A 90'-es években miért tukmálták rá az embereket a gáz fűtésre, mikor mára már megfizethetetlen, egyeseknek jó üzlet és halált is okozhat? Egyes lakók dönthetnek, hogy esznek vagy fütenek a fizetésből?
Mire is gondolsz pontosan?
Szerintem senki mögé nem álltak oda egy puskával, hogy "most azonnal bekötöd a gázt!!". Ellenben aki addig a koszos, büdös kályhával szenvedett, úgy gondolta, megéri neki azt a plusz költséget. Mi fával fűtjük a kazánt és pontosan tisztában vagyok a hátrányaival: néhány óránként rá kell nézni, koszos, a hamu úgy belemegy a ruhádba, hogy alig jön ki. Ha olcsón akarod kihozni a dolgot, akkor a fát szállítani, hasogatni kell. Ügyelni arra, hogy ki tudjon száradni. És reggelre így is le fog égni a tűz és hideg lesz a szobában.
Ha én ebben nőttem volna fel, aztán azt mondanák, hogy figyi, ha bekötöd a gázt, akkor csak annyi lesz a dolgod, hogy fizeted a számlát, és van tiszta, egyenletes fűtésed, azonnal köttettem volna. Főleg ha a kályha addig a szobában koszolt volna.
Egyébként egy kályha is legalább annyira halálos, mint a gáz, lásd lakástüzek.
Ha a tukmálás alatt azt érted, hogy folyamatos propagandát élvezett a médiákban akkor igen , rátukmálták bár nem volt kötelező. És igen, nagyon jó üzlet a gázt eladó szolgáltatóknak. Ha valakinek vegyes kazánja van akkor az legalább választhat. Persze ha beköltözöl egy tömblakásba ahol gázkazán adja a fűtést akkor az szívás hacsak nincs 20 cm -es szigetelés és megfelelő nyílászáró az épületen.
Az egyik hozzászóló írt a passzív házakról ami jó megoldás lenne minden új építésű háznál de a tömegek akik nagy nehezen építgetik a házukat azoknak a néhány milliós plusz kiadás nem éppen az álmaik netovábbja.
Ökörköri
1) A gáz kb. 1/3 annyiba került, mint ma.
2) Tudsz mondani olcsóbb fűtési módot, ami a '90-es években már elérhető volt?
"Ezek szerint az áramot is rátukmálták az emberekre?"
Rá. Sőt köteleztek rá és törvényben tiltották a saját előállítását. Csak szerintem még túl fiatal vagy.
Jó kérdés! Én sem értem egészen. Gondolom arra gondolsz, hogy miért adott a mindenkori kormány gázártámogatást. Én az alábbi érveket tudom elképzelni:
1.: populizmus
2.: a gázszolgáltatók lobbija (vegye csak meg piaci ár felett a gázt az állam közpénzből, majd a gázszolgáltatók visszacsurgatnak belőle egy keveset a politikusok zsebébe)
Annyit azért megjegyeznék, hogy a gázártámogatás legnagyobb zászlóvivője mindig is az Orbán volt. Még senkinek sem sikerült ennyire hülyére venni ezt az országot.
Pedig olyan meleg az ország alatt a föld, hogy gyönyörűen lehetne fűteni geotermikus energiával, igen beruházás de megtérül. Meg van még napkollektor, és lehet vályogból és olyan anyagokból is házat építeni, amiben megmarad a meleg.
Mi is gázzal fűtünk, sajnos (de így vettük a lakást, és igyekszünk 20fok alatt maradni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!