Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A szocializmus ideje alatt...

A szocializmus ideje alatt valóban közel 100% volt a választási részvétel, és tényleg kb. mindenki érvényesen leszavazott a Hazafias Népfront jelöltjeire, vagy ez közel sem így volt?

Figyelt kérdés

Főleg a 60-as évek első fele utáni időszakra gondolok, amikortól a korábbiakhoz képest talán kevésbé volt jellemző a nyílt terror. Ezekben az időkben valóban baj lehetett belőle, ha valaki nem ment el szavazni, vagy valójában nem volt már jellemzően semmi következménye, és jóval alacsonyabb volt a részvétel? Esetleg jóval többen adtak le ellen, vagy érvénytelen szavazatot?

Akik éltek és aktívak voltak már ezekben az időkben, hogy emlékeznek erre? Milyen érzés volt egyáltalán részt venni egy ilyen szavazáson?

Én családon belül eléggé ellentétes véleményeket hallottam erről. Egyik szülőm szerint valóban kötelezően ajánlott volt részt venni, míg másikuk mintha azt mondta volna, hogy szerinte csak az apja járt szavazni, akinek olyan volt a munkája, hogy nem tehette volna meg, hogy nem szavaz, míg az anyja, aki nem közalkalmazott vagy ilyesmi volt, és nagyon konzervatív, vallásos volt, ő szerinte nem vett részt ilyeneken.

De még szüleim is nagyon fiatalok voltak ezekben az időkben, így nem tudom, jól emlékeznek-e.

Oktatásom alatt egyik tanár se említette ezt így külön, hogy valójában mekkora lehetett a részvétel az ilyen szavazásokon, törekedtek-e egyáltalán arra, hogy helyi eredményeket is közöljenek, ténylegesen megszámolták a szavazatokat, stb. vagy csak a nap végén benyögtek valami eredményt.

ma 18:37
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Szocializmus történelmi hiba.
ma 18:38
 2/4 anonim ***** válasza:
Olyan érvényes volt, mint a nemzethy inzultációk eredményei.
ma 18:39
 3/4 anonim ***** válasza:
Kötelező volt elmenni Romániaban is.
ma 18:39
 4/4 A kérdező kommentje:

#1 oké, de nem ezt kérdeztem

#2 van arra bizonyítékod, hogy valóban olyan „professzionálisan" zajlott annak ís a lebonyolítása, mint a csodás konzultációké, vagy csak gondolod?

#3 Románia egészen más. Direkt nem pl. A Rákosi korszakot kérdeztem. Ott a Kádár korhoz képest végig inkább ahhoz hasonlított ugyanis.

ma 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!