A legújabb tervezet szerint aki egyetemen nem éri el félévente a 2,5-ös átlagot, azt átrakják automatikusan költségtérítésesre. Nem durva ez?
A mi szakunkon lenne probléma, mert nálunk az szakátlag (műszaki szak) 1,9-2,1 között szokott mozogni.
Aki még jó tanuló is, annak is becsúszhat egy rosszabb félév, ahol költségesre kerülhet, arról nem is beszélve hogy a szak 75 %-a élből átkerülne és ez menne minden új évben.
18:44
"Én egyetértek vele, nekem sem adott vissza senki egy forintot sem, pedig én az elejétől fogva fizettem költségtérítéses szakon, és négyes lett a diplomám."
A költségtérítésesek gyakran sokkal jobban igyekeznek, mert befektetésnek tekintik a tanulást és amiért százezreket fizetnek be, azokat az órákat nem lógják el.
Lehet, hogy az lenne az ideális, hogy mindenki legyen költségtérítéses. Cserébe lehetne magasabb ösztöndíjakat fizetni, és akkor a legjobbak pozitívan jönnének ki a dologból. Vagy lehetne tandíjhitelt nyújtani.
Egyébként ha azt nézzük, hogy egy műszaki diplomával mondjuk 300-400 ezer a nettó kezdő fizetés, míg érettségivel nélkül 80-90 ezer, akkor könnyen kiszámítható, hogy a költségtérítés olyan befektetés, ami kb. 2 év alatt megtérül.
A következő lépésben már csak a strébereket fogják finanszírozni.
4,8-as átlagon túl a szabadidőd 80%-át a tanulásnak kell szentelned, nem járhatsz szórakozni, szűznek kell maradnod a diploma megszerzéséig. Aki egyet is elvét, az repül a tanintézményből, még a költségtérítésest se tudná választani.
Kész vicc ez a kormány, eléggé antiintelektualista.
Amikor a tandíj olyan magas, hogy azt csak a gazdagok tudják megfizetni, akkor szükség van államilag fizetett helyekre. Ha majdnem mindenkit áttesznek költségesre, akkor menjetek külföldre tanulni.
Köszönjük, Fidesz.
Ha ezt meglépik, akkor Magyarország minden évben több tízezernyi fiatalt fog veszteni, mert érettségivel mennek ki külföldi egyetemekre, ahol a jelenlegi magyarnál nem nagyon magasabb a tandíj, vagy uniós polgárként nem is kell fizetni. A tanszereket itthon megveszik a családtagok, ezzel is segítik őket. Ha pedig már kint tanultak, akkor kint is fognak elhelyezkedni, és akkor már nem biztos, hogy hazahozzák a tudást. Be lehet majd írni őket fogyatéknak.
A Fidesznek sem lesz jó, ugyanis lehet, hogy emiatt fogja elveszteni a választást, és akkor fejek fognak hullani. Félre ne értsetek, nem fenyegetni akarok, csak figyelmeztetni.
A büfészakosok vígan 4 eseket kapnak minimum tanulással, nálunk 1,9 az átlag (műszaki). Bennmarad a kismillió rekreációs senki, mérnök meg alig lesz. Jól átgondolták.
Jó, hogy olyan emberek hozzák meg a döntést, akik egyetemet csak kívülről láttak. (politikusok, és TI a többség, akik csak szidni tudjátok az egyetemistákat, mondván, hogy aki 2,5 alatt van az melegedni jár oda. Egy föcis ismerősömmel beszéltem, náluk 4 től jár ösztöndíj, nálunk 1,9 től (ja, persze, ők okosabbak :)))
"Lehet, hogy az lenne az ideális, hogy mindenki legyen költségtérítéses. "
Hölgyeim és Uraim, nem ezt tetszettek leszavazni 2008-ban? Persze utólag könnyebb okosnak lenni, de Önök, hogy úgy mondjam át lettek verv........pontosabban B@SZVA!!!
Hadd emlékeztessek, az volt az elképzelés, hogy mindenki ingyenesen beiratkozik, majd a 2. év elején kipenget 105 000 aranypengőt. Innentől kezdve a fizetés pedig az előző félév tanulmányi eredményétől, a szakátlaghoz viszonyított arányában változik. A legjobbak ingyenesen tanulnak, a legrosszabbak teljes önköltséget fizetnek.
Ugye, hogy mennyivel jobban hangzott, mint a mostani több százezres tandíjak? Neeeeeeeeem, maguk tudják jól.
Én nem szavaztam le, sőt, a vizitdíjat sem!
És nem itt tartanánk egyik területen sem, ha maradtak volna. Most aztán lehet sírni.
Csak azt nem értem, hogy miért nem volt annyira előrelátó a fidesz, hogy úgyis ők fogják ezeket megkapni, akkor minek kellett leszavaztatni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!