Egyetértesz azzal, hogy a választójog feltétele 8 általános legyen?
"Egyetértesz azzal, hogy a választójog feltétele 8 általános legyen?"
Hülyeség. Így kizárólag 80 éveseket zárnál ki a választójogból, akik még 6 elemit végeztek, vagy amikor ő volt gyerek, akkor nem tartották be szigorúan a tankötelezettséget.
"az valószínűleg nem is tudja, hogy miért arra szavaz"
Aki ennyire nincs képben, az nem szavaz.
"Nem. És nagyon sajnálom, hogy a mai magyar ifjúság olyan szinten áll, hogy 100 éves vitákat éleszt újra rendszeresen. Itt most arra gondolok, hogy ezen az oldalon is rengeteg ilyen kérdés volt már. Elmondanám, hogy nem az a jövő útja, ha megkérdőjelezzük a civilizációs vívmányokat, és visszafelé forgatjuk a történelem kerekét. Inkább a haladás, a fejlődés irányain kéne gondolkozni."
Szerintem egyáltalán nem volt minden rossz, ami régen volt. Van, amiben nem kell visszatérni, ahhoz, ami régen volt, van amiben viszont át kéne gondolni. Én is az általános választójog híve vagyok, de most sem teljesen általános, mert korhatár van,és az értelmi fogyatékosok, és a bűnözők is ki vannak zárva, és ezzel szerintem a többség egyetért, ráadásul a mienknél alacsonyabb korhatár is van, nem valami huszadrangú harmadik világbeli országban, hanem az Eu közepén Ausztriában, ott 16 év. Én nálunk is levinném 16 évre, a 8 általános megkövetelése mellett. Így valószínűleg nem is csökkenne a választásra jogosultak száma, csak átcsoportosításra kerülne. Én inkább bíznám az ország sorsát egy (remélhetőleg) értelmes 17 éves gimisre, vagy kozmetikus tanulóra, mint egy 40 éves, 8 általánost sem elvégzett putrisra.(Igen, ez valószínűleg cigányokat érintene nagyobb számban, de ettől még semmi rasszizmus nincs benne, én is nagyon sok értelmes, tanult cigánnyal találkoztam már, azt a cigányt, aki akár csak kétszer bukott, 16 éves koráig ugye két lehetősége van, senki nem akarja kizárni, csak azt, aki ennél többször. Sőt a 16 éves, szakközépbe, esetleg gimibe bejáró, tanulni akaró cigány jogait éppen bővítené a javaslat.)
Én érettségihez kötném. És kötelező érettségi tantárggyá tenném az állampolgári ismereteket. Tényleg igaz, hogy sok diplomás is szajkózza a pártok programját, gondolkodás nélkül elhisznek ők is mindent, amit a tévében látnak. Gondolkodni még az egyetemeken sem tanítanak meg.
Tipikus pl. hogy az én munkahelyemen mindenki mszp-s. Amikor bejött a Gyurcsány-csomag, akkor mindenki fel volt háborodva, hogy hát nem ezt ígérték. Én meg azon voltam megdöbbenve, hogy tényleg közgazdasági diplomával rendelkező emberek bevették a választási ígéreteket? Azt nem olvasták, hogy üres az államkassza? Akkor végülis miből várták a jóléti intézmények kiterjesztését, adócsökkentéseket, stb. stb?
Persze az egyik pártnak sem érdeke, hogy az iskolákban politikailag értelmes embereket neveljenek.
09:04
"Igen, aki ennyire nincs képben, az jobb esetben nem is szavaz, rosszabb esetben viszont felesért/sörért árulja a szavazatát."
Van, aki felesért adja el a szavazatát, van, aki nyugdíjemelés ígéretéért, van, aki izmusokért. Mi alapján döntöd el, melyikhez van több joga a választóknak?
Azoktól, akik itt a demokráciát meg az egyenlőséget féltik emiatt, kérdezem: akkor ne adjunk már a gyerekeknek is szavazati jogot? Elvégre mire ez a kirekesztés? Jah.. hogy ő nekik nincs felelősségtudatuk és rálátásuk?... Na PONT ez a baj a 8 általánossal sem(!) rendelkezőkkel.
Ülnek a kocsmában, fogatlan, mosdatlan, szakállas, cigitől bűzlő emberek, hőbölögnek, hablatyolnak, és ugyanannyit ér a szavazati joguk, mint egy értelmiséginek. Na EZ a baj, mert ilyenekből van a legtöbb.
Egyetértek, hogy kössék iskolai végzettséghez a szavazati jogot.
Attól meg nem félek, hogy emiatt majd "nem fognak foglalkozni az ilyen emberek az ország sorsával", mert eddig se tették...
Sőt, azzal is egyetértek, hogy emeljék fel a korhatárt minimum 21 évre. 18 évesen a gyerekek (mert még azok!) tele vannak ideológiákkal, ábrándokkal, naivsággal. Nem véletlenül van pl olyan nagy támogatottsága a jobbiknak. Ausztriában, ahol nemrég levitték a korhatárt 16-ra, látványosan megnőtt a szélsőjobb támogatottsága...
Az is jó ötlet lenne, hogy érettségi tantárgy legyen az állampolgári ismeretek, csak nehéz lenne felügyeletet tartani benne, hogy egyik párt felé se "húzzon" az oktatás.
És most jöhetnek a mínuszok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!