Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogy készültök arra az időszak...

Juliusz48 kérdése:

Hogy készültök arra az időszakra, amikor az E-ON és a többi szolgáltató ismét a világpiaci rezsiárat számlázhatja majd?

Figyelt kérdés
Eddig 100kWh fogyasztásért nekünk 3670FT-ot számlázott a német tulajdonú E-ON, bár mára az MVM állítja ki a számlát. De a rezsicsökkentés eltörlésével újra annyit számlázhat, mint a német háztartásoknak. A németeknél most 40 euró 100kWh, ami nekünk 16500Ft nagyjából, és nekem 200kWh amit számláznak havonta.
jan. 27. 09:45
1 2 3 4
 31/36 A kérdező kommentje:
való igaz,hogy 46,6FTvolt 1kWh és a rendszer fenntartásába a közvetített energia is beleszámít ahogy a árban a rendszer használati díj is benne van, hisz ha nincs fogyasztás nincs rendszer használati díj se. 2010-ben 46,6FT volt 1 kWh de abban 19,53Ft volt a rendszerhasználat a kezemben lévő számla szerint. Ha csak a nyugíjam emelését számolom mint infláció, hisz elvileg inflációval emelik akkor a 19,53*2,10=41,42FT kellene hogy legyen a rendszerhasználat, viszont csak 30,7Ft amit a számlámban szerepeltettek. Ha mint On mindenki vélamyényével szembemenve 88% inflációt számol akkor is 36,71Ft-ot kéne a rendszer használatára fizetni de az árammal együtt is csak 36,7Ft van a számlámban egységárként vagyis még itt is kevesebbet kap "péntáros Lőrinc" mint ami járna az érdekeltségi körébe tartozó Titásznak fizetnek. Bár nálam az Eon végzi a rendszer karbantartását, vagyis neki fizetik ki. Mészáros érdekeltségébe tartozó OPUS egyébként nyílt részvénytársaság vagyis Ön is ott lehetne Mászáros mellett mint haszonélvező, de csak a Titász vette meg. Én egy fillért sem fizetek neki, és az ország nagyobb részén nem Ő a rendszer fenntartója, Ez a 30,7Ft a rendszer használatra azért nem az amit túlfizetésnek neveznek. A számolásban csak egy a bibi Én és Ön is mindenben kifizeti az ÁFA 27%-át akkor is ha visszakap az államtól, és akkor is ha nem. Nekem a német áramárat számolva 33000Ft helyett kifizetett 7340Ft azt jelenti, hogy 25660Ft az amit havonta visszakapok a befizetett áfából. Ez kb úgy néz ki, hogy a minimálbéres ha elfogyasztja a havi 200kWh-t, akkor az idei 193365FT nettójából kifizetett 41110Ft áfából ezt visszakapja, hisz az állam fizeti ki helyette a villanyra, és neki csak 8% áfát kell fizetni. A nyugdíjamat 10% áfa fizetés terheli, a világpiaci árat számolva.
jan. 29. 23:26
 32/36 anonim ***** válasza:

>19,53Ft volt a rendszerhasználat a kezemben lévő számla szerint.

-Az valószínűleg bruttó ár lesz, amiből az ÁFA az államé, én meg nettót írtam.

De hogy a lényegre térjek, ha jól értem Ön szerint itt mindenképpen a német áramárnak kellene lenni, ha bárki más kormányozna a Fideszen kívül. Majd ehhez az áramárhoz viszonyítva számolja ki, hogy nem az általam kalkulált 7eFt, hanem 25eFt, amit az állam "visszaoszt" az ÁFÁ-ból vagy bármi másból. (Csak úgy közbevetve: Németországban 19% az ÁFA, nálunk 27%, de a kisker különadó miatt jelenleg többnyire 31,5%)

Ha jól értem az az érvelés lényege, hogy a kiskeresetűek járnak jól, mert a fix összegű dotáció az ő kis keresetüknek nagyobb százaléka, olyan, mintha az efektív áfakulcsuk kisebb lenne. Ez véletlenül sincs szándékában a fidesznek, mert már sokszor kifejtette, hogy az egykulcsos adórendszer híve. És igazából nem is személyenként oszt vissza, hanem villanyóránként. Aki pl. csóró és nem tudta kifizetni a mérőóra-szabványosítást ezért nincs "B" tarifája a villanybojlernek és "H" tarifája a klímájának (nekem viszont van), az bőven belecsúszik a "lakossági piaci" tarifába, akinek meg van három mérőórája az háromszoros dotációt kap (pontosabban a "H" tarifa téli dotációja korlátlan). Szóval ez szociálpolitikának elég igazságtalan, a szegényebbeket jobban segítené a többkulcsos SZJA.

Német áramár pedig nem reális nálunk, ahol nettó 10 Ft/kWh áron termel Paks, nem építjük be az áramárba a zöld átállás dotációját, a munkabér is alacsonyabb, ezért a reális árszint az kb. a "lakossági piaci" ár.

jan. 30. 01:02
 33/36 A kérdező kommentje:

Tréfásnak tűnik nekem amikor egy végső vásárló, áfa nélküli árat számol, bár neki mindig ki kell fizetni azt.

De a lényegre térve. Szerintem az embert akkor nem éri nagy pofon az élettől, ha a legrosszabb lehetőséggel számol. Én úgy gondolom hogy a 2002-2010 időszakban a 8 év alatt az áram ára 24,5Ft-ról 46,6Ftra emelkedett. Ez 1,9-es szorzó. A 46,6Ft.os egységár maasabb áfával ma 47,34Ft lenne, és 2026-ig 8+8 év fog eltelni. Ha csak a korábbi emelést számolok, egy rezsit nem csökkentő kormány esetén, akkor a 47,34*1,9*1,9=170,89Ft jön ki ez ugyan egy kicsit magasabb mint a német háztartás 0,4€ egységára forintban a mai árfolyamon, de és létező árat szerettem volna használni. Örülük hogy megemlítette a 27%-nál magasabb áfát mert ezek szerint a különadó miatt akár 178,58FT is lehetne az ár nálunk, csak ez valahogy nem jutott el a tudatáig.

Lesajnálta a rosszabb anyagi helyzetben lévőket, de higgye el ha a baloldal emeli a minimálbért akkor az ön fizetése is csak annak arányában emelkedett volna. Persze ezzel számolni kellene és a 8 év alatt 47%-kal emelkedett a minimálbér 50000Ft-ról 73500Ft-ra, és ezzel számolva a nettó minimálbér ma nem 193365Ft lenne csak 60237*1,47*1,47= 130165Ft. És azzal még kellemetlenebb lenne a legkisebb keresetőeknek, a H tarifás villanyt is kifizetni. Mert ugye nem gondolja, hogy ha 165Ft lenne a normál egységár, akkor már a H tarifa sem 23,5Ft lenne, hanem, ha megmarad is, úgy 106Ft/kWh lenne a nagyjából 2/3 al kevesebb bérből. És ne mondja , hogy nem lehet elvenni a melóstól a bért, mert csak annyit kell tenni, mint 2003-ban amikor nem emelkedett a minimálbér helyette kitalálták, hogy nincs adó, aztán a melós meg abban az évben 2002-es meg 2003-as inflációval pont oda jutott ahol 2002 januárban volt, vagyis elvették az emelkedést. Persze legyen Önnek igaza, habár én már akkor is elégedettebb lennék, ha mindenki marad ahol van, csak jövőre már a nyugdíjam emelésével emelkedne az áram ára is. Mert akkor arányaiban a fizetnivalóm nem lenne több mint ma.

A paksi áram ára meg viccesen lett Önnek 10Ft. Ha a 2010-es számlámban az áramért 27,07Ft-ot fizettem, akkor még ha az Ön számát használom is, nem a nyugdíjam emelkedését inflációnak,1,88 akkor is 50,89Ft-os mai áramárat kapnánk a feltételezett 10Ft-os előállítási ár helyett, mert ugye nem csak Paks termel meg minden magyar fogyasztást. Pedig emlékeim szerint már 2010-ben is több mint 10Ft volt amiért Paks elő tudott állítani 1kWh-t, és azóta csak emelkedett mindennek az ára. Ha csak a mai tőzsdei árat számolom Magyarországra 0,133€ átlagár a határon 54Ft-ért érkezik. Persze volt amikor ennek a 10-szeresét fizettük a hiányzóért a tőzsdén, mert felhős napok voltak, amikor még többet használ Európa.

jan. 30. 16:13
 34/36 anonim ***** válasza:

Úgy érzem, hogy néha olyan véleményeket és gondolatokat tulajdonít nekem, amik nem valósak. Javaslom inkább foglaljuk össze, hogy mi az, amiben egyetértünk és mi az, amiben nem.

Úgy tűnik egyetértünk abban, hogy jelenleg az áram reális (nem extraprofitos és nem államilag dotált) ára a "lakossági piaci" bruttó 70Ft/kWh-hoz áll közel. (Nem volt róla szó, de valószínűleg abban is egyetértünk, hogy ez addig tartható reálértéken ennyin, míg működik Paks1, mert már Paks2 is minimum dupla, de lehet hogy tripla áron fog termelni, mint Paks1.)

-Amiben úgy tűnik nem értünk egyet, az az, hogy az embereknek könnyebbség-e a rezsicsökkentés. Én arról vagyok meggyőződve, hogy nem, mert az állam csak azt tudja visszaadni, amit előtte elvett. Utaltam arra, hogy például a kisker-különadó által EU-rekordot elért élelmiszer-inflációnk miatt vannak extra terheink, ezt kell a mérleg másik serpenyőjébe tenni, amikor örömködünk, hogy mennyivel alacsonyabb minálunk a rezsi. De amúgy ha mondjuk a hazai földgázkitermelés bányajáradéka fedezné a teljes rezsicsökkentést, az akkor is hülyeség lenne. Oda kell adni a pénzt az embereknek (alacsonyabb adók formájában) abból ki tudják fizetni a dolgok valódi árát, ha akarják. És ha akarják, akkor nem járnak semmivel se rosszabbul. Viszont lehetőségük van azt a pénzt akár meg is takarítani, míg a rezsicsökkentés csak az elégetett gázt, elfogyasztott energiát támogatja. Ha nem a valódi árát fizeted, nem lesz megtérülő a takarékosságra irányuló beruházás vagy az alternatív megoldások használata. (Pl. a tüzifa valójában olcsóbb, mint a gáz, de a dotált gázár miatt átlagfogyasztásig a fene fog a hasogatással, hamuzással küszködni, ha még többletköltséget is jelent a fafűtés) Az ártorzítás másik oldalán is torzulnak a folyamatok: az eleve rekordmagas hazai ÁFA különadóval megturbózva oda vezetett, hogy messze elmaradtak a költségvetés ÁFA-bevételei a tervezettől. A szegényebbek nem tudtak, a középosztály nem mert költekezni, de már érezhető volt az is, hogy "inkább megrendelem a szlovák webáruházból", "átmegyünk a határon bevásárolni, tankolni", megy nyaralni is külföldre megyünk, mert már nem annyival drágább.

Az ilyen piaci torzulások miatt valójában nem nullszaldós a dolog, mint a belépőjegyes példámban, hogy ezer helyett 1250 a belépő, de az első kóla 500 helyett csak 250.

jan. 30. 20:21
 35/36 anonim ***** válasza:
#34 Na igen. SOKKAL, de ATOMSOKKAL kevesebb beszedés-visszaosztás kellene, mert így nagyon torz a piac. Én pl gyermektelenként a magyar átlag háromszorosát keresve abszolút nettó befizető vagyok, vissza meg nem kapok kutyagumit se.
jan. 30. 21:45
 36/36 A kérdező kommentje:
Láthatóan mindenki magából indul ki, ás ezt az utolsó mondatával igazolta is. Én mag azt látom hogy 2010-ben az átlagfogyasztás villanyban gázban a minimálbéresnek közel fél évi munkát jelentett 2010-ben ma meg kijön 2 haviból. azért az a 4 hónap plusz pénz jelentős annak aki jól keresve átmegy szlovákiába tankolni, vásárolni. Nekem majdnem mindegy lenne mert nem lényeges Esztergom és Párkány között a távolság, és rendszeresen nézem a szlovák reklámujságokat, de már egy éve nem voltam odaát, mert nincs miért. Viszont látok a Tesco parkolóban szlovák rendszámokat, ami nekem azt jelenti itt olcsóbb valami amiért már érdemes átjönni. Örüljön , hogy jobban keres mint az átlag de ne vonjon le követketetést belőle azokra, akik nem is érhetik el azt a jövedelem szintet ahol az éves rezsi legveljebb valamelyik hónapból egy heti vagy esetleg még kevesebb jövedelmet vesz ki a zsebáből, ami Önnel azt mondatja, hogy a rezsicsökkentés nem segít. Én megértem, hogy Önnek ezzel a rezsicsökkentés legfeljebb a 27%-ra állítja vissza az áfát, de akinek ez 4 hónapnyi jövedelmet jelent a 2010-es rezsijéhez képest, az bizony áfa nélkül vásárol. A tűzifa meg ma lehet, hogy többnek tűnik mint a gáz rezsicsökkentve, és még dolgozni is kell vele, de az életem jelentős részében bizony ez volt a jobb döntés, és ezért van cserépkályhám, mert egy kormányváltással valószínűleg megin sokat segít majd a rezsiben. Még nekem is 2010-ben 3,5 havi nyugdíjat vett ki a zsebemből az éves rezsim, ma meg kijön kevesebb mint 2 haviból, ami akárhogy nézem a 13. havi mellé, Orbán ígéretének megfelelően a 14. havi is, pluszban egy fél 15. havi nyugdíj. Ráadásul így nyugdíjasan, nem igazán nagy teher, ha a méteres tűzifát akár 3-4 hétig is fűrészelgetem napi 2 órában, és ha nehezemre fog esni a hasogatás, akkor majd veszek ahhoz is egy elektromos baltát. Ahogy írtam én is magamból indulok ki, és láthatóan mi a kisebb jövedelműek vagyunk többségben. Remélem ennek a többségnek elég ereje lesz és esze, hogy ezután is fenntartsa azt amit Ön a jelentősen nagyobb jövedelmével igazságtalannak tart a saját szemszögéből. Pedig nem vagyok az egyenlőségnek a híve, mert az pont azt jelenti amit Churchil úgy jellemzett:"A kapitalizmusnak az a sajátos hibája, hogy egyenlőtlenül részesít a javakban. A szocializmusnak az a sajátos erénye, hogy egyenlően részesít a nyomorban." Viszont ahogy nézem azt a kis többletköltséget amivel nekem kevesebbet kell fizetnem szívesebben költené még Ön el. Most adják oda azt, amivel többet tudok vásárolni, mert én még emlékszem, hogy 2010-ben eszembe sem jutott, hogy paradicsomot vegyek a mikor nincs dömping pedig szeretem ma meg azért minden héten megveszem a tízóraimhoz a kiló paradicsomot is hiába adják 1500Ft-ért vagy többért, mert a 14. 15. havi nyugdíjból megengedhetem. Én egyébként a "méregdrága" élelmiszerből a saját számításaim szerint a havi 5 kiló kenyeret, a kb 5 kiló húst és a paradicsomot is abból az 1,5 havi rezsicsökkentésből vehetem meg, amit ma nem kell ráköltenem, de szerintem akkor sem lenne olcsóbb ha megint 3,5 havi nyugdíjat költök a rezsire, mert ön szerint az nekem jobb lenne. Tudom, hogy fel lehetne tenni napelemet és mellé egy akkucsomagot is érdemes telepíteni, de nekem hitelt már nagyon rövid időre adnak mert a bank szerint 80 évesen már nem lehet tartozásom. De a kb 5 millió miből kijönne a telepítés, már nem fér bele abba a 3,5 évi intervallummal ami hátra van a 80. évig. Tudja kamatmentesen is havi 119000Ft-ot kéne valahogy kikanyarítani az átlagos nyugdíjamból, vagyis a felét. Az már mellékes, hogy valószínűleg, nekem ez már nem fog amortizálódni. Szerintem mindenben egyet értünk, csak nem azonosak a peremfeltételeink a megélésében.
jan. 31. 09:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!