Mit gondolsz a politikai versemről?
Nemrég írtam. Szerinted ?
Szebb jövő
Fúj, fúj a szél,
Hozza a szebb jövőt,
Orbán leváltva,
Vona a megmentő.
Nincs már több vörös szemét,
Elhúztak a ...csába,
A kínai vezérhez magyart fasisztázva.
Mert jaj azok a kirekesztő,
Nácista jobbosok,
Szóvá merték tenni a fájó igazságot.
a magyar mindíg rasszista,
Mondja a cigány,
Miközben késeli Marian Cozmát.
Csak csoportosan kemények ezek a putrisok,
De jön a szebb jövő,
S cigánysegélyt megvon.
Kitör a háború,
Magyar öl cigányt,
Végre kitakarodik a putris társaság.
A libsi csak rasszistáz,
Szerte a világon,
Magyar ember nem nyugodhat
Gyönyörű álmot.
Országomhoz
Ó, te drága egyetlen Nemzetem,
lantomat én teérted pengetem.
akkor is, ha bús árnyék tör feléd,
akkor is, ha jó tárul örökül eléd.
Folyóid végtelen vizet hordoznak,
Földed teli kincseket származnak.
Borod, mint a zamat mennyországa,
Kenyered éltető íze hétcsodája.
Kebledben, mint magyar születtem,
ezért érted hűséggel cselekszem.
Tiéd fegyverem s vele életem,
Nevedet súgom, mikor elér végzetem.
Sorsom a kezedbe került immár,
fogadj kegyelmedbe, szeretetem vár.
Mond mit tegyek, indíts utamra,
hogy adjon az Isten áldást kardomra.
Egyesüljön újra Szent Királyságod,
Legyen újra erős ezeréves kitartásod.
Legyen az emberekben újra igazság,
Honszerelem, büszkeség, bátorság.
Imámat hallgassák meg messzi bércek,
remegjenek tőle a magas hegygerincek.
Térjen vissza hangja Kárpátokból,
hogy itt az idő, ébredj mély álmodból.
Te vagy nemzetünk kísérő szelleme,
Benned él, virul őseink jelleme.
Utat mutat István király intelme,
szívünkben magot vet tisztító fegyelme.
Koronád ékesítse akaratodat,
ellenségeid érezzék haragodat.
Tűnjenek el a még vérző sebhelyek,
Rajtad élősködő seregnyi férgesek.
Felsorakoznak harcosaid,
hűséges, szerető utódaid.
S elődeink, kik érted haltak,
ellenállásunkban nem csalódnak.
Szülőföldem, hallgass meg engem,
Hozzád szól dicsőítő versem.
Költő és katona az én lelkem,
Teérted dobbog örökké szívem.
Ó, te drága egyetlen Nemzetem,
lantomat én teérted pengetem.
Akkor is, ha bús árnyék tör feléd,
akkor is, ha jó tárul örökül eléd.
Egy magyar ember
Egy magyar ember verse jobb.
Elvégre benne van mindaz, amit te Vona Gáborral és a rasszizmussal akartál elérni.
Szóval mit mondjak a versről:
Azt mondod, hogy túl sok időd volt, de szerintem meg éppenhogy kevés, mert ez így ilyen formában egy szerencsétlenség.
A vége meg egyszerűen sz@r, semmi csattanó, semmi ismétlés (változtatással), semmi olyan, ami azt mondja, hogy Vona Gábor egy isten (pedig ezt szeretnéd hangoztatni, ifj. J. Göbbels).
Ahogy látom versedben nem csak a cigányokat és az MSZP-t, de a jó rímeket is száműzted, megint csak élvezhetetlenné téve azt a tényt, hogy neked egy román sportoló ér valamit. Román. Te épp most akarod lerohanni Romániát, vele együtt az egész kisantantot, és meg sem állnál Párizs bevételéig, akkor meg itt sajnálkozol egy román ember halálán. Szép.
"Kitör a háború,
Magyar öl cigányt, "
Megyek ölni cigányt, de nincs fegyver. Előbb írd meg, hogy:
Irán majd ad nekünk fegyverből sokat,
Hogy széttéphessük vele a bűzlő orkokat.
Ez így teljes. Irán istenítését semmiképp ne hagyd ki. Mondjuk az is lehetne, hogy Vona egyesíti a magyar koronát Irán birodalmával, és Vona felvenné a "magyarab" uralkodói címet.
"Vona a megmentő" - ez szerintem már a Jobbikosoknak is kínos.
"A libsi csak rasszistáz,
Szerte a világon,
Magyar ember nem nyugodhat
Gyönyörű álmot."
Ilyen lenne a végszó.
Karinthy Frigyes-részlet
Kicsi kunyhó, szerető szív,
Messze égbolt, tiszta, kék
Fulladjon meg Ady Endre,
Hogyha van kedve...
Szóval egy ilyen grandiózus verset így zársz le, a Vonára szomjazó Jobbikosokban traumát keltesz, mert nem azt írod, hogy a zsidóktól Vona elviszi a hanukát, hanem egyszerűen egy f*s rímmel lesz@rod.
Dolgozz még ezen a versen, mert hányadék.
Egyetlen dologra jó a versed, hogy megmutattad, hogyan nem szabad egy verset megírni. Miért is?
1. rímek: az elején még csak-csak, de a végére valahogy falsak vagy semmilyenek...
2. ritmika: nincs a versben egy állandó lendület, egy dallam, ami viszi az olvasót, egyszerűen fárasztó az olvasása...
3. szabály: ha kiválasztasz egy módszert, azon ne változtass, tehát legyen egy áttekinthető rendszere, ne kavard összevissza ömlesztve, mert az inkább próza, mint líra, a vers meg lírai műfaj, még a legszabadabb formája is valamiféle szabályt követ
4. mondanivaló: nem egyértelmű, most végül is kivel van bajod, mit akarsz üzenni, mire akarod felhívni a figyelmet, kapkodsz a dolgok között, nem szabad, legyen egyértelmű az üzenet, még akkor is, ha netán szimbolista
Esetleg ha erre az útra lépnél, én javaslom neked, hogy olvasgass a kortárs (részben amatőr, részben anonim) költök versei között pl. a Poet.hu oldalon. Én is írok politikai témájú verseket, ide töltöm fel, sokan olvassák.
mint írták hagyd a költést a költőkre.. ez a baj ebben az országban, mindenki azt akar csinálni amihez nem ért...
amugy a tartalma egy erős propagandával átitatott dolog.. pedig pont ti mondjátok h minket etetnek na mind1..
most had ne a témájába kössek bele...
amugy meg, azér sz*r mer a rímeken kivül egyetlen egy költöi eszközt nem használsz.. lényegében rímeket faragtál, nem verset írtál. ja de, használtál egy metaforát: vörös szemét - kommunisták. de ezt leszámitva szegényes.. mind felépitésben, mind eszközhasználatában.. attól hogy leirod a véleményedet rímekbe szedve nem lesz vers.
Köszi a válaszokat !
Bírom a kritikát :)
23:08 - Tévedsz, pont egyértelműnek kell lennie egy versnek, még a legkritikusabbnak is, de úgy kell egyértelműnek lenni, hogy csak egy rá jellemző jelképpel személyesítse meg a "kritikus szereplőket". És nem az olvasók miatt, hanem az érintettek miatt. Egy jelképre ráfoghatnak akármit, még akkor is, ha egyértelmű, kire vonatkozik.
Például ott van az István a király rockopera, szerintem itt mindenki ismeri, nem nagyon kell bemutatni, mind tudjuk, miről szól, és köztudott, hogy az adott kor egyik legnagyobb politikakritikája, és tudod, hogy forgatták ki a kritizáltak a jelentést? Hogy megfordították a szerepek jelentését... Nemrég leplezték le egy éjszakai dokumentum műsorban maguk azok, akik játszottak a darabban...
A válasz írója 57%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 15:40
Na ez már sokkal jobb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!