Azért kell örülni az állampapírokból származó pénznek, mert amúgy nem feltétlenül akarták kifizetni? 😂
11# leírtam már...de ha akarod
Pl 2025/ K állampapír.
6 millióért vettem.
Évente 700-800 ezer forintot hozott! Számold ki, bőven 10 százalék feletti volt a hozama, áprilisban jár le, akkor még egy kamatfizetés lesz. Ez éves kamat M
De van még 2025/ N állampapírom is 3 millió...az negyedévente fizet kamatot, de éves szinten az is bőven eléri a 10 százalékot.
Aki itt az 5-6 százalékos kamatokkal jön, az kicsit mellé lőtt, mert az a most kibocsátott állampapírokra igaz.
A sokkal több az 10+ is éves kamat, ha esetleg nem érted...
"Megpróbálják beindítani a fogyasztást. Nagyságrendileg 1000 milliárdos összeg,"
Ezzel nem fogják tudni beindítani a fogyasztást, mert ezeket az összegeket a gazdagok tették be nagy százalékba. Az a 2-3 millió magyar melós nem vett állampapírt, mert nincs felesleges 10-20 millió forintja, hogy bepakolja, amikor hónap végére nullába van.
" 10 százalék feletti volt a hozama "
Akkor buktál rajta az infláció miatt. :)
A 6 millió forint, amit tavaly tettél be annak most 7,5 milliónak kellene lennie, hogy nullába legyél.
"hogy aki hajlandó volt pl állampapírba fektetni, az most sokkal többet kap vissza,"
XDDDDD. Ha nem lett volna olyan infláció, hogy a boltba 5x több pénzt hagysz, mint másfél-2 évvel ezelőtt akkor igen, többet kapsz vissza. :D Az ingatlanárak is felfelé kúsztak. Tavaly vettem 22,5 millióért lakást, Most 25-ért eltudom adni..... Tehát, ha eladom akkor máris jobban jártam, mintha 22,5 milliót befektettem volna állapapírba 1 éves lekötéssel 5,5%-os kamattal. Akkor most csak 1,2 millió forinttal lenne több pénzem. De ha betettem volna aranyba.
Ha bitcoinba fektettem volna akkor most 4x annyi pénzem lenne 1 év alatt. Ha Teslaba tettem volna akkor most dupla annyi lenne. Ha OpenAI-ba megintcsak dupla lenne. De még az arannyal se jártam volna szarul.
És akkor még nem beszéltünk a shortolásról, hogy mennyit össze lehetett volna szedni.
Az állampapír a legszarabb befektetési forma, de örülj csak. Legalább kárörvendhetek, hogy kevesebb lett a pénzed. :D
Saját magam szemszögből:
Gondolkodtam állampapíron, az több milliót hozott volna. Most 5 évnyi bevétel és albérleti költségek levonása után olyan 35 millióm lenne a jelenlegi pénzem ha nem vettem volna lakást. Vehetnék fel hitelt, fizethetném az illetéket, felújítást, és kezdhetném a sok évi törlesztést.
Ehelyett anno lakást vettem, most van egy 45-50 milliót érő, hitelmentes lakásom, és 1-2 millió megtakarításom.
Tehát összességében a magas nyereséggel is veszteséges lennék, nem kicsit.
Ha 800 ezer családdal számolunk, az átlagosan 3-4 millió Forint/család befektetést jelenthet 2-2,5 millió Forint átlagos hozammal.
Ez 5 évre bontva havi 40-45 ezer Forint, miközben a családok havi kiadása alsó hangon 100-200 ezer Forinttal nőtt.
Beraktál 3 milliót, lett belőle 5 millió? Tök jó.
Meg tudod venni 5 millióért azt amit 5 éve 3-ért lehetett? Na ugye.
Nyilván a semminél több, a párnában tartott készpénznél jobban megéri, de aki valódi befektetést akart, az valószínűleg másfelé nézelődött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!