Támogatnád-e a büntethetőségi korhatár eltörlését, és az életfogytiglan kiterjesztését akár gyerekkorúakra is?
"Egy gyermek nem felelős, mivel nincs olyan értelmi szinten és nem is várható el tőle, hogy azon legyen"
igen 2 12 éves nincs tisztában azzal hogy bűnt követ el azzal hogy egy öregasszony seprűnyéllel szétvernek és közben könyörög nekik hogy hagyják abba
Valószínűleg egy 12-14 év alatti gyerek nincs tisztában teljesen azzal,hogy mik a következményei a tetteinek,és szerintem az esetek legalább 90%-ában idősebb gyerek vagy sajnos felnőtt hatására teszik,ha nem is konkrét utasítás által,de valamilyen motivációval,hogy pl. egy nagyobb 15 éves gyerek lopott a boltból valamit,vagy családtagtól pénzt és a "barátai" ezáltal felnéznek rá,hogy hú de menő,milyen bátor.Tehát egy rossz kép alakul ki a gyerekekben a helyes/helytelen cselekvésekkel kapcsolatban.
Egy másik esetben személyesen tapasztaltam pár éve:
Néha szóba elegyedtem egy házaspárral,volt 3 gyerekük,az egyik már 12-13 éves volt akkoriban.Soxor hallottam pletyka szinten,hogy a tinigyerek telefont,pénzt,ékszereket lopkod buszon,iskolában;legyintettem rá,mert sosem adtam pletykaszóra,mígnem egyszer valamiért bekopogtam hozzájuk és a hölggyel beszélgettem,valamiért kiment 1-2 percre szobából,a másik szoba ajtaja nyitva volt és akaratlanul is hallottam a párbeszédet apa és fia közt.Az apuka azt sutyorogta a gyereknek,hogy milyen típusú telefont kell lopjon (szó szerint ezt a kifejezést használta),mert azokat tudja eladni.
Nah most én éppen ezokból nem támogatnám,hogy gyerekkorúakra vagy akár egy 18 évesre életfogytot kiszabjanak.Elegendő lenne nekik a 30-40 év,természetesen a bűncselekmény súlyosságától függően.
Hiszen ha kicsit is mögé nézünk,akkor egy gyerek nem saját önálló megfontolásból követ el törvénybe ütköző tettet.
Szerinted ha egy 6 éves gyerek azért lop pl heti renszerességgel csokoládét egy kisboltban,mert a szülei nem tudják (hogy miért azt ne feszegessük) megvenni neki,és pl harmadjára is megfogja a boltos és feljelentést tesz?Neked lenne szíved egy 6 éves gyereket bezárni,aki csak azért tette,mert a szüleitől ezt nem kapja meg?A maximum intézkedés ilyen esetben az,hogy a gyámhivatal környezettanulmányt végez,és a gyermekvédelmi törvényeknek megfelelően dönt.
Jó hogy nem már komplett kisgyermekek börtönét építenek??!
Ebből értetődően a válaszom:NEM
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!