Ha már magyarok vagyunk, miért nem olyan himnuszunk van, ami a magyar népzenére épül? Miért az osztrák komolyzenén alapszik a himnuszunk?
Valójában a Himnusz magyar népzenére épül, próbáld meg elénekelni a szövegét a "Megismerni a kanászt..." kezdetű népdalra.
Más kérdés, hogy miért pont egy disznópásztorokról szóló dal ritmusára kellett írni a himnuszt...
Tenyleg nem tudom ki bajotok a Himnusszal ugy latszik most ez a mizeria lesz napirenden...
Szerintem ugy jo ahogy van en mindig elezrekenyulok ha meghallom a kezdo dallamot. Pedig en egy liberalis a jobbikosok szemeben amolyan antimagyar, zsidoberenc vagyok. Es azert ne felejtsuk el azt a korszakot sem amiben irodott...
szerintem ugy tokeletes ahogy van aki verbunkost vagy palotast akar hallgatni inkabb mulasson ne pedig sirva alljon vigyazba...
"Ha már magyarok vagyunk, miért nem olyan himnuszunk van, ami a magyar népzenére épül?"
Amiért az amcsi himnusz sem az amcsi népzenére, az olasz sem az olasz népzenére, a francia sem a francia népzenére, a svéd sem a svéd népzenére, a német sem a német népzenére alapul.
Most komolyan, a német himnusz legyen a Hoch auf dem gelben Wagen, a francia a János bácsi keljen fel, az amerikai meg valami blues, mert minden más "osztrák"? Te nagyon okos vagy.
Egyébként lassan bekerülhetne a pszichiátriai szakirodalomba a "Himnusz-pszichózis" nevű betegség, ami újra és újra kitör egyeseken, fő tünete a görcsös igyekezet annak bizonyítására, hogy a magyar himnuszt feltétlenül meg kell változtatni, mert szomorú/lassú/csúnya/nem eredeti/unalmas/régi/elavult/túl vallásos/mittudoménmiért.
Tudod az 1840-es években az osztrák zene volt a mai pop/rock/rap. Akkor ez volt a divatos, nem is ok nélkül.
Másrészt ha tudnád, a német himnuszt valójában Ausztriának írta Haydn (persze felkérésre), és a zenét átvették a németek. Nem sok köze van az ivósnótákhoz.
Másrészt van népzene, de most hasonlítsd már össze, hogy a reformkor, a 150 éves török uralomról neked a Három szabó legényke c. zene dallama jut eszedbe?
Komolyság emberek, szerintem a himnuszunk pont TÖKÉLETES, nem kell mindennek agyonmagyarodnia, másrészt ha egy normális embert megkérdezünk, hogy mi baja a Himnusz-szal, akkor nem az lesz a fő problémája, hogy:
A bécsi klasszicizmus elemeivel tűzdelt, Erkel által komponált kavalkádban nem hallani tisztán a Csínom Palkó c. örökzöld slágernóta akkordjait.
Leginkább az a baj vele, hogy lassú, és ezért unalmas, ellenben a román himnusszal, ami gyors, szép és hangzásra is jó (én nagyon meglepődtem). Pont az zavart benne, hogy semmit nem mond érzésre. Nem hat. Nem mond semmit, aminek köze lenne a román tudathoz. Persze, harcra, de a szomorúság is megjelenik benne. Ettől függetlenül nem érzek benne mást, mint a Marseilles román változatát, ami az érzelmeket tekintve ugyanebből áll, mégis érződik rajta, hogy "francia".
A magyarban pedig ott vannak a szomorú események sorozata, de mégis van egy pillanat, amitől magasabb lesz egy román himnusznál. Aki ezt nem érzi, azt sajnálom a legjobban.
A magyar himnusz a legszebb, és semmi más nem tudná helyettesíteni. Ezért is nem fogja senki megváltoztatni.
"vannak benne cigány elemek is"
Naszép.. annyit sem tudtok, hogy a cigányzene dolgozik magyar népzenével egyéb népek zenéivel egyetemben?
Igazi világzenét hoztak létre, DE nem a magyar zenében vannak cigány elemek, hanem a cigányban magyar elemek.
Egyébként én szeretem a himnuszunk. Ha meghallgatod más népekét, rá fogsz jönni, hogy a legtöbb meg sem közelíti erőben és hangulatban a mi bús himnuszunk
( himnusznak nem követelménye, hogy Istent emlegessék, azok az idők elmúltak: szólhatnak eszmékhez és bármi máshoz)
Egyébként a vershez szerinted lehet vidám zenét adni?
A bécsi udvari zenére meg sokat hatottak a magyar zeneszerzők...
Kölcsey kifejezetten egy kanásznóta dallamára írta a Himnuszt.Szóval a szándék meg volt, mi pedig, akármi is lenne a himnuszunk, úgyis elégedetlenkednénk, hogy miért nem inkább ilyen meg olyan.
És örülhetünk, ha ez a legnagyobb problémánk :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!