Az Országgyűlési választásokon meg van szabva, hogy hány pártnak kell lennie a Parlamentben, vagy ha megtörténne az, hogy csak a TISZA és a Fidesz jut be, működhetne az országgyűlés 2 politikai párttal is?

Értem. Köszönöm a választ.
Érdekes lenne, ha csak 2 párt lenne ott jövőre.
Mondjuk szerintem elég is lenne.

Röviden, csak az a párt jut be, amelyik legalább 5%-ot elért. Extrém esetben ez lehet 1 párt is, de (elméletileg) lehet 20 is.
A pártok száma nem befolyásolja az egyéb működéseket, megy így is, úgy is.

Pont úgy megengedik a szabályok azt is hogy akár 1 db párt legyen, mint ahogy azt is hogy 100. A választási eredménytől függ.
Szerintem 3-4 párt várható (Fidesz, Tisza, Mi hazánk esetleg DK-Momentum-LMP szivárványkoalíció pár hellyel, ha össze tudnak fogni).

5
"Szerintem 3-4 párt várható (Fidesz, Tisza, Mi hazánk esetleg DK-Momentum-LMP szivárványkoalíció pár hellyel, ha össze tudnak fogni)"
Ugye azt tudod, hogy a Kutyáknak is több esélyük van, mnit a bukott ellenzéki pártoknak együtt bejutni..xD Hisz, ha összefognak ketten, akkor már 5-ről 10-ra, ha hárman fognak össze, akkor 10-ről 15%-ra ugrik a bejutási küszöb, a DK nem fogja ezt megkockáztatni, hisz a DK-nak egyedül 5-6% van, a többinek meg nagyon nagy mákkal az 1%... valamint az LMP, Jobbik már rég kijelentette, hogy elzárkóznak bármi közösködéstől is a többi bukottal, szóval már most 2025 februárjában bátran kijelenthető, hogy ezek a pártok nem fognak bejutni a Parlamentben, és a választások után fel is fogják szántani ezen pártokat, mint 2010 után az MDF-et meg az SZDSZ-et.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!