Az önkormányzati választások az új alkotmány szerint már csak öt évente lehetnének. Nem ijesztő ez?
"Önkormányzatok
A koncepció nemcsak régi-új nevet adna a megyéknek és a vármegyei képviselő-testületre keresztelt jelenlegi megyei közgyűléseknek, de lényeges tartalmi változásokat is hoz az önkormányzati rendszerbe: a jelenlegi négy helyett ötévente rendeznék például a helyhatósági választásokat, eltörölve azt az időbeli korlátozást is, amely a voksolás megtartását eddig októberre írta elő"
57
Hitvallást a templomban tegyenek a hívők. A nyilatkozat is bőven megfelelne.
A kereszténység bekerülésével meg az a bajom, hogy ha átolvasod az alkotmányt, kiderül, hogy ez nem egy világi, hanem egy vallási irat. Én pedig világi államban akarok élni.
dubiis libertas válasza:
"A kereszténység bekerülésével meg az a bajom, hogy ha átolvasod az alkotmányt, kiderül, hogy ez nem egy világi, hanem egy vallási irat. Én pedig világi államban akarok élni."
Nem értem, mi a problémád. Sehol sem beszél az alkotmánytervezet a világi állam megszűnéséről. Miért olyan elfogadhatatlan számodra, hogy a nemzeti nyilatkozatban megemlíti a kereszténység nemzetmegtartó erejét? Miért olyan nagy baj számodra, a Szent Korona vagy Szent István megemlítése?
"VI. Cikk
(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását, és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa, vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.
(2) Magyarországon az állam és az egyházak különváltan működnek. Az egyházak önállóak. Az állam a közösségi
célok érdekében az egyházakkal együttműködik.
(3) Az egyházakra vonatkozó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg."
"Ez nem egy modern alkotmány, ahogy azt mondják, hanem egy indokolatlanul historizáló."
Továbbra sem értem, mi bajotok van a múltunk iránti tisztelet kifejezésével. Egy társadalom attól lehet modern és felvilágosult, hogy büszke a történelmére, a hagyományaira, és ennek az alkotmánya bevezetőjében is helyt ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!