Mi lesz a családokkal a moratórium lejárta után?
Engem személyesen is érint a kilakoltatás réme. Úgy gondolom, valóban nem lehet elvárni senkitől, hogy az én adósságomat kifizesse helyettem. Viszont!
A felvett hitelemből már több, mint egy milliót visszafizettem, mégis ott tartok, hogy a három éve felvett hitel dupláját akarják behajtani rajtam, miközben a házam értéke a kétharmadára esett le. Nekem kellene megfizetnem az árfolyam ingadozást, plusz a kamatokat, plusz a büntetést (amiért megcsúsztam a törlesztéssel), miközben a bank gyakorlatilag nemhogy vesztett volna a válságon, de a devizaingadozás miatt még nyert is, nem is keveset.
Amikor felvettem a hitelt, az általam megbízott (!!!) banki szakember azt mondta, amikor arról kérdeztem, mi a menekülési útvonal, ha nem tudok fizetni, hogy ebben az esetben el kell adni a házat. Na de kérdem én, hogyan adjam el, ha annyira leesett az értéke, hogy már nem járnék vele jól??? A házamat a hitel felvételekor 17 millióra becsülték. Ma 10 millióért se könnyen találnék rá vevőt. A hitel, amit kaptam rá, 8 millió volt. A többi az önerőm, amit most el fogok veszíteni. Kérdem én, ha innen nézzük, mi a különbség az uzsorások, meg a bankok között?
Engem előbb-utóbb kiraknak, aztán csak pár év, és az ingatlanok értéke helyre áll. A bank pedig cirka 7 millióért hozzájutott egy 17 milliós házhoz, míg nekem nem maradt semmim...
Csak halkan jegyzem meg, hogy senki nem tartott pisztolyt a fejedhez, hogy devizában adósodj el. Megtehetted volna forintban is és akkor nem lenne ennyi bajod. Mi szinte az utolsó pillanatban szabadultunk meg a svájci frankos hitelünktől...
Mi lesz utána? Reménykednek, hogy a kutyának sem kell majd a házuk :(
"Egy 1,5m szerettem volna felvenni de nem lehetett,csak 1-et vagy 3-at."
Biztos így volt, ahogyan írod, de az akkor ott a banknál nem volt minden rendben. Nem szabad(na) meghatározniuk, hogy mennyi hitelt lehet felvenni, ha neked 1.250.250 Ft kell, akkor annyit kéne, hogy adjanak (persze ha a feltételeknek megfelelsz).
Amikor anno mi a svájci frankos hitelt felvettük (2003), akkor mondta is az ügyintéző a bankban, hogy nekik az az üzletpolitikájuk, hogy ténylegesen minimálbért senki nem keres, így nem is nézik a jövedelemigazolást. Most elméletileg nézik a jövedelmet, meg is van határozva, hogy a fizetésed hány %-át törlesztheted, de mégsem érdekelte a kutyát sem a tényleges jövedelmed, ha van mellette még életbiztosításod, megtakarításod (akár csak ha pár napig van a számlán) most is ugyanúgy kapsz hitelt. Ez azért elég elkeserítő bizonyos értelemben.
Tegnap 17:00:
Valóban nem tartottak pisztolyt a fejemhez, hogy devizában adósodjak el, viszont, mint már írtam, én MEGBÍZTAM (pénzért) egy banki szakembert, hogy találja meg nekem a legmegfelelőbb hitelt, és ő volt az, aki a svájci frankot ajánlotta. Érdeklődtem a forinthitelekről is, de azt mondta, hogy még mindig a devizahitel a legjobb, a "legolcsóbb". Erről ennyit. Amikor a szerződést beszéltük át, egy fél mondat erejéig szóba jött, hogy mi van, ha kirobban egy előre nem látható háború, vagy válság, erre azt a választ kaptam, hogy "ez a gyakorlatban KIZÁRT, hogy megtörténjen". (Mindezt fél évvel a válság előtt mondta...)
Ez a banki "szakember" azóta is dolgozik, úgy hirdeti magát, hogy "lehetetlen élethelyzetre is található megoldás". Pedig vagy nem jó szakember (hiszen nem látta előre a válságot), vagy nekem hazudott (és akkor eladta a gyermekem jövőjét, aki már akkor a pocakomban volt rongyos 30 ezer forint jutalékért)...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!