A 2022-es ellenzéki összefogás miért bukott olyan nagyot?
Az összefogás nem volt igazán egységes, egymással is háborúztak kampány közben, így nem tudták megteremteni a kormányzóképesség látszatát. MZP-nek tényleg túl nagy dió volt ez a szerep. A kampány is béna volt, azok a plakátok pl. "Orbán megy határkerítés marad, Orbán megy rezsicsökkentés marad" borzalmasak voltak. Konkrétan a fidesz "érdemeivel" kampányoltak.
Aztán nyílván a fidesz százszor annyi pénzből kampányolt, a propaganda gépezete ezerrel dübörgött és akkora osztogatás volt, mint még soha.
Az volt a legnagyobb probléma, hogy MZP őszinte volt és értelmes felekként kezelte az embereket. Közgazdaságtan órákat tartott, szépen levezette a gazdasági összefüggéseket, amiből az emberek annyit értettek meg, hogy MZP azt akarja, hogy ne fürödjünk ha ha ha.
Meg is szoktam mosolyogni, amikor most meg fel van valaki háborodva, ha MP néha populista. 2022-ben rájöttem, hogy ez kell a győzelemhez, úgyhogy nagyon is jól csinálja.
Mondjuk ami a választások után történt, az jól rámutatott arra, hogy mennyire volt ez "összefogás".
Egyesek politikusok a saját miniszterelnök-jelöltüket, vagyis Márki-Zay Pétert támadták a vereség után.
Kifejezetten taszító dolog volt ez...
Nem tudom, mert egyszerű választópolgárként csak a szűkebb környezetre van rálátásom. Egyik szkeptikus barátom, aki addig még sosem szavazott, MZP hatására elment szavazni. Mondjuk az édesanyja, aki szintén nem szokott szavazni, legalábbis nem a Fideszre, most a Fideszre szavazott, nehogy a fiát elvigyék katonának Ukrajnába. Úgyhogy kölcsönösen kioltották egymás szavazatát :)
Azt is tapasztaltam, főleg fórumokon, hogy MZP-től sokan azért tartottak, mert rezsicsökkentés-ellenes. Nagyon nehéz a populizmussal okosan szembemenni, MZP nem volt eléggé populista ezekhez a választókhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!