Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Támogatnád-e a büntethetőségi...

Támogatnád-e a büntethetőségi korhatár eltörlését, és az életfogytiglan kiterjesztését akár gyerekkorúakra is?

Figyelt kérdés
2012. febr. 20. 19:55
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
10%
Kényes téma... Nyilván le leszek pontozva, mert nem az "atomot rá" az első reakcióm... Itt sem a gyerek volt a hibás, hanem az orrgazda és maga a szituáció.
2012. febr. 20. 20:37
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

"Egy gyermek nem felelős, mivel nincs olyan értelmi szinten és nem is várható el tőle, hogy azon legyen"

igen 2 12 éves nincs tisztában azzal hogy bűnt követ el azzal hogy egy öregasszony seprűnyéllel szétvernek és közben könyörög nekik hogy hagyják abba

2012. febr. 20. 20:40
 13/17 nem dávid ***** válasza:
73%
Aki tud lopni, csalni, meg bűncselekményeket elkövetni nagyon fiatalon az tudjon is érte felelni...
2012. febr. 20. 21:07
 14/17 anonim ***** válasza:
0%
Egy gyerek még nincs annyira tisztában a bűn fogalmával, tehát nem vezetném be. Viszont a szülő felelős a gyerekért, így ő büntethető, továbbá én azt is szigorúbban büntetném, ha nyilvánvalóan nem megfelelő légkörben nevelik a gyereket.
2012. febr. 20. 22:34
 15/17 anonim ***** válasza:
68%
egyetértek sokmindennel,szigorítani ezeket a szar törvényeket bár nem kéne egy 10 évest tényleges életfogytig bezárni,azt még nevelni kell nem elzárni a többi ge*ci közé,egy bentlakásos iskolát javaslok ahonnan nincs sok kilépés,csak szigorú szabályok,ott kezébe adni egy normális iskolát valami hiányszakmából,és mehet.
2012. febr. 21. 00:00
 16/17 anonim ***** válasza:

Valószínűleg egy 12-14 év alatti gyerek nincs tisztában teljesen azzal,hogy mik a következményei a tetteinek,és szerintem az esetek legalább 90%-ában idősebb gyerek vagy sajnos felnőtt hatására teszik,ha nem is konkrét utasítás által,de valamilyen motivációval,hogy pl. egy nagyobb 15 éves gyerek lopott a boltból valamit,vagy családtagtól pénzt és a "barátai" ezáltal felnéznek rá,hogy hú de menő,milyen bátor.Tehát egy rossz kép alakul ki a gyerekekben a helyes/helytelen cselekvésekkel kapcsolatban.

Egy másik esetben személyesen tapasztaltam pár éve:

Néha szóba elegyedtem egy házaspárral,volt 3 gyerekük,az egyik már 12-13 éves volt akkoriban.Soxor hallottam pletyka szinten,hogy a tinigyerek telefont,pénzt,ékszereket lopkod buszon,iskolában;legyintettem rá,mert sosem adtam pletykaszóra,mígnem egyszer valamiért bekopogtam hozzájuk és a hölggyel beszélgettem,valamiért kiment 1-2 percre szobából,a másik szoba ajtaja nyitva volt és akaratlanul is hallottam a párbeszédet apa és fia közt.Az apuka azt sutyorogta a gyereknek,hogy milyen típusú telefont kell lopjon (szó szerint ezt a kifejezést használta),mert azokat tudja eladni.

Nah most én éppen ezokból nem támogatnám,hogy gyerekkorúakra vagy akár egy 18 évesre életfogytot kiszabjanak.Elegendő lenne nekik a 30-40 év,természetesen a bűncselekmény súlyosságától függően.

Hiszen ha kicsit is mögé nézünk,akkor egy gyerek nem saját önálló megfontolásból követ el törvénybe ütköző tettet.

Szerinted ha egy 6 éves gyerek azért lop pl heti renszerességgel csokoládét egy kisboltban,mert a szülei nem tudják (hogy miért azt ne feszegessük) megvenni neki,és pl harmadjára is megfogja a boltos és feljelentést tesz?Neked lenne szíved egy 6 éves gyereket bezárni,aki csak azért tette,mert a szüleitől ezt nem kapja meg?A maximum intézkedés ilyen esetben az,hogy a gyámhivatal környezettanulmányt végez,és a gyermekvédelmi törvényeknek megfelelően dönt.

Jó hogy nem már komplett kisgyermekek börtönét építenek??!

Ebből értetődően a válaszom:NEM

2012. febr. 21. 13:59
 17/17 anonim ***** válasza:
Nem. Kisebb súlyú, visszaeső bűnelkövetőknél a javító-nevelő intézet, mint egykoron, de nem olyan szociál-liberális módon, mint ahogyan azt sokszor hirdetik, hanem úgy, hogy miután szabadul, élete végéig érezhesse, hogy mi várna rá egy igazi börtönben. A komoly, életellenes bűnelkövetőkkel szemben pedig speciális, "gyermekbörtön" intézményt tartanék helyesnek. De ugyanolyan módon, mint a fentebb irtakban. Élete végéig a szeme előtt lebegjen, mi várna rá egy igazi börtönben. De ehhez még a s zülők felelősségét is vizsgálni kellene, mert egy szülőnek is megvannak a módszerei, hogy ha nem tud a gyerekére hatni, akkor szakember segítségét kérje. Nem elég mindig azzal védekezni, hogy "próbáltam én, de nem tudtam vele mit csinálni." A bibi ilyenkor az, hogy se a védőnő, se a tanár, se gyerekorvos, se gyermekvédelmis segítsége nem lett kérve ezt megelőzően.
2012. márc. 31. 16:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!