Miért hazudnak a közvélemény kutatások?
Ajánlom figyelmetekbe ezt a 2022-es telex cikket:
"A hazai közvélemény-kutató intézetek a választások előtti utolsó felméréseikben a Fideszt 3-4 százalékponttal gyengébbnek mérték, az ellenzék eredményeinél azonban sokkal nagyobbat tévedtek: 5-11 százalékponttal becsülték erősebbre a hatpárti összefogás támogatottságát, mint amit végül az országos listán elértek."
Forrás: [link]
Az Ellenzéki Összefogást tehát túlértékelték. A valóság azonban megmutatta magát: történelmi Fidesz győzelem lett a vége.
Szóval én a TISZA szavazók helyébe óvatosabb lennék.
Ez magyarázat arra is, hogy miért nyer folyamatosan a Fidesz: mert van egy stabil szavazótáboruk. Az kb. 2,5 millió ember jövőre is el fog menni szavazni. Ennyire biztosan számíthatnak.
#7 voltam.
Mindig van egy része ezeknek a szervezeteknek akik tudatosan hazudnak. Ahogy az előttem író is kifejtette, hogy befolyásolják a közvéleményt azok számára, akik esélyes pártra akarnak szavazni.
Az, hogy korábban felül reprezentáltak olyan pártokat is, mint a Momentum, vagy Párbeszéd nem meglepő, mert onnan látszott, hogy a munka nem volt elvégezve: országos minta helyett egy erősen Budapesten gyűjtött mintával dolgoztak. (Nem mentek le "terepre")
A Tisza esetén is lehet olyan jelenség, hogy Budapesten arányosan több a szavazójuk, de talán nem annyira, mint egy baloldali pártnak.
Én mondjuk a 2/3 bukását előre látom, ami már jót tenne.
Én nem vonnák le messzemenő következtetéseket - még
A pontosabb kutatóintézetek (akik legutóbb is pontosak voltak és nem kormánypárt által fizetettek) friss adatait még nem is láttuk
De majd meglátjuk, addig csak az erősen kormányellenes közhangulat az ami sejteti az eredményt.
Ilyen közhangulat nem volt 2022-ben, de azelőtt sem nagyon, legfeljebb 2010-ben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!