Szerintetek átvigyem a megtakarításomat egy osztrák bankba? Mennyire van itthon biztonságban a pénzem?
Az autómatikusan csődőt jelentene.
Ilyet sehol nem tapasztalhatsz, még olyan országok esetén sem amik csődbementek.
"Ilyet sehol nem tapasztalhatsz, még olyan országok esetén sem amik csődbementek."
A bankbetétek zárolása a csőd egyik jellemző következménye.
Amúgy ha megteheted, akkor én kivinném, jobb biztosra menni, sajna tényleg nem elhessegethető az a lehetőség, hogy ha nem marad máshonnan lenyúlható pénz, akkor ez jön.
Én nem tudom elképzelni. Ha nem egy állami bankban tartod a pénzed, akkor hogy zárolná, és milyen jogcímen az állam?
De egyébként vegyétek csak ki az itthon iszonyat nagy extra profitot harácsoló külföldi bankokból, legalább eltakaródnak.
nem érdemes külföldi bankba elvinni, mert elég sokba kerül ott tartani és nehezebb hozzáférni is.
Én átváltanám a te helyedben valamilyen értékállónak tűnő valutába, majd a készpénzt elhelyezném egy bankban bérelt trezorban.
Ott biztonságban lesz, és az értékét is megőrzi egy államcsőd esetén.
Esetleg vegyél nemesfémet.
"Én nem tudom elképzelni. Ha nem egy állami bankban tartod a pénzed, akkor hogy zárolná, és milyen jogcímen az állam?"
Ugyan már! A magánnyugdíjpénztárak állami kézben vannak? Nem. Akkor mi gátolja a kormányt, hogy zárolják a bankszámlákat? A 2/3-al felhatalmazást kaptak bármire, az más kérdés, hogy megtennék vagy sem.
Az a baj az osztrák bankkal (és a többivel is), hogy egyrészt át kell váltani a megtakarításodat, másrészt, ha használni akarod, akkor újra forintot kell venned és ez elég nagy veszteséget generál. Ráadásul kint nagyobbak a számlavezetési díjak, és alacsonyabbak a kamatok. Ami mellettük szól, az a biztonság, bár én a jelenlegi helyzetben az Eurót se tartom egy atombiztos dolognak... Mindenesetre, ha azt látom, hogy közeledik az államcsőd, akkor én is inkább kiveszem és átváltom egy stabilnak tűnő valutába a pénzem... (Mert az tény, hogy ha a magánnyugdíjpénztárakhoz hozzányúltak, akkor a bankbetét se jelenthet nekik nagy akadályt, pl. kitalálják, hogy fizessük be a 40%-át a "Nemzeti Adósságkezelőbe" vagy rátesznek egy 90%-os adót...)
Azt pedig valami hozzáértő írja már le, hogy hogyan lehet nagy veszteség nélkül befektetési(!) aranyat venni, mert egyrészt most nincs annyira magasan az ára, viszont ha jól tudom, csak Euró/USD-ért lehet venni (első bökkenő), ráadásul a kereskedő is rápakolja a saját hasznát (második bökkenő) vételkor és eladáskor is, így nem tűnik nagy biznisznek a valutákhoz képest a "kétlépcsős átváltogatás" miatt... Az pedig egy másik dolog, hogy széfet is kell bérelni, mert otthon azért mégse szerencsés tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!