Mit szóltok ezekhez az adatokhoz?
Hallottam, hogy 1988 és 2008 között egy bérből élő dolgozónak évente átlagban 0,7%-kal növekedett a reálbére, míg a nagyvállalatok a profitjukat átlagosan 23%-kal növelték ez idő alatt évente.
Ez 33-szoros ütemkülönbség, ami állítólag csak afrikai országokban fordul elő.
Másrészt hallottam, hogy 1950 és 2010 között egy átlag magyarnak 10-szeresére nőtt a teljesítménye, vagyis 10-szer annyi javat állítottunk elő tavaly, mint 1950-ben, viszont a reálbérezés csak 3,3-szorosára növekedett 60 év alatt. Ezt mondhatjuk úgy is, hogy háromszoros lett a kizsákmányolás, hiszen nem az élőállított értékekhez viszonyítva kapjuk meg a jussunkat.
"Hallottam, hogy 1988 és 2008 között egy bérből élő dolgozónak évente átlagban 0,7%-kal növekedett a reálbére,"
Ez attól is függ, hogy az illető milyen területen, szektorban dolgozik, továbbá ez a 20 éves periódus elég sok korszakot ölel fel.
"a nagyvállalatok a profitjukat átlagosan 23%-kal növelték ez idő alatt évente. "
Tekintve, hogy jóformán monopolhelyzetben vannak, így ez nem meglepő.
"Ez 33-szoros ütemkülönbség, ami állítólag csak afrikai országokban fordul elő. "
Mutass már egy olyan országot, ahol egy dolgozó és a nagyvállalat között ennél jóval kisebb az ütemkülönbség.
"10-szeresére nőtt a teljesítménye, vagyis 10-szer annyi javat állítottunk elő tavaly, mint 1950-ben, "
Technikai fejlődés továbbá szintén függ attól, hogy ki milyen területen dolgozik.
"viszont a reálbérezés csak 3,3-szorosára növekedett 60 év alatt. "
tekintve, hogy két tök különböző rendszert és korszakot hasonlítasz össze, így ezt elég nehéz lemérni. Forrás nagyon kéne.
"Ezt mondhatjuk úgy is, hogy háromszoros lett a kizsákmányolás, hiszen nem az élőállított értékekhez viszonyítva kapjuk meg a jussunkat."
Ez a fent említett okokból egy kissé álokoskodás szagú.
"Ez 33-szoros ütemkülönbség, ami állítólag csak afrikai országokban fordul elő."
Eléggé állítólag, ugyanis pl. az USA-ban sokkal nagyobb egyenlőtlenségek vannak.
Az USA-ban a reálbér nem is változott lényegesen az utóbbi 30 évben, ellenben a cégvezetők fizetései és a legnagyobb vállalatok profitjai megsokszorozódtak.
"10-szer annyi javat állítottunk elő tavaly, mint 1950-ben, viszont a reálbérezés csak 3,3-szorosára növekedett 60 év alatt."
1950-ben sem modern egészségügyi ellátás, sem komoly méretű nyugdíjrendszer nem volt, a munkahét hatnapos volt, 10-12 óra napi munkával, nem volt se gyes, se heti egy hónap szabadság, meg még sok minden más sem volt.
Teljesen értelmetlen dolog a mai viszonyokat az 1950-esekkel összehasonlítani. Ennyi erővel azt is mondhatod, hogy bezzeg a középkorban nem volt áfa meg tb-járulék, csak tizedet és kilencedet kellett fizetni, azok voltak a szép idők.
" Ezt mondhatjuk úgy is, hogy háromszoros lett a kizsákmányolás"
Nem mondhatjuk így, mert semmilyen közgazdasági vagy szociológiai elméleti keretben nem értelmes ez az állítás. Marxista megközelítésben sem.
"10-szer annyi javat állítottunk elő tavaly, mint 1950-ben"
Ha valakit a konkrét számok is érdekelnek:
Magyarország GDP-je 1990-es dollárban:
1950 : 23,2 milliárd
2008 : 94,3 milliárd
Az utóbbi adat az előbbi 4-szerese, nem 10-szerese.
Per fő:
1950 : 2480
2008 : 9500
Ez meg 3,8-szoros eltérés.
ma 13:39
A birka az, aki nem néz utána a dolgoknak, csak mindenre, amit olvas, bólogat és nyomatja a sablondumákat. Mint te.
Forás a reálbérek alakulásáról Magyarországban?
Haver ilyet te nem fogsz soha találni mert ez TABU!
Ha töviröl a hegyéig végig nézed a google-t, akkor sem.
Találsz szinte minden ország minden időszakáról, de Mo ról, egy sort sem.
De ha akarod elemezni mennyire szärul állunk, és hogy egy lépést sem haladtak a magyar munkavállalók, akkor elemezgesd ezt!
ma 19:47
Annyira nem tud érdekleni a statisztika ezzel kapcsolatban, szóval én csak erre tudok hivatkozni, ha nem valós hát nem, Istenem... Lehet birka vagyok, de legalább nem vagyok rosszindulatú egyből :) kisbarát.
De ettől függetlenül birka nép a magyar, még akkor is ha te nem tartod annak. Nézz körül, olvass történelmet és láthatod. Ha így sem, akkor örvendtem neked, de nekünk nem kell pazarolnunk egymásra több időt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!