Ezek a technika-ellenes tűntetők tulajdonképpen mit is akarnak?
Olvasgattam a régebbi kérdéseket és találtam egy-két olyan politikai kérdést, ahol a kérdező amellett kampányolt, hogy mesterségesen tartsuk a technikát fejletlenebb szinten. Olyat láttam, hogy a 80-as évek szintjén kéne tartani, meg olyat is, hogy késő 19. századi gőzgépeket kéne visszahozni.
Öhhh, ez most micsoda? Tulajdonképpen mi értelme is van ennek?
Aki tanult történelmet (és nem csak tanították neki), az bizonyára emlékszik a géprombolókra: "az ösztönös munkásmozgalom megnyilvánulási formája a 19. század elején. A főként kézműipari munkások a gépek alkalmazásában látták nyomoruk fő okát, ezért összetörték ezeket. Gépromboló mozgalmak elsősorban Angliában és Franciaországban voltak."
( [link] )
"Amikor a kormány kihirdette rendeletét, hogy a géprombolásért halálbüntetés jár, akkor ez a korai munkásmozgalom végetért."
( [link] )
Hát nem is tudom... Nálunk nincs halálbüntetés... :-D
Pedro
Nincs sok értelme olyan "mozgalmakkal" foglalkozni, amiknek néhány tucat hívük van.
Pl. ha most én kiírnék egy kérdést, amiben azt sugallnám, hogy a trolibuszok betiltásáért küzdő mozgalom tagja vagyok, akkor elhinnéd, hogy komoly politikai tényező a trolibusz-ellenes mozgalom?
Régen volt gépromboló mozgalom (a ludditák), de ők nem technikaellenesek voltak, hanem a textiltermékek árainak csökkenése ellen harcoltak, tehát politikai követeléseik voltak.
ma 00:52
Az újabb technológiák környezetkímélőbbek a régieknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!