A rendszerváltással a mi helyzetünk is hasonlóan változott meg?
A következő hasonlatot hallottam:
"Úgy jártunk, mint az a megkötött kutya, amelyiknek engedtek ugyan a láncán, de a tányérját is annyival odébb tolták..."
A rendszerváltás előtt az emberek megéltek a fizetésükből, de nem voltak szabadok, nem utazhattak, és nem jutottak hozzá bármihez az üzletekben.
Ma már szabadon utazhatnak, mindenhez hozzájuthatnak az emberek, de meg sem tudnak a fizetésükből élni...
Találó-e ez a hasonlat?
Szerintem nem áll meg a hasonlat. Inkább azt mondanám, a kutya mindig megkapta a maga kis kajáját, de relatíve keveset, és nem szólhatott bele, hogy mit.
Ma a kutya elmondhatja a véleményét, de bármikor megvonhatják tőle a kaját, igaz, ötször annyit és mást is kaphat, mint azelőtt.
Akár.
Bár nekem nincsen hitelem, nem vagyok önkéntes adósrabszolga.
A véleményét bárki elmondhatja, de senkit sem érdekel a másik ember véleménye. Mert a vélemény olyan, mint a segglyuk.
Mindenkinek van.
"A rendszerváltás előtt az emberek megéltek a fizetésükből, de nem voltak szabadok, nem utazhattak, és nem jutottak hozzá bármihez az üzletekben. "
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Bárhová el tudtál utazni útlevél csináltatás és vízumkérés után, bármit be tudtál szerezni, azt is ami nem volt kapható a boltokban, épp csak olcsóbban mint most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!