélendő a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!