Szeretném, ha valaki felvázolná pontosan melyik párt hová tartozik? (baloldal, jobboldal, jobbközép, balközép, stb. )
Az SZDSZ balliberális. (MSZP-SZDSZ kormányok idején 50% körüli volt a redisztribúciós ráta - az SZDSZ ezt végig helyeselte, amit nemigen lehet jobbliberális politikának nevezni). Az MSZP balliberális vagy szocdem, de az utóbbi években egy sikertelen, külsődleges és logikátlan blairizmus-majmolási kísérlet során teljesen elvesztette az identitását (és szavazóit). Ők a balközép.
Az MDF jelenleg egy olyan politikai vállalkozás, amelyben egyre mókásabb alakok vásárolnak részesedést. Semmilyen oldaliak és semmilyen isták. Szeretnének sok-sok pénzt és képviselői helyet - egyre inkább úgy néz ki, hiába.
Az LMP eklektikus, programja hasonlít a Jobbikéhoz, csak nacionalizmus nélkül. Meg a Munkáspártéhoz, csak Kádár-hivatkozások és piros szín nélkül. Inkább bal, mint jobb, de aligha lehet őket liberálisnak nevezni.
A MKMP egy szocdemmé átvedlett ex-marxista-leninista párt.
A MP2006 egy marxista-leninista párt. Ez tehát a szélsőbal.
A Jobbik egy szélsőjobboldali párt, szokványos szélsőjobb-nacionalista programmal.
A Fidesz egy közép-jobb néppárt.
A KNDP egy nemlétező kereszténydemokrata párt neve, tehát ez is jobbközép.
Az SZDSZ balliberális. (MSZP-SZDSZ kormányok idején 50% körüli volt a redisztribúciós ráta - az SZDSZ ezt végig helyeselte, amit nemigen lehet jobbliberális politikának nevezni). Az MSZP balliberális vagy szocdem, de az utóbbi években egy sikertelen, külsődleges és logikátlan blairizmus-majmolási kísérlet során teljesen elvesztette az identitását (és szavazóit). Ők a balközép.
Az MDF jelenleg egy olyan politikai vállalkozás, amelyben egyre mókásabb alakok vásárolnak részesedést. Semmilyen oldaliak és semmilyen isták. Szeretnének sok-sok pénzt és képviselői helyet - egyre inkább úgy néz ki, hiába.
Az LMP eklektikus, programja hasonlít a Jobbikéhoz, csak nacionalizmus nélkül. Meg a Munkáspártéhoz, csak Kádár-hivatkozások és piros szín nélkül. Inkább bal, mint jobb, de aligha lehet őket liberálisnak nevezni.
A MKMP egy szocdemmé átvedlett ex-marxista-leninista párt.
A MP2006 egy marxista-leninista párt. Ez tehát a szélsőbal.
A Jobbik egy szélsőjobboldali párt, szokványos szélsőjobb-nacionalista programmal.
A Fidesz egy közép-jobb néppárt.
A KNDP egy nemlétező kereszténydemokrata párt neve, tehát ez is jobbközép.
Ehhez annyit tennék hozzá. Az LMP-HP Az SZDSZ("Liberális" párt) holdudvarából szervezödött ( [link]
Jobbik-t, MKMP-t. MP2006-t lehet szélsőségesezni, de nem érdemes. Hisz a szélssőséges jelzők ingadoznak. másfél évszázada a liberáli Batthyány Lsjos szélső liberálisnak számitott. Ma szélsőjobb oldali lenne.(Közteherviselés: adózanak a múltik, magyar áruk védelme= Kossuth védegyletének kidolgozása stb.).
Én még a pártok oldalankénti megosztását sem szeretem. Én azt szeretem, ha arról beszélünk mely erőnek mi a programmja és nem azt, hogy mely párt melyik oldal tartozéka tagja.
Nincsen olyan, hogy baloldali vagy jobboldali párt.
Csak nemzeti, és nemzet ellenes erők vannak.
A jelenlegi palettán csak a Jobbik mondható nemzeti erőnek.
@ 18:33
"Az LMP-HP Az SZDSZ("Liberális" párt) holdudvarából szervezödött"
A programjuk markánsan antiliberális, és a vezetői között számos antiliberális elem van. Hogy a barikad.hu mit mond róluk, az egy más kérdés: a barikad.hu jobbik-közeli, ennek megfelelően LMP-ellenes (az LMP és a jobbik kb. ugyanazokra a szavazókra vadászik).
"Hisz a szélssőséges jelzők ingadoznak. másfél évszázada a liberáli Batthyány Lsjos szélső liberálisnak számitott."
2009-ben nem Batthyányhoz képest kell viszonyítani a pártokat, hanem a 2009-ben létező pártrendszeren belül kell a helyüket megfogalmazni. Ezen a rendszeren belül a jobbik a szélsőjobb, a MMP2006 a szélsőbal. Gyermeteg dolog teljesen tárgyilagos szavak ("szélsőjobb/bal") használatát ellenezni.
"Én még a pártok oldalankénti megosztását sem szeretem."
A legtöbben nem szeretik, de _tény_, hogy két oldal van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!