Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Jól mondja Sebestyén Géza...

Jól mondja Sebestyén Géza elemző, hogy ma a szegények jobban élnek, mint 2010-ben a gazdagok?

Figyelt kérdés

„2010-ben a magyar társadalom leggazdagabb ötödében 25 darab LED-, LCD-, plazma-, vagy lézer-televízió jutott száz családra. 2020-ban a magyar társadalom legszegényebb ötödében ugyanezen mutató értéke 111 volt. Azaz száz családonként 86 darabbal több ilyen tartós fogyasztási cikke volt a szegényeknek 2020-ban, mint amennyit a gazdagok birtokoltak 2010-ben” – írja Sebestyén.

2010-ben a magyar társadalom leggazdagabb ötödében száz családra 54 hűtő- és fagyasztógép jutott. Ezzel szemben 2020-ban a legszegényebb ötödben ez a szám már 70 volt. Vagyis a legszegényebb rétegek 2020-ban száz családonként 16 darabbal több ilyen tartós fogyasztási cikkel rendelkeztek, mint a leggazdagabbak 2010-ben.

2010-ben a magyar társadalom leggazdagabb ötödében száz családra 93 mikrohullámú sütő jutott, míg 2020-ban a legszegényebb ötödben ez a szám 90 volt. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban a legszegényebb rétegek mindössze 3 darabbal kevesebb ilyen tartós fogyasztási cikkel rendelkeztek száz családonként, mint a leggazdagabbak 2010-ben.

A számokhoz a szerző a KSH adatait használta.

ma 07:39
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
56%

"úgy szórakoztak, olyan körülményekben és helyzetekben találták meg a kikapcsolódást, kvázi az "örömöt", ami ma nem elég, ami ma egy értékelhetetlen semmi, egy nulla."

Nem inkább a mai ember rakta túl magasra az igényeit? Néhány év, és a házirobot fogja törölni még a seggüket is az embereknek, mert annyira lusták. Nem tudnak örülni semminek, mert kb. azonnal megkapják, így nincs meg a szerzés öröme sem. Ez a jólét ára.

ma 08:53
 12/22 anonim ***** válasza:
48%

A deviza hitelt azért az egyén szabad választásból adódott.

A szüleim ki akarták váltani 2006-ban a hitelüket devizára. Én pedig az egyetemi óra elején feltettem a prof. dr. közgazdász tanáromnak a nagy kérdést, ez mennyire jó ötlet lenne. A prof vissza kérdezett, ki az akit érdekel a téma, a diákok többsége jelentkezett. 80 percen keresztül magyarázta megállás nélkül, mi pedig jegyzeteltünk.

Még aznap előadtam az egészet a szüleimnek és az egyik családi barát családnak kb 15-20 percben.

Majd "lehülyézték" a profot, mert a Manci néni a bankban jobban tudja... Egy hónap sem telt el már deviza hiteleik voltak.

Jött keresztapám, új kocsit akart venni deviza hitelre, felolvastam neki a jegyzetemet. Szintén "lehülyézte" a profot mert a munkatársának a szomszédjának az ismerőse jobban tudja. Majd megvette a kocsit deviza hitelből.

Majd pár év múlva könnyeiket morzsolgatta mindegyik, én meg fejükhöz is végtam. Erre megkaptam miért nem szóltam akkor... a mamám védett meg mert ő 2x is végig hallgatta az előadásomat. És bizony a "hülye" profnak mindenben igaza lett!

Na hasonló szitú a 3 gyerekes csok 2,3 millióért...

ma 08:55
 13/22 anonim ***** válasza:

Más a technológia, de egy mélyszegénységben élő ember ma közvetlen életveszélyben is élhet, míg a 60-as években egy hétköznapi ember nem élt feltétlen életveszélyben. Akkor is volt egy jelentős megalázott, mélyen megalázott réteg, fekete vonat, megalázott cigányok stb. De a ma fajta mélyszegénység egy része akkori szemmel érthetetlen lenne, miért nincs össznépi szintű lakhatástervezés, stb..

Jobban nehéz visszamenni az időben, mert a középkorban a járványveszély, a betegségek majdnem mindenkit fenyegettek, kivéve talán izoláltabb településeket is (Newton, aki később élt, még ő is vidékre vonult a pestis elől). Egy-egy megkiméltebb, elszigeteletebb idilli falucska talán-talán élhetett jobban, mint ma ménynyomortelepek lakói, megalázottaabb szegények.

Törzsi társaalmak kérdése nehéz. Talán a hadzák lehettek azok, akik esetleg jobban éltek, mint egyes modern slumnegyedek lakói. A közvetlen átalakulás időszaka a legtöbb természeti nép számára visszaesés volt, főleg az anómia miatt, ami ma is érdekes és kutatott kérdés. A hadzák a beiskolázások során szembesültek a verésekkel is, ami náluk nem volt szokás, de itt nem a többségi társadalommal kerülnek összehasonlításba, szóval ez még önmgában nem mond sokat, de talán egy két szerencsésebb hagyományos gyűjtögető nép élhetett valamivel jobban, mint ma egy-két peremcsoport. Ma nagy a polarizáció.

ma 09:02
 14/22 anonim ***** válasza:
Bocsánat, 2010-2024-es időszakról nem tudok sokat mondani. A történelem során viszont van egy olyan vonulat általában, hogy régen gazdagok is éltek elég kényelmetlenül. egy középkori úrnak el kellett viselnie olyan kényelmetlenségeket, amik ma a legszegényebbeknek is furcsák lennének, de azért nem mindenben volt az átlag élete rosszabb, mint ma egy nagyon polarizált társadalom legeslegszegényebbjeié. A múltban, ha ritkán is, de léteztek kevéssé polarizált társadalmak is.
ma 09:07
 15/22 anonim ***** válasza:
25%
2010 előtt borzalmas kilátástalanság volt. A rezsi elvitte a fizetés felét/ 2/3-át és minden félévben emeltek. Államcsőd volt. A nyugdíjakat többször nem tudták utalni napokig. Ma ezekre az állapotokra esély sincs
ma 09:31
 16/22 anonim ***** válasza:

10-es!

A 60-as, 70-es években a pártelitet, a zöldségeseket, a lángossütőt, butikost, stb. kivéve mindenki szegény volt.

Amikor egy szagos szappan kedve ajándéknak számított?!

A bérből-fizetésből ( mi másból?) élők havi fix fizetése a vegetálásra volt elég.

Mindenki vagy másod, harmad állásban zsigerelte ki saját magát, higy pl. nyaralni vihesse a családját, vagy seftelt, stb.

A 70-es évek végétől kezdték el elengedni a gyeplőt, mivel a fels néhány ezer politikus és indexes már nagyban lopta szét az országot.

Terelni kellett: ha a köznépnek csurran-cseppen, ne veszi észre, hogy kifosztják alóla az egész országot.

ma 09:34
 17/22 anonim ***** válasza:
51%

12-es!

Maga Gyurcsány terelte a deviza felé az embereket a bankokkal összejátszva! Nem akartak Ft -hitelt adni.

Ti résen voltatok. De a nagy tömegektől ezt nem várhatod, főleg kormánypropagsndával!

ma 09:36
 18/22 anonim ***** válasza:

Na és 2002-ben hány "LED-, LCD-, plazma-, vagy lézer-televízió jutott száz családra"?

Ha már valami viszonyítani akarunk, akkor ne csak félig, azt is hasonlítsuk össze az azt megelőző rendszerhez.

ma 09:45
 19/22 anonim ***** válasza:
65%

"Maga Gyurcsány terelte a deviza felé az embereket a bankokkal összejátszva!"

Orbán vezette be a devizahiteleket.

ma 09:56
 20/22 anonim ***** válasza:

17!

Én hiába adtam át a szükséges infót a jó döntéshez, leszarták... 3/3 család belebukott. Pedig ők olyan információ birtokában voltak, amiknek az nagy többségnek fogalma sem volt, csak mentek a birkák után. Azért mert nem akarták elhinni. Ezért is van az a mondás, 10 bolond leszavaz egy Nobel díjast a szakterületén. ( De igazából 2 is elég hozzá)

ma 10:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!