Közjegyző ellen, egy másik közjegyzőnél lehet fizetési meghagyást kérni?
Egy közjegyző iroda megállapította a díjam, még írásba is foglalták. Majd a jogerőre emelkedés után kérték a számlát. Megküldtem, meg is kapták. De már hónapok óta lejárt a fizetésis határidő, és semmi utalás.
Ilyenkor lehet kérni a 40 EUR-os behajtási költségátalányt és a késedelmi kamatot?
Igen. Elolvasták pár napja az e-mailt, mert olvasási visszaigazolast kaptam. De nem válaszoltak. De azért a héten még uborkaszezon volt. Még megvárom a jövő hetet.
Utána a MOKKIT-on keresztül is küldök egy utolsó felszólítast (ez teljesen hivatalosnak minősül).. De abban már a 40 EUR-t és a kamatot is kérni fogom. Ha arra sem lesz válasz akkor tuti FMH lesz...
Hát már megkezdődtek a munkás napok... Semmit nem válaszol a közjegyző iroda. Még csak annyit sem, miért utalnak.
Ennyirre nem lehetnek hülyék. Saját maguk határozták meg közjegyzői okiratban, hogy a számla benyújtást követően fizetniük kell. És tudják hogy ezt így azért nem nehéz behajtani, aminek tetemes költsége lesz...
Egyszerüen nem értem. Vagy még egy dolog lehet. Szándékosan valami "formai" kifogásuk van a számlával. És erre hivatkozással húzzák az időt amíg lehet. De mivel válaszadásra nem kötelezettek, hogy ezt jelezzék, így ezzel szívatnak az idők végezetéig.
Hát ezek tényleg lesz@rják hogy írtam nekik felhívást.
Holnap elkérem az az okiratot, emiben a jogerőre emelkedést megállapították (telefonban egy éve azt mondták jogerőre emelkedett), csak eddig nem küldték meg. Bár hogy nem kaptam meg, ennek jelentősége nem nagyon van.
És UTOLJÁRA, a MOKKIT rendszerén elküldök egy felhívást. De a kamatokat is most már követelve. És 15 napot adva nekik. Valamint megkérve, hogy ha nem fizetnek, írják meg nekem ennek okát.
Ha erre sincs semmi. Akkor már nem kíséreletezek, hanem FMH lesz. Azt hiszem 2x történt felszólítás bőven "emberséges". Főleg 1 év türelmi időt adva.
Szerintem más cégek, szolgáltatók sem húzzák nagyon tovább a behajtást. Én miért legyek elnézőbb?
Bár mondjuk egzotikussá teszi majd az FMH-t, hogy a számla XY cég nevére szól, nem a közjegyző iroda nevére. Tehát papíron olyan, mintha az XY cég tartozna, és nem is a közjegyző iroda.
Pedig de. Mert a folyamat a következő: Az XY ügyfél fordult közjegyzőhöz egy ügyben, amihez a közjegyző, mint szakértőt vont be engem. XY a várható díjat ilyenkor a közjegyzőnél letétbe helyezi. Melót megcsináltam. Majd a közjegyző megállapította a szakértői díjat egy közjegyzői okiratban. Ebben le is írta, hogy a munka kész, és a közjegyző (saját maga) a jogerőre emelkedéstől számított 30 napon belül köteles a letétből a díjamat utalni. Aztán szóltak (telón) hogy jogerőre emelkedett (senki nem reklamált a díj ellen). És küldjem a számlát. De XY nevére kiállítva. (Ez más közjegyzős munkánál is így volt mindig, nem lepett meg.)
De majd hogy ez Ptk szerint hogy lesz, hogy olyantól várok pénzt, akinek nem is a nevére szól a számla... :):):) De mégis Ő a kötelezett a fizetésre. Na ez érdekes lesz..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!