Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ma Magyarországon miért...

Ma Magyarországon miért léteznek első és másod sőt harmadrendű állampolgárok?

Figyelt kérdés

Gondolok itt arra nem mindegy,hogy az ország melyik résézre születtél. Mert pl egy Nyugat- magyarországinak több jut mint pl Borsod-ban. Mitől lettek azok az emberek másodrendűek akik pl Nyírbátor környékén laknak az egyik legveszélyesebb útszakasz mellett? Miért ér az államnak kevesebbet az ő életük? Hiszen nekik is joguk van az élhető élethez, és ahhoz,hogy végre 20 év után jó és biztonságos útjuk legyen.

A másik miért kap előbb állampolgárságot egy tengerentúli, aki még magyarul is alig tud, miért van neki előnye a határon túli magyarokkal szemben. Megalázó ahogy velük bánik a rendszer. Hiszen több évig is itt kell éljen mire egyáltalán letelepedési engedélyt kap, aztán újabb évek mire állampolgár lesz. Bezzeg a tengerentúli annak a negyedét elég kivárnia.

2009. jan. 13. 09:04
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
62%
Nagyon nem jól működik ez az ország, de attól tartok, hogy az emberek sem érettek a változtatásra. amíg a többség simán elfogadja, hogy a c..nak minden ingyen van, meg nagy segélyek, a tisztességes munkát végző magyarnak meg kenyérre alig jut, illetve nálunk tárt karokkal várunk minden külföldit tanulni, de a tehetséges magyar gyereket senki sem támogatja... szóval amíg a felfogás gyökeresen nem változik meg, addig igenis lesznek másod-és harmadrendű állampolgárok. Ami szörnyű, hogy a harmadrendű nem a külföldről idetelepült lesz, hanem a magyar... De mit is várunk olyan országban, ahol a nép megtagadja önmagát???? (gondolok itt az ominózus december ötödikére)
2009. jan. 13. 10:03
 2/19 A kérdező kommentje:
Igen -igen ezekre gondolok.
2009. jan. 13. 10:05
 3/19 anonim ***** válasza:
53%

Szia, előző vagyok...

Majmoljuk Amerikát, de azt az egyetlenegy dolgot, amit meg kellene tanulnunk tőlük, azt nem is akarjuk... Nevezetesen, hogy büszkék legyünk a származásunkra!!! Hol van az ő történelmük a miénkhez?? Mégis, ott teljesen természetes, hogy büszke a származására. Itt meg a legjobb esetben is nacionalista vagy, ami ebben az országban nem túl pozitív jelentésű szó.:-(

2009. jan. 13. 10:15
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Azt honnét veszed, hogy nyugat-magyarországiaknak több jut? Én éltem Zalában, ami a nyugati határnál van, és nagy ott a szegénység. nemrég felszámolták a baromfi-feldolgozót, és ezzel közvetlenül 700 közvetve több mint ezer ember lett munkanélküli, akiknek nem sok esélyük van elhelyezkedni sehová. Nekik, hol jobb mint a Nyírségben? Azt honnan veszed, hogy egy tengerentúlinak negyedét kell várnia az állampolgárságra? nekik 8 és, kedvezménnyel öt. határon túli magyar a letelepedési engedély után rögtön be lehet adni az állampolgársági kérelmet (menyasszonyom is kárpátaljai)

az egyik válaszolónak: persze, hogy tárt karokkal fogadják az egyetemek a külföldi diákokat, mivel azok mind fizetnek az oktatásért, általában jóval többet, mint amennyit az államtól kapnak egy magyar diák után. Így van pénzfizetésre, hogy itthon tudják tartani a jobb professzorokat, hogy ne vándoroljanak ki inkább Amerikába tanítani.

2009. jan. 13. 10:44
 5/19 anonim ***** válasza:
26%
Kedves utólsó válaszoló, igen félretájékozott vagy. Nem hibáztatlak, nálunk igencsak jól meg az agymosás, mivel a tv-csatornákat is bizonyos körök pénzelik... Nézz már szét magad körül!!! Komolyan azt gondolod, hogy rendben mennek a dolgok??? Azt hiszed, hogy az elbocsájtásokért csak a gazdasági válság a felelős? Tényleg nem látod, hol tart ez az ország? A saját földünben ott volt 30 évre elegendő gáz, amit még csak nem is eladtunk, egyszerűen odaadtunk... Most meg ki vagyunk teljesen szolgáltatva... persze ha mi hasznosítottuk volna, akkor most nem lenne gond, plusz mire az elfogy, akár rá lehetett volna menni arra, hogy a megújuló energiák hasznosítása legyen a fő... Ez csak egy icipici dolog, és mennyi van még!!! Nincs már magyar föld, eladtuk, elherdáltuk. A multik a nyakunkon, a termelők meg nem tudják értékesíteni az amúgy sokkal jobb minőségű terményeiket! A gyrekemnek alig tudok olyan játékot venni, amit nem kínában gyártanak, pedig voltak magyar készítők, magyar játékok... A tehetséges magyar gyerek nem mehet egyetemre, mert nincs miből... A c..gányok meg kapják a nagy segélyeket, dolgozni minek... Ha egy roma gyerek (és nagy tisztelet a kivételnek, mert szerencsére vannak tisztességes, becsületes romák, akik hasznára válnak az országnak!) megkésel egy magyart, vagy lop, betör, akkor annak el kell nézni, szegény amilyen körülmények közül jött.... Ha megöl valakit, az sem baj, hiszen nem tehet róla, a körülmények, ugye... Aztán ott van Olaszliszka és társai... Az meg benyeljük simán... Tragédia, ahol ez az ország tart.:-(
2009. jan. 13. 10:55
 6/19 A kérdező kommentje:

Kedves Zalai

Mi a fenének kötsz bele az általánosításba?

Igen tudom,hogy Zalában bezárták a baromfi feldolgozót, és azt is,hogy Komáromban a Susuki zárt be, Győrben az Audi. De most nem erről szól a mese.

Arról,hogy igen is vannak az országban gondod. Igen is vannak másodrendű állampolgárok az országban. most ott nem jó élni ahol gyárak zárnak be ,de könyörgöm ott milyen élni ahol nincs mit bezárni, mert nem is volt?

vagy mit szólnál ahhoz,ha olyan helyen élnél ahol nem aludhatsz nyugodtan ,mert nem tudod mikor néz be egy kamion? Nem engedheted az utcára a gyereked, mert megkéselik?

Vagy azt mondod 8 év az állampolgárság kedvezménnyel 5? Igen és számold ki mikor kapja meg a kárpátaljai hozzátartozód ok?

Nekem van ismerősöm aki vajdasági és 5 év itt tartózkodás után kapott letelepedési engedélyt és újabb 7 évbe került mire állampolgár lehetett. Ezzel szemben a barátja aki Amerikából jött és végül itt maradt és nősült a letelepedésit 2 év után megkapta és az államadósságot 5 év alatt. Csak ennyi.

2009. jan. 13. 11:30
 7/19 anonim ***** válasza:
54%

Veszélyes útszakaszok mindenhol vannak, keleten, nyugaton, délen és északon.

Az igen-igen-re reagálva: nem sok határon túli magyar ismerősöm van, de mindegyik azt kérte, hogy NEM-mel szavazzunk, mert abból nekik csak problémájuk származna.

Állampolgársági: Sok feltétel együttes fennállása esetén lehet beadni az állampolgársági (honosítási) kérelmet. Az egyik külföldinek ez előbb sikerül, a másiknak később.

Mindettől függetlenül sajnos vannak másod-, harmad-, sokadrendű állampolgárok. Az alapprobléma az, hogy egyik párt sem meri felvállalni ezeknek a rendbetételét, mert félnek attól, hogy sok szavazót elveszítenének, valamint az is nagy probléma, hogy mindenből alkotmányos vitát kavarnak (kellett nekünk ez a fene nagy demokrácia?). Konkrétan én most a távolságtartó végzésre gondolok: arról szól, hogy az erőszakoskodó, gyermekeit, házastársát verő embert (általában férfi, de hallottunk már nőről is) 72 órára távoltartják a családjától és akár a saját tulajdonú lakásától, hogy addig a család tudjon bármit tenni. De nem, nem írta alá a köztársasági elnökünk, hanem alkotmánybírósághoz küldte, hogy nézzék meg, hogy alkotmányos-e, mert a távoltartottnak is vannak jogai (pl.: tulajdonhoz való jog). De kérdezem én: mi előrevalóbb? A tulajdonhoz való jog vagy az élethez való jog?

És miért nem lehet az ilyen-olyan jogcímen kifizetett segélyeket közmunkához kötni??? Szépen rendben lehetne tartani a köztereket, parkokat, nem csak X naponta lenne nyáron (tavasszal, ősszel, télen én még nem találkoztam) útseprő autóval találkozni. Kieső területeken nem kéne hosszú hetekig, hónapokig az illegálisan lerakott szemetet nézni.

Annak azért örülök, hogy egyre több olyan kistelepülésről hallani, ahol az emberek összefognak.

2009. jan. 13. 12:27
 8/19 A kérdező kommentje:

Sokféle alkotmányíos jogunk van. De mi van a kötelességekkel?

Minek beszélünk közmunka programról ha a közmunkát végző és végeztető az időt arra használja,hogy pletykáljon. közben a gyermekink elől vadásszuk ki a játszótéren a homokozóból az törött üvegeket mi szülők. Mert mi meg tesszük pénz és kérés nélkül. Miért nem lehet tisztán tartani a környezetünket függetlenül attól hol élünk? Stb..

Mennyivel több joga a biztonságos élethez annak aki az ország egyik felében lakik a másikkal szemben? Mi az,hogy elnapolnak egy halálos útszakasz felújítást mondván nincs rá eu-s pénzt, közben az autópályákon ha kell hanem alagút készül meg völgyhíd. Mert nekünk olyan is kell?

Miért nem viheti a GYED-s kismama a nagyobb gyereket oviba egész napra, ha az az igénye? Miért nincs elég ovi, bölcsi, iskola? Miért omlik az egyik fejére a plafon a suliban és miért kap újabb szép termet a másik ahol már nem kell? Ezeket nem értem én.

2009. jan. 13. 12:42
 9/19 anonim ***** válasza:
76%

10:55 válaszolónak

mire fel állítod, hogy félre vagyok tájékoztatva? olvasd már el mit írtam!! azt, hogy a nyugat-magyarországiaknak SEM jobb, nem jut nekik több. nem azt hogy minden jól megy, hanem, hogy mindenhol rossz!! Mit nem lehet ezen érteni?

És mért kötök bele az általánosításba, mert az mindig hülyeség!

Kedvesem nagynénje 30 éve él magyarországon és nincs magyar állampolgársága. na bum akkor mi van? meg van anélkül is. hontalanként ugyanúgy kapott munkát, nyugdíjat stb.

az meg tessék észrevenni, hogy a másodrendűséget, az állami szivatást,, pénz elherdátást nem tagadtam!

nem kellene összekeverni a dolgokat.

2009. jan. 13. 13:14
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, írtam már pár választ neked... Sajnos amíg a társadalom nem nő fel, addig itt hiába vagyunk néhányan, akik változtatnának. Értem és jogosnak tartom a kérdéseidet. Nekem is van jó néhány.

Az a baj, hogy ebben az országban sok a birka, már bocsánat a kifejezésért. Mennek a kolomp után, anélkül, hogy megkérdeznék, merre is tartanak. Nem tudok olyan országot Európában, ahol egy öszödi beszéd után még ugyanaz a kormány lenne hatalmon... :-(

Itt az a lényeg, hogy fogyjon a magyar. Hogy menj külföldre vagy d..gölj meg. Ezért nincs tisztességes tömegközlekedés, ezért vannak az óvoda-iskola-bezárások, ezért épült nálunk Európa legdrágább autópályája, ezért van nálunk völgyhíd, nem mintha meg lehetne magyarázni, miért is volt az jó nekünk...

Aki pedig azt írta, hogy határon túli ismerősei maguk kérték, hogy nemmmel szavazzon... háááát... nekem is vanna határon túli barátaim. Erdélyben és Vajdaságban, valamint Kárpátalján. Én egyiküktől sem hallottam ilyet. Sőt, egy erdélyi kirándulás alkalmával vadidegen mondta azt, hogy ennél fájóbb sebet nem is üthettünk volna rajtuk. Ők nem akartak idejönni, az állampolgárság csak a szívüknek kellett volna, semmi másnak. Hogy legalább legyen mivel visszavágni román szomszédjuknak, aki azóta is azt szajkózza, na látjátok, ti hontalan senkiháziak, nem kellettetek ti az anyaországnak.... Apropó, anyaország: Milyen anya az, aki megtagadja gyermekét???

2009. jan. 13. 13:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!