Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ezt meg lehet csinálni valahog...

Ezt meg lehet csinálni valahogy? (nyugdíj)

Figyelt kérdés
Szóval, édesanyám magánnyugdíj-pénztár tag 98 óta, és már megvan 44 év munkaviszonya. Ha 2011től lép érvénybe az, hogy 40 év munkaviszony után a nők nyugdíjba mehetnek, akkor meg lehet azt játszani, hogy januárban nyugdíjba megy, egy összegben felveszi a pénzt a manyup-ából és akkor még állami nyugdíjat is fog kapni? Vajon?
2010. nov. 27. 18:53
 1/9 anonim ***** válasza:
szerintem igen
2010. nov. 27. 18:58
 2/9 anonim ***** válasza:

Állami nyugdíjat fog kapni. És a magánnyugdíját elosztod 12x15-tel,akkor megkapod,hogy havonta mennyit kap majd a magánnyugdíjpénztártól,amíg tönkre nem mennek.

De még minden képlékeny.

2010. nov. 27. 19:03
 3/9 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy képlékeny, csak próbálunk gondolkozni. Mondjuk én úgy tudom, hogy egyösszegben is fel veheti a pénzt a magánnyugdíj-pénztárból, de ez mellékes.
2010. nov. 27. 19:16
 4/9 A kérdező kommentje:
Mindenesetre köszönöm a válaszokat!
2010. nov. 27. 19:16
 5/9 anonim ***** válasza:
29%
Mindenki fogalomzavaros egy kicsit.Attól,hogy ezek a befizetett összegek a magánnyugdíjpénztári számlán voltak,és nem az államin,még nem bankbetét-szerű megtakarítás,amit egyösszegben fel lehetne venni.Csak,mivel ezek a tag döntése értelmében lettek kockázati vagy alacsonyabb kockázatú befektetésekben elhelyezve,lett kisebb(általában)vagy nagyobb a hozama,amit szintén nem lehet egyösszegben felvenni.Csakhogy,míg az állami rendszerben képződött hozamok elosztásra kerülnek,a mnyp-i hozamokból részesül az elosztáson kívül komoly aránnyal a bróker is,aki a befektetéseket kezeli.Szóval,nem a tag,az majd,csak,ha nyugdíjba megy,vmilyen korrekciós szám szerint.Jelenleg a mnyp-ak olyan jól gazdálkodtak,hogy minden brókerük szuper jól elvan,kösz,de még nem kezdtek el nyugdíjba menni a tagok,majd csak kb 5-6 év múlva,leghamarabb(a szándékosan kialakított korfa miatt).No,akkor lesz majd meglepi,hogy hol is van az a pénz??? Hát mondjuk ezért jobb az állami rendszer.
2010. nov. 27. 19:20
 6/9 anonim ***** válasza:
91%

ejnye, már a korfát is szándékosan a magánnyugdíjpénztárakhoz igazították?

Élmény a fidesznyikokat olvasgatni, hogy mennyi ökörséget tudnak visszaböfögni szeretett vezérüktől.

2010. nov. 27. 19:26
 7/9 A kérdező kommentje:

"Az egyösszegű kifizetés a magánnyugdíjpénztáraknál egy lehetőség a tagoknak, hogy bizonyos esetekben egy összegben felvegyék a felhalmozási időszak alatt összegyűlt pénzüket. Ez két esetben lehetséges:

* a pénztártag halála esetén a kedvezményezett örökösök egy összegben felvehetik a felhalmozódott összeget.

* a pénztártag kérésére, a nyugdíjkorhatárig összegyűlt pénzt felveheti egy összegben, ha a nyugdíjpénztáraknál eltöltött ideje nem haladja meg a 15 évet (180 hónapot). Amennyiben nem igényel egy összegű kifizetést, akkor járadékszolgáltatás formájában kapja jövedelmét. A különböző pénztáraknál töltött idő összeadódik, amelyről a PSZÁF nyilvántartást vezet."

"Ön akkor kérelmezheti az egyösszegű nyugdíjszolgáltatást, ha a nyugdíjkorhatár eléréséig a különböző pénztárakban eltöltött tagsági jogviszonya összesen nem haladja meg a 180 hónapot. (Ha több pénztárban is volt tag, a tagsági időket össze kell adni.) Ez a feltétel 2013-ig minden nyugdíjas korú tag esetén fennáll. (Mpt. 28. § (1) b) pont és 28. § (2).)"

Szóval fel lehet venni egyösszegben....

De a kérdésem nem is erre vonatkozott, hanem hogy jelen állapotok szerint (tudom, ki tudja mi lesz még kitalálva januárig) megoldható-e amit felvázoltam.

2010. nov. 27. 19:33
 8/9 anonim ***** válasza:
Mivel a Fidesz ezeket a pénzeket "kölcsönveszi",nem lesz mit felvenni a magánpénztárból!
2010. nov. 27. 22:16
 9/9 anonim ***** válasza:
Arra viszont számítson, hogy kb 3/4 nyugdíjat fog kapni.
2010. nov. 27. 23:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!