Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Igaz-e, hogy sokkal alacsonyab...

Igaz-e, hogy sokkal alacsonyabb adókulcsok mellett igazából több adó folyna be a gazdaság kifehéredése miatt?

Figyelt kérdés
Ha nem érné meg csalni, összességében több adó folyna be, és mindenki fellélegezhetne. Igaz ez, vagy amolyan városi legenda?
2011. júl. 6. 09:45
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"Ha nem érné meg csalni,"

Nos, az a helyzet, hogy ha pl 5%-os adó lenne, akkor is csalnának.

Ennek több oka is van

1. emberi természet

2. minek adózzak, úgyis csak ellopják, elherdálják a pénzem... (sajnos ebben is van igazság)

3. ha a másik megteheti, akkor én miért nem? stb.

Valamilyen mértékben biztos fehéredne a gazdaság, de azért ez nem olyan egyszerű

Én a többkulcsos adórendszert támogatnám.

2011. júl. 6. 22:25
 12/15 anonim ***** válasza:
Ez a mostani adórendszer abszolút rendben van. Mondjuk én eddig sem csaltam, egy ekkora gyár vezetőjeként nem is tehettem volna meg, így viszont már nagyon kevés adót kell fizetni, és ez jót tesz a munkahelyteremtésnek is. Sajnos az a baj hogy a többség akkor is adót csalna, ha még ekkora sem volna. Valahogy ez benne van a magyarok vérében.
2011. júl. 7. 00:03
 13/15 Gauldoth ***** válasza:

Szerintem ezt már rengeteg gazdasági szakember feltalálta. Az aki azt mondja, hogy nálunk csak 16, meg 25% az adó, anzoknak üzenem, hogy ez kettő tétel. Igazából mindenkinek sokkal többet kell fizetni, csak szétosztották 20 kicsi darabra, hogy ne tűnjön olyan nagynak.

Kérdésként feldobom! Ha valaki 100ezer forintot keres, az ebből mennyit is költhet el nem adó jellegű dolgokra?

Amúgy röviden a dolog ismertetése. Ha van 100 forintot, amiből 50-et leadózol, a maradékból vásárolsz (ÁFA,és varátai)-val visszajön mondjuk még 15Ft. Ha csak 35 adóznál le, akkor a költekezés közben 20 forint térne vissza, így összesen a bevétel mondjuk 10Ft-al kevesebb, de az országban élők ha ügyesen kezelik a pénzük, fejlődhetnek, amivel fejlesztik/alapítanak vállalkozást, hazai cég, több fizetés->magasabb adó->közben többet költekezhet is.> és ez akár tovább is gyúűrűzhet.

Ebben nincsenek pontos számítások, csak a dolog lényegét mutatná be. Szóval, ha ezt ügyesen megcsinálják, akkor ha rövid távon nem is, hosszú távon az államnak is, hát még pláne a benne élőknek is jobb lenne. FIGYELEM: ez csak nagyobb esélyt adna a fejlődésre, nem azt mondom, hogyha adót csökkentenének, mindenki rohamos fejlődésnek indulna.

2011. júl. 7. 03:14
 14/15 anonim ***** válasza:
76%

A legelső válaszoló vagyok. Én továbbra is azt vallom, hogy az adóztatás is olyan, mint az a közmondás, hogy aki sokat akar markolni, az keveset fog.

Ez egy nagyon sokismeretlenes egyenlet, de biztosra veszem, hogy az állami mohóság és közben semmit nem adás az ide vezet. Biztos, hogy van olyan ember, aki a kicsi adót sem akarná fizetni, de egyébként is, nem kizárólag az szja-ról szól a történet.

A 16% nem sok, de nem csak ez az egy adónem van. Ha összesítünk, akkor egy vállalkozás sokkal több pénzt csorgat bele az államkasszába, mint a saját zsebébe.

Érdemes ezt a linket elolvasni:

[link]

De egy kis kivonat belőle:

"Tételezzük fel, hogy én egy igen jó dolgozó vagyok, ezért a cég, ahol dolgozom, azt mondja, ad nekem 300.000 forintnyi fizetést. Aztán jön az állam, s azt mondja a cégnek: „Gratulálok a bevételedhez, és amiért ezt a pénzt a dolgozónak adod, itt ez a pici lista arról, hogy én mit kérek tőled: nyugdíjjárulék 54.000 forint, tb-járulék 33.000 forint, egészségügyi hozzájárulás 1950 forint, munkaadói járulék 9000 forint, szakképzési hozzájárulás 4500 forint.” Így aztán, mire a munkáltató levegőt vesz, máris kifizetett az államnak 102.450 forintot… A fizetésünk tehát rögtön 402.450 forintba került, de az egyszerűség kedvéért úgy is vehetjük, hogy 400.000 forint a bruttó fizetésünk, hiszen ennyibe kerülünk a cégnek.

De mi sem lélegezhetünk fel, hiszen miután megkapjuk a pénzt, a kedves Nagy Testvér ismét megjelenik, ezúttal nálunk, és azt mondja: „Itt a lista arról, mit kérek tőled: személyi jövedelemadó (szja) 84.750 forint, nyugdíjjárulék 25.500 forint, tb-járulék 12.000 forint, munkavállalói járulék 3000 forint.” És mire feleszmélünk, az állam lenyúlt tőlünk 125.250 forintot, s máris csak 174.750 forintunk maradt.

Persze, ezzel még nincs vége a sornak, hiszen elmegyek a boltba, és vásárolok ezt-azt. A termékek árába további 25% általános forgalmi adó (áfa) került bele. Tehát ebből a pénzből valójában csak 139.800 forintnyi értéket vásárolhatunk: az állam ismét eltesz 34.950 forintocskát. Ez a legegyszerűbb eset volt, lehetne még fokozni: ha a pénzünket félretesszük, és lakást veszünk belőle, aztán illetéket fizetünk (a már eddig is duplán adózott pénzünkből), s ha pár év múlva eladjuk, ismét illetéket fizetünk – a triplán adózott pénzünk után – immáron negyedszer…

De autóvásárlással sem járunk jobban, hiszen átírási illetéket, gépjárműadót és üzemanyag árába épített nem kevés áfát fizetünk. Ha pedig bankba rakjuk, a kamat után is adót fizetünk.

Nézzük tehát a végeredményt! Én dolgoztam, a munkáltatóm üzleti kockázatot vállalt, munkahelyet teremtett, létrehozott valamit. Ehhez képest ki keresett mégis a legtöbbet?

Az állam keresett a 400.000 forintos fizetésemen 262.650 forintot. Én pedig vehetek árut 139.800 forintért.

Emlékszem, az átkosban azt tanultuk, hogy a sötét középkorban a földesúr kizsákmányolta a parasztokat, és 10%-ot elvett a termelt javaikból (kilenced), aztán jöttek a papok, és elvittek másik 10%-ot (tized). Hogy sajnáltuk szegény jobbágyot, s kérdeztük: de hát milyen alapon tették ezt?

20%! Istenem! Húsz százalék volt minden teher, amit fizettek!

Ebből a 20%-ból fényűző paloták és templomok épültek, hadseregeket tartottak fent!

Ebből a 20%-ból kövérre híztak a gazdagok!

Most több mint 80%-ot húz az állam a fizetésemen, vagyis durván megfordult az arány. Még sincs pénz semmire…"

NA ITT A BAJ KÉREM!!!!!

Ráadásul a rettenetesen méltánytalan és abszurd leosztás miatt, az ember nem szívesen adja dilettánsok és olyanoknak a pénzét, akik gyakorlatilag a saját habzsidőzsijüket biztosítják belőle.

2011. júl. 7. 06:36
 15/15 anonim ***** válasza:
Még annyit, hogy a fenti idézet több évvel ezelőtti, így nem biztos, hogy minden adat korszerű benne,
2011. júl. 7. 06:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!