Miért van az, hogy a fideszre diplomások szavaznak az ellenzékre pedig iskolázatlan emberek?
Kutatások szerint pont fordítva van.
Az iskolázatlanok javarésze a fideszre meg a szatellitpártjára, a mihasznákra szavaz. "Ellenzékre" pedig inkább a tanultak többsége.
De azért persze van átmenet, vannak diplomás fidesz szavazók meg "tanulatlan ellenzékiek" is.
Nincs ilyen. Vannak diplomások és iskolázatlanabbak mindkét oldalon. Még csak az arányokat sem igazán lehet tudni, mert ezek csak közvéleménykutatások, amik sokszor hamisak.
Ha csak a 2022-es választásokat nézzük, akkor ott durván 1 millió különbség volt (3 millió Fideszre szavazó, 2 millió ellenzékre). Tehát az nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy diplomásból és iskolázatlanból is összességében több szavazott a Fideszre. Ezek mellett persze elképzelhető, hogy a Fidesz 3 millió szavazójában arányait tekintve kevesebb volt a diplomás és több az iskolázatlanabb, mint az ellenzékieknél, de 1 millió szavazatkülönbségnél szinte biztos, hogy a Fideszre több diplomás szavazott.
"Az iskolázatlanok javarésze a fideszre meg a szatellitpártjára, a mihasznákra szavaz. "Ellenzékre" pedig inkább a tanultak többsége."
E szerint a kutatás szerint az MHM-ra szavazó diplomások aránya elég magas:
" A Fidesz szavazók 30 százaléka középiskolát végzett, 25 százaléka csak általános iskolát, és mindössze 17 százaléka diplomás.
Az ellenzék szavazóinak 33 százaléka szerzett érettségit, 25 százaléka diplomát, és 16 százaléka végezte el csak a 8 osztályt.
A Mi Hazánk szavazóinak körében viszont a 34 százalékot is eléri a diplomások aránya. A szavazóik 33 százaléka érettségit szerzett, 16 százaléka csak az általános iskolát végezte el."
De, ez logikus is.
Én műszaki szakon diplomáztam.A gender, lmbtq meg hasonló nevetség tárgya volt.A matek 3 tanár mondta is,hogy aki 3 nemmel számol valószínűségszámítást, az egyest kap
A #6-os által belinkelt kutatás szerint (már ha hinni lehet az ilyen kutatásoknak) a 2022-es választáson akkor így alakultak az iskolai végzettség szerinti szavazatok.
Diplomások közül: 510ezer ember a Fideszre, 500ezer az ellenzékre szavazott.
Középiskolai végzettségűek közül: 900ezer a Fideszre, 660ezer az ellenzékre.
8 általános: 750ezer a Fideszre, 320ezer az ellenzékre.
Azaz a diplomásoknál durván ugyanannyi szavazatot kapott a Fidesz, míg az iskolázatlanoknál valamivel többet, mint a dupláját.
#7: már volt frissebb kutatás, ott valami 11-20% volt a max). Nem mellesleg még mindig ott tartunk, hogy a mihasznák szavazói réteg kb 400.000 ember. Abból kb. 20% diplomás akkor is messze van az "összellenzéki" szavazói réteghez képest (számokban biztos, arányokban passz, nincs most előttem kutatás).
Én speciel egyetlen diplomás mihaszna szavazót sem ismerek. Akik rájuk szavaznak azok max OKJ-vel (esetleg érettségi) rendelkeznek de egy jó részük még azzal sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!