Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha már magyarok vagyunk,...

Ha már magyarok vagyunk, miért nem olyan himnuszunk van, ami a magyar népzenére épül? Miért az osztrák komolyzenén alapszik a himnuszunk?

Figyelt kérdés
2010. dec. 5. 14:37
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
45%
Azon már én is gondolkodtam, hogy azok a népek, amelyeknek ismerem a himnuszét a himnuszukban mind az elért sikereket emlegetik és a dicsőséget... Erre a hülye magyar a himnuszban is csak sírni tud, hogy de szar nekünk... Ettől még büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok és ennyi szopás után még mindig itt élünk ebben a kicsiny országban, de attól még érdekes elgondolkodni rajta...
2010. dec. 5. 15:36
 12/22 anonim ***** válasza:

Valójában a Himnusz magyar népzenére épül, próbáld meg elénekelni a szövegét a "Megismerni a kanászt..." kezdetű népdalra.

Más kérdés, hogy miért pont egy disznópásztorokról szóló dal ritmusára kellett írni a himnuszt...

2010. dec. 5. 15:44
 13/22 anonim ***** válasza:
72%
Ja, és enne a kérdésnek semmi köze a politikához, nem is szabadna, hogy ebben a kategóriában legyen. A Himnusznak semmi köze a (párt)politikához!
2010. dec. 5. 15:47
 14/22 anonim ***** válasza:
Talán dobjál egy emailt a nagytekintélyű Alkotmány-előkészítő Eseti Bizottságnak. Most, hogy kő kövön nem marad a közjogi rendszerünkben, és Kövér házelnök úr szerint a régi alkotmányból csak a fővárost veszik át, teljesen aktuális ez a felvetés. Úgyis megváltoztatják a zászlót és a címert, akkor nosza, változzon a himnusz is! Új rendszernek új himnuszt az új zászló és címer mellé! (Jelzem, hogy a Himnuszt még Rákosi se merte megváltoztatni, bár felmerült benne, de Orbán még egy nála is bátrabb ember.)
2010. dec. 5. 17:50
 15/22 BlackSword ***** válasza:
Miért fáj neked a Himnusz zenéje??? Szerintem igen is illik a vershez is és a történelemhez is... Ha meghallom, valahol mindig könny szökik a szemembe, örömkönny, és büszkeség hogy MAGYAR vagyok...
2010. dec. 5. 21:52
 16/22 anonim ***** válasza:

Tenyleg nem tudom ki bajotok a Himnusszal ugy latszik most ez a mizeria lesz napirenden...

Szerintem ugy jo ahogy van en mindig elezrekenyulok ha meghallom a kezdo dallamot. Pedig en egy liberalis a jobbikosok szemeben amolyan antimagyar, zsidoberenc vagyok. Es azert ne felejtsuk el azt a korszakot sem amiben irodott...

szerintem ugy tokeletes ahogy van aki verbunkost vagy palotast akar hallgatni inkabb mulasson ne pedig sirva alljon vigyazba...

2010. dec. 6. 06:57
 17/22 anonim ***** válasza:

"Ha már magyarok vagyunk, miért nem olyan himnuszunk van, ami a magyar népzenére épül?"

Amiért az amcsi himnusz sem az amcsi népzenére, az olasz sem az olasz népzenére, a francia sem a francia népzenére, a svéd sem a svéd népzenére, a német sem a német népzenére alapul.

Most komolyan, a német himnusz legyen a Hoch auf dem gelben Wagen, a francia a János bácsi keljen fel, az amerikai meg valami blues, mert minden más "osztrák"? Te nagyon okos vagy.

Egyébként lassan bekerülhetne a pszichiátriai szakirodalomba a "Himnusz-pszichózis" nevű betegség, ami újra és újra kitör egyeseken, fő tünete a görcsös igyekezet annak bizonyítására, hogy a magyar himnuszt feltétlenül meg kell változtatni, mert szomorú/lassú/csúnya/nem eredeti/unalmas/régi/elavult/túl vallásos/mittudoménmiért.

2010. dec. 6. 10:28
 18/22 anonim ***** válasza:
73%

Tudod az 1840-es években az osztrák zene volt a mai pop/rock/rap. Akkor ez volt a divatos, nem is ok nélkül.

Másrészt ha tudnád, a német himnuszt valójában Ausztriának írta Haydn (persze felkérésre), és a zenét átvették a németek. Nem sok köze van az ivósnótákhoz.

Másrészt van népzene, de most hasonlítsd már össze, hogy a reformkor, a 150 éves török uralomról neked a Három szabó legényke c. zene dallama jut eszedbe?

Komolyság emberek, szerintem a himnuszunk pont TÖKÉLETES, nem kell mindennek agyonmagyarodnia, másrészt ha egy normális embert megkérdezünk, hogy mi baja a Himnusz-szal, akkor nem az lesz a fő problémája, hogy:

A bécsi klasszicizmus elemeivel tűzdelt, Erkel által komponált kavalkádban nem hallani tisztán a Csínom Palkó c. örökzöld slágernóta akkordjait.

Leginkább az a baj vele, hogy lassú, és ezért unalmas, ellenben a román himnusszal, ami gyors, szép és hangzásra is jó (én nagyon meglepődtem). Pont az zavart benne, hogy semmit nem mond érzésre. Nem hat. Nem mond semmit, aminek köze lenne a román tudathoz. Persze, harcra, de a szomorúság is megjelenik benne. Ettől függetlenül nem érzek benne mást, mint a Marseilles román változatát, ami az érzelmeket tekintve ugyanebből áll, mégis érződik rajta, hogy "francia".

A magyarban pedig ott vannak a szomorú események sorozata, de mégis van egy pillanat, amitől magasabb lesz egy román himnusznál. Aki ezt nem érzi, azt sajnálom a legjobban.

A magyar himnusz a legszebb, és semmi más nem tudná helyettesíteni. Ezért is nem fogja senki megváltoztatni.

2010. dec. 6. 16:50
 19/22 anonim ***** válasza:

"vannak benne cigány elemek is"

Naszép.. annyit sem tudtok, hogy a cigányzene dolgozik magyar népzenével egyéb népek zenéivel egyetemben?

Igazi világzenét hoztak létre, DE nem a magyar zenében vannak cigány elemek, hanem a cigányban magyar elemek.

Egyébként én szeretem a himnuszunk. Ha meghallgatod más népekét, rá fogsz jönni, hogy a legtöbb meg sem közelíti erőben és hangulatban a mi bús himnuszunk

( himnusznak nem követelménye, hogy Istent emlegessék, azok az idők elmúltak: szólhatnak eszmékhez és bármi máshoz)

Egyébként a vershez szerinted lehet vidám zenét adni?

A bécsi udvari zenére meg sokat hatottak a magyar zeneszerzők...

2010. dec. 29. 20:43
 20/22 anonim válasza:

Kölcsey kifejezetten egy kanásznóta dallamára írta a Himnuszt.Szóval a szándék meg volt, mi pedig, akármi is lenne a himnuszunk, úgyis elégedetlenkednénk, hogy miért nem inkább ilyen meg olyan.

És örülhetünk, ha ez a legnagyobb problémánk :)

2011. jún. 3. 20:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!