Miért hiszik azt, hogy csak azért megy egyetemre az ember, hogy ne kelje dolgozni? Arra senki sem gondol, hogy amit majd akar dolgozni ahhoz kell diploma? (személy szerint azért megyek)
Saját példámmal jövök, mennyire nincs értéke a sima ÉRETTSÉGINEK!Szalag mellé előbb felvesznek 8 osztályosan, mint középfokú végzettséggel, mert van egy ilyen sztereotípia, hogy a 8 elemit végzett előbb befogható az igába, mint akinek esetleg van vmi iskolája, mert jobban kapaszkodik a munkahelyébe.Engem minőségellenőrként vettek fel eredetileg a cégemhez, aztán mikor ott találtam magam a szalag mellett, és a munkámnak köze nincs a minőség tényleges ellenőrzéséhez, akkor csak néztem nagyokat.Akik nekünk termelnek, a másik gyárrészlegen, röhögnek rajtunk, úgy lapátolunk egész nap, a belünket is kihajtják, de kit hat meg, holott nem ez áll a szerződésünkben...Szóval ennyit a középfokú végzettség semmibevételéről kontra diploma, na ha diplomád van, akkor kezdesz el vmit is érni a főnökök szemében, ha csak nem vagy képzettebb a közvetlen vezetődnél.Na, ez meg a ló túloldala.
De megemlíteném ama kisemberek példáját is, akik, miután leteszik a diplomát, úgy néznek le a sárga földig, ahogy vagyok.Barátnőmet, illetve csak volt barátnőmet 15 éve ismerem, álma volt a diploma, képes volt kapcsolatból kapcsolatba vándorolni, csakhogy végre találjon egy balekot, akin élősködve majd leteszi.5 évig folytatta parazita életmódját, dolgozni nem ment el, csak hébe-hóba, de akkor is olyan helyre, ahol lehetőleg nem kell megszakadni, mert ahol kicsit jobban kellett nyomulni, azt már ott is hagyta.Megtehette, mérnök párja mellett biztos egzisztencia, háttér, miért is ne?Nagynehezen sikerült neki átevickélnie a vizsgáin - 35 évesen kicsit olajoznia Is kellett a rozsdás csavarokat, mikor első évben meghúzták, jött rá..Eleinte sehova nem akarták felvenni, 3 műszakba, betanított munkásnak mikor jelentkezett a hr-es őszintén megmondta, hogy alacsonyabb iskolai végzettségűeket várnak, szebb jövőt!!Tiszteletem a kollégának, akármennyire diszriminációnak tűnik is a dolog, mégis emberibbnek tartom, mert az ilyen tudja, hogy miről beszél, nem elméletben él...Szóval így vergődött vagy fél évig, közben napi szinten keresett engem, mint egyetlen lelki szemetesládáját, míg végre összejött neki egy áhitott állás, természetesen protekciók soraival.Na, ahogy megmelegedett, felfedezte, hogy ő ÉRTÉKESEBB lett, mint azelőtt volt, és ő ÉRTÉKESEBB emberekkel veszi körbe magát, őt ÉRTÉKESEBB emberek ÉRTÉKELIK, mint azelőtt, nagyívben kezdett engem lesz*rni, egy ízben még meg is jegyezte, hogy mindenkinek van lehetősége diplomát szerezni.Hát, tévedni méltóztatott, de már nem alacsonyodtam le odáig hozzá, hogy elmagyarázzam, miért nem....
Nagyon nem mindegy, hogy valaki azért megy-e suliba, mert érdekli az a szak, amin van, vagy azért, hogy ne kelljen dolgoznia (ehhez sokszor társul az, hogy nem is érdekli az a szak, amin van - majd lesz valahogy alapon él).
Az sem mindegy, hogy valaki a bulizás mellett normálisan bejár-e órákra, átmegy-e a vizsgáin, vagy szó szerint a hányásában fekszik, és átbukdácsolja az iskolai éveit.
Szerintem sok ember van, aki normálisan csinálja a sulit, és normális módon is szórakozik emellett (és esetleg vállal diákmunkát), de sok olyan is van, aki kakál bele az egészbe, és még neki áll feljebb, ha csúszik a diplomával.
Meg kéne válogatni, kik kerüljenek be egyetemre és főiskolára - nem anyagi alapon, hanem ész alapján.
""Arra senki sem gondol, hogy amit majd akar dolgozni ahhoz kell diploma? "
Nem, mert diploma semmihez sem "kell". "
De. Van sok olyan szakma ahova kell, vagy a munkáltatók többsége elvárta. Be se hívják interjúra ha nincs.
""Miért hiszik azt, hogy csak azért megy egyetemre az ember, hogy ne kelje dolgozni?"
Mert ez az igazság. "
Hát te hülye vagy. Elmehetek érettségivel is programozónak, mérnöknek max nem vesznek fel.
""És a másik meg az, hogy ha valaki egyetemre jár az nem járhat el szórakozni?"
Természetesen nem. Épp eleget élősködik az adófizetőkön. Ha szórakozásra van pénze akkor ne járjon egyetemre. Dolgozzon és adózzon."
Lefogadom te soha nem akartál diplomát. Miért élősködés a tanulás. Ez már szánalmas, hogy van aki élősködésnek hiszi. Tehát senki ne tanuljon, elég a 8 általános. HOgy meri valaki azt, hogy nem elégszik meg azzal.
"Diplomával is állnak a szalag melett. Csak ők kevesebbet teljesítenek. Ahhoz meg, hogy ezt elkerüld a diploma a legutolsó ami kell."
Ja lehet, csak ha fentebb akar jutni vezető pozícióba vagy jobb munkahelyre mint a szalag kell. Vagy téged inkább műtsön szakmunkás vagy tervezze meg a házad? A fizikai munkások azért irigylik a diplomásokat, mert többségében jobb fizetést kapnak, kényelmes irodában dolgoznak, jó időbeosztással. Csak ott is dolgozni kell. Ott is el lehet fáradni csak szellemileg.
Aki 26-27 évesen még mindig tanul, arra tényleg azt mondom, hogy fél a munkától. Mikor akarja kezdeni ledolgozni a 40 évet? 30 éves korában?
A másik, hogy mire gyermeket szeretne vállalni (ha egyáltalán, a mai világban...), sehol sem lesz egzisztenciálisan. Az életet nem ismered még eléggé, ha egyetemista/főiskolás vagy, simán állítom.
"Mikor akarja kezdeni ledolgozni a 40 évet?"
Milyen "40 év"-et?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!